Roccat Vulcan 121 AIMO Recension

Roccat Vulcan 121 AIMO är Roccats snabbaste gamingtangentbord som behåller utseendet av sin kritekerrosade föregångare och erbjuder nästan direkt respons. Ibland ofrivilligt direkt respons.

Roccat Vulcan 121 AIMO är den rappare versionen av Roccat Vulcan. Namnet avslöjar släktskapet, men den här klaviaturen särskiljer sig från sin föregångare på en viktig punk: mekanismen. Roccat Vulcan introducerade en ny mekanism (Titan Switch Tactile) som tack vare ny teknik är snabbare, mer precis och mer taktil än Roccats tidigare tangentbord. In kommer nu Roccat Vulcan 121 AIMO och erbjuder ännu snabbare respons än sin föregångare. Känslan är fantastisk, men med stora fördelar medföljer ett par nackdelar.

Rapp i fingrarna

Där den föregående Vulcan-modellen erbjöd en generellt ökat prestanda drar Vulcan 121 AIMO åt måttet ytterligare med den nya mekanismen Titan Switch Speed. Kontaktpunkten har optimerats med ny firmware som ger varje knapptryckning en renare signal, dessutom har mekanismen en aktiveringskänslighet på 1,4 mm – hela 30% kortare än Titan Switch Tactile. Vad det betyder är att knapparna är jäkligt snabba!

Titan Switch Speed, Roccat.

Dessvärre som med alla dessa heta gamingprodukter från Roccat står och faller testerna på den mänskliga faktorn. Det spelar liksom ingen roll om din revolver skjuter 30% snabbare kulor om din hand inte är kvickare än din motståndares. För att validera mina testupplevelser växlade jag tangentbord efter att enbart ha nyttjat Roccat Vulcan 121 AIMO i över en vecka. Med handen på hjärtat är skillnaden tydlig – i alla fall i känsla.

Det låter töntigt när jag skriver det här men jag upplever att Roccat Vulcan 121 AIMO sänker avståndet mellan mig och min avatar. Mina kommandon känns närmare när jag använder Vulan 121, och det är min uppfattning att jag blir snabbare – förutom de nätterna när jag nästan använder tangentbordet som en kudde. Allt från tangenternas mjuka motstånd, ”klicket” när knappen slår i botten, ramen i borstat aluminium och glöden från belysningen förstärker känslan ytterligare och gör användandet av Roccat Vulcan 121 AIMO till en kvalitativ upplevelse. Om tangentbordet gör mig till en bättre spelare tvivlar jag starkt på, men förutsättningarna finns och det är det som Vulcan handlar om: att höja standarden på mekaniska gamingtangentbord.

Funktionerna

Om vi glömmer tangentmekanismen ett ögonblick och riktar ljuset mot tangentbordets andra aspekter hittar vi ett par rudimentära mediaknappar i hörnet. Volymkontrollen kan även användas för att enkelt justera ljusstyrkan på AIMO-belysningen, fast jag tycker en sådan vacker belysning ska blända. De genomskinliga tangentkapslarna är särskilt utvecklade för AIMO-belysningen och skapar enligt mig en belysning som gör tangenterna tydligare i mörker jämfört med andra tangentbord där enbart bokstäverna lyser. Avståndet mellan tangenter och höjden från ramen gör att det är lätt att rengöra från damm och smulor. Dessutom är tangentkapslarna byggda för att förhindra dammintrång. Ramen i anodiserad aluminium ska enligt Roccat göra Vulcan 121 stryktålig men eftersom jag inte brukar kasta runt min prylar i vredesutbrott är detta inget jag kan bekräfta. Men jag hoppas att den tål misshandeln min tvååring utsätter den för när hon ”spelar”.

Designen

Personen eller personerna på Roccat som designat Vulcan 121 AIMO borde få en medalj. Enkelheten i form och design, tillsammans med den dynamiska, skiftande belysningen från AIMO gör detta tangentbord till en helgedom. Mina tankar går oavkortat till filmer som Tron. Parat ihop med andra Roccatprodukter med AIMO, som till exempel Roccat Kain AIMO och Roccat Sence AIMO, blir din rigg ett neonupplyst altare till gaming.

Inget att vila fingrarna på

Nackdelarna med ett tangentbord som Roccat Vulcan 121 AIMO är en konsekvens av dess styrka: tangenterna reagerar för lätt. Det första jag får lära om när jag börjar använda Roccat Vulcan 121 AIMO är att jag inte längre kan vila fingrarna på tangenterna. Råkar jag lägga lite för mycket vikt på dem, till exempel när jag arbetar på en recension och funderar över mina formuleringaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa- oj, det hände igen. Jag behövde även lära mig bli mer träffsäker med fingrarna, eftersom det är extra lätt att råka aktivera intilliggande tangenter om du träffar lite snett.

När jag jämförde föregångaren Roccat Vulcan 120 och Vulcan 121 på Gamescom noterade jag direkt 121:ans svampigare motstånd i tangenterna. Föregångaren med 1,8 mm aktiveringskänslighet är mjukare och direkt följsamma, medan Roccat Vulcan 121 AIMO har ett märkbart motstånd i mekanismen. Min initiala reaktion var att knapparna kändes tröga, men nu i efterhand är motståndet något jag anser nödvändigt. Under min tid med Vulcan 121 har jag vant mig med tangenternas stadga och finner dem behagligare och framförallt en funktion som gör tangentbordet brukligt.

Gamers som är intresserade av ett snabbt och pålitligt mekaniskt tangentbord – och jag säger gamers eftersom Vulcan 121 AIMO är inget en författare har användning för – behöver vara beredda att acklimatisera sig med mekanismens förutsättningar. Vulcan 121 AIMO är heller inte tangentbordet för gamers ute efter multifunktionalitet, då är nog Roccat Horde ett bättre alternativ.

Snygg och snabb

Målgruppen Roccat vänder sig till med Vulcan 121 AIMO (och Vulcan-serien över lag) är gamers ute efter pålitliga verktyg. De som spelar online behöver och vill ha utrustning som minskar avståndet mellan kommando och aktivering. Roccat har förstått det här och deras senaste produkter, bland annat Kain och Vulcan, är centrala i den filosofin. Efter mina tester anser jag att Vulcan 121 AIMO uppnår det målet. Vulcan 121 fulständigt slaktar mitt gamla tangentbord Parthica Core från SpeedLink i varje anseende och jag kan i dagsläget inte tänka mig att byta.

Spelaren som är ute efter ett snyggt mekaniskt tangentbord med precision och prestanda i prisklassen 1300-1700 SEK kan jag starkt rekommendera Roccat Vulcan 121 AIMO.

0 Delningar
Summering
Roccat Vulcan 121 AIMO är ett fenomenalt, mekaniskt gamingtangentbord som ger dina kommandon precision. Den är också behaglig under långa spelpass och strålar kvalitet. Dock lämpar det sig inte särskilt bra för att skriva.
Bra
  • Behaglig och responsiv
  • Snygg i sig själv och tillsammans med andra AIMO-produkter
  • Lätt att rengöra
Sämre
  • Svårhanterad
  • Övre prisklassen
9
Grymt
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.