Jag var så stolt och lycklig en sommardag 2002 när jag skramlat ihop tillräckligt med löspengar för att ha råd med ett propert tangentbord för gaming. Det var en enkel, svart och ganska ful bräda med prestigelöst utseende, tyvärr minns jag inte längre vilket märke. Att byta ut morsans Microsoft Ergo Pro var en viktig seger i erövringen av datorn som så småningom skulle efterföljas av grafikkort, skärm och mus. Och vart vill jag komma med denna anekdot? Jo att det är skillnad på tangentbord och tangentbord. Efter jag installerat mitt gamingtangentbord blev jag visserligen bättre i Counter-Strike, men sämre på att skriva effektivt.
QPAD MK-95 är det första tangentbord jag provar som har två typer av taktil feedback: det snärtiga klicket hos blåa brytare (lämpad för skrift) och den mjuka känslan hos röda (skönt för gaming). Brytarna går att växla i farten med en enkel växel som dessutom visar om du använder blå eller röd. QPAD MK-95 erbjuder det bästa av två världar i ett och samma, sexiga tangentbord.
QPAD MK-95 är ett gamingtangentbord med optiska brytare i tangenterna och säljs för cirka 2000 SEK beroende på återförsäljare.
Optisk mekanism
Detta tangentbord använder moderna optiska mekanismer i tangentbrytarna. I en värld där den mekaniska brytaren är högt aktad bland seriösa gamers framstår den optiska brytaren som en osäker chansning. Är den lika pålitlig? Är den hållbar? Hur snabb är aktiveringstiden? Efter flera veckor med brädan kan jag glatt rapportera att de är över förväntan.
I en optisk brytare finns en infraröd sensor som aktiverar tangenten till skillnad från en mekanisk klack. Fördelarna med optiska läsare är bland annat att de inte oxiderar och slits med tiden, att debounce är obefintligt, samt att aktiveringstiden är kortare. Det sägs även att tillverkningen har mindre risk att producera felaktiga brytare. På pappret verkar det som att optiska brytare är mycket bättre.
Däremot är det för tidigt att helt överge mekaniska tangentbord då de funnits en mycket längre tid och att de bevisligen är mycket slittåliga. Det går inte riktigt att fastställa slitage på optik och även om optiken håller slits onekligen stommen i brytaren. En nackdel med optiska tangentbord är att kretsarna från optiken är fastlödda direkt på kretskortet vilket gör det svårt att ersätta enskilda tangenter och reparera.
QPAD presenterar inte någon teknisk data på aktiverings- eller återställningstid på brytarna i QPAD MK-95, men i teorin handlar det om ett par millisekunder. Vi har alltså närmat oss sanslöst korta tider, men eftersom flera variabler är inblandade är gränsen troligtvis redan nådd. Till exempel har dagens USB-anslutningar en kontrolltid på cirka 1 millisekund (1000Hz). Galet snabbt alltså!
Egenskaper
Från QPAD:s officiella hemsida. Läs mer om QPAD MK-95 på deras hemsida.
Key switch | Optical switch technology |
N Key Roll Over | Full N Key Roll Over |
Key Strokes | 60 Million |
Lighting | RGB LED backlight on every key for enhanced visuals |
Lighting Features | Four Levels of Brightness and off allow you to choices |
Connectors | Gold plated USB connectors |
Media Keys | Media Function Keys for play, volume control, stop, next, previous, pause and one roller for volume adjusting |
Cable | 1.8 meter Braided cable |
Dimensions | Keyboard: 45.6 x 15.1 x 4.0cm (17.9 x 5.9 x 1.5 inch) Wrist pad: 45.0 x 8.8 x 2.2cm (17.7 x 3.5 x 0.9 inch) |
Weight | 1.47Kg (3.2LBS) |
Stabil, pålitlig och flexibel
Jag är positivt överraskad. QPAD MK-95 presterar väl över min förväntan. Tangenterna är snärtiga, reagerar tydligt och har en stark studs. Kraften som behövs för att pressa och aktivera brytaren är alldeles lagom och med den piskande återställningen blir QPAD MK-95 ett nöje i såväl gaming som arbete. Möjligheten att växla mellan röd och blå brytare var något som jag aldrig drömt om men är tacksam för då jag spelar och skriver på samma dator. Nu vet jag inte om jag kan gå tillbaka till något annat.
Vad det gäller mekanismen i brytarna kan jag efter flera veckors tid säga att optiska brytare åtminstone känns likvärdiga mekaniska. Jag har jämfört och testat mot andra tangentbord, men bland tangentbord i samma prisklass är det helt ärligt svårt att göra en avvägning. Det jag kan säga är att QPAD MK-95 är ett tangentbord jag kan lita på. Med de blå brytarna aktiverade kan skriva med bra förutsättningar och på kvällen, när barnen sover, behöver jag bara slå över till röda brytare och spela mjukt och smidigt. Och inte i något av lägena sviker tangentbordet mig.
En skillnad jag tydligt märker är att QPAD MK-95 har en traditionell längd till aktiveringspunkten i tangentbrytaren. Jag skriver traditionell eftersom vissa tangentbord har kortare brännpunkt på tangenterna, till exempel Roccat Vulcan 121 AIMO som det räcker att andas på för att tangenterna ska aktiveras. Det här är inget som är avgörande för QPAD MK-95 men något som är nämnvärt om du byter från ett sådant tangentbord.
Tung som ett ok, skiner som en nattklubb
Det första jag lade märke till när jag plockade upp QPAD MK-95 ur förpackningen var hur tung den är. Med en vikt på 1,47 kg är MK-95 det tyngsta tangentbordet jag haft att göra med, vilket inte stör mig då det sitter som ett städ på skrivbordet. Vikten är nog en konsekvens av den mekanism som växlar brytare.
Som en viktig del av arbets/spelytan är QPAD MK-95 en rätt snygg pryl som lyser upp i mörkret. Den matta aluminiumramen reflekterar LED-belysningen som ett behagligt neonljus i dimma, medan de svarta tangenterna accentuerar de enskilda knapparna. Hajfenan som är växlaren sticker kaxigt ut med sina tydliga kanter och räfflade yta. En fin detalj är att det medföljer räfflade kåpor för WASD som enkelt kan bytas ut. Om QPAD MK-95 var en fastighet skulle det vara en nattklubb.
Därför är det konstigt att tangentbordets mjukvara brister i utformning. Jag tycker det är pinsamt fult. Med programmet har du möjlighet att ställa in makros samt belysningen. Ljusslingan har ett flertal spännande val som till exempel regn, vågor och fallande Matrix-kod, dock med begränsad styrning över ljusstyrka och hastighet på ljusspelen – som på lägsta nivå ändå är för snabba. Du inga möjligheter att anpassa repetitionshastighet. Den nordiska varianten har även en felaktig grundinställning för tecken på sifferknapparna i överkant som behöver anpassas med mjukvaran.
QPAD MK-95 lämpar sig för arbetande gamers
Om din arbetsstation dessutom är din spelstation, eller om du av olika anledningar har behov av två typer av tangentbord på samma plats, är QPAD MK-95 troligtvis rätt för dig. Det är pålitligt, taktilt och kvalitativt med den unika möjligheten att kunna växla mellan två brytare som drastiskt förändrar dess känsla. Den optiska mekanismen är modern och är i visst anseende bättre än ett mekaniskt. Prislappen gör MK-95 till en dyr investering för många, ett beslut som inte enbart bör baseras på en recension. Finns det ett genuint intresse rekommenderar jag att läsa på om QPAD MK-95, kanske har du möjlighet att känna på det hos någon återförsäljare. Vad jag kan säga är att jag är positivt överraskad och tycker att QPAD har skapat ett kvalitativt tangentbord med unik funktion.
MikeTech
Tack för recensionen! Det kryllar inte direkt av recensioner av detta tangentbord.
Jag beställde precis mitt ex. Grym pepp! Känns lite halvt som en helig graal bland tangentbord detta bräde!
Tjohoo!
Jonas Hernstig
Grymt! Hoppas du gillar det.
MikeTech
Fick det häromdan. Tyvärr upptäckte jag att vissa (c:a 5) knappar fortsätter att klicka (dock aningen mindre än i ”blue-läge”) även fast omkopplaren slås om till ”clicky”. Dock endast om man trycker aningen, aningen åt höger från mitten på knappen (vi pratar 1-2 millimeter på vissa av dom). Så sjukt störigt 🙁 Jag köpte Media Markts sista exemplar, och nu har de tagit bort det ut sortimentet som det verkar! Trots att tangentbordet i princip nyss kommit. Jag skulle uppskatta stort (om du har möjlighet) om du kunde kika om det är likadant på ditt exemplar?
MikeTech
Suck. Skrev tvärtom ovan.. -_-
Menade förstås att vissa tangenter fortsätter klicka en aning fastän omkopplaren står på ”Silent”. ?
Är sjukt störigt detta. Hoppas du kan kika på ditt! ??
MikeTech
Upptäckt nu att det i själva verket är uppemot 8-9 tangenter som inte vill stå i det läge de ska. Några är Silent trots att de ska vara clicky, och tvärtom. Funderar på att bara köra vidare… Jag vet inte om jag pallar att lämna igen det och hålla på.