QPAD QH-95 Recension

QPAD QH-95 är ett kvalitetsbygge som ligger bekvämt som få headset även på det mest ömma huvud. Några väl höga ord från marknadsföringen åsido levereras här fint ljud för en rimlig peng.

Före detta svenska, numera taiwanesiska QPAD levererar de mest grundläggande gejmingtillbehör i rätt kraftigt varierande prisklasser. För undertecknad är QPAD en trotjänare; min vita OM-75-mus har varit i dagligt bruk i närmre fem år och behöver inte mycket mer än en rejäl städning för att klara säkerligen lika mycket till. Därför är det med nöje jag tar mig en titt på företagets senaste headset, QPAD QH-95, för att se om det håller ribban lika högt som företagets möss och tangentbord.

Paketet

QH-95 kommer i en rejäl låda som osar kvalitet och nytillverkad skumgummi. I paketet får du förutom lurarna med en avtagbar mikrofon, ett litet externt USB-ljudkort och alla sladdar du behöver för att använda headsetet till såväl spelmaskin som mobiltelefon. Själva lurarna kan kopplas in direkt i datorns ljudportar, eller i USB-ljudkortet för att få 7.1-surround. Ljudkortet har även kontroller för volym samt på/av-knappar för ljud, surroundljud och mikrofon.

qpad qh-95 box

QPAD QH-95 är med sina 350 gram en relativt lätt kompis att ha på huvudet. Aluminiumbygget ligger bekvämt på hjässan och de mjuka öronkåporna omsluter helt och är snälla mot öronen. Till och med undertecknad kan trots känsliga öron spela timtals utan någon större sveda eller värk över huvud taget (badum-tsch). Både öronkåpor och skyddet kring huvudbandet är mjukt och ligger skönt mot sina viktiga ställen. Tyvärr är båda enligt beskrivningen gjorda av läder, vilket är både svårt och något otidsenligt.

En liten detalj om passformen är att den inte lämpar sig särskilt väl för att ha runt halsen. Öronkåporna trycker lätt mot halsen eller nyckelbenen så pass att det stör. QPAD QH-95 verkar trots allt vara designad med den här sortens bruk i åtanke, varför det tåls att nämna i en recension. Headsetet har nämligen en väldigt fyllig ljudvolym som utan vidare kan höras som en mindre högtalare när lurarna inte sitter mot öronen.

Prestanda

Så kallad noice canceling är i princip ett måste i moderna hörlurar av alla slag. Här är QPAD QH-95 inget undantag, men till undertecknads förtjusning handlar det inte om total tystnad. När du inte har något ljud på släpper headsetet genom precis lagom med ljud för att du ska kunna höra när katten behöver mat. Under lyssnande kommer du däremot inte märka något förrän sagd katt lägger sig på ditt tangentbord i protest.

Det främsta försäljningsargumentet QPAD QH-95 har är dock dess 7.1-surround. För en ljudmässig lekman som jag, som aldrig har haft några surround-kapabla produkter i min ägo, överraskade det här headsetet positivt. Det är som en miniatyrbiograf runt mina öron – och det utan en bas som känns som en hjärnskakning. Tillhör du klientelet som gillar en extra stark bas finns alltid finsintällningar, då främst om du spelar på PC. Oavsett vilket så ger QH-95 ett mycket skönt helhetsljud, även när du använder dem som vanliga stereohörlurar.

Mikrofonen är nog det minst imponerande i hela paketet. Den har lite väl lätt för att plocka upp bakgrundsbrus, så jag skulle inte använda den för att spela in poddar eller dylikt. Kanske kan lite pillande i inställningarna göra problemet mer hanterligt. Oavsett så är det en alldeles okej mikrofon för röstsamtal via dator såväl som mobiltelefon. Mottagarsidan hos undertecknad hade inga större klagomål.

Lite extra

Mikrofonen på QPAD QH-95 marknadsförs som löstagbar, men pluggen som ska sitta för uttaget strax under vänster kåpa kommer du med största sannolikhet att tappa bort. När jag inte använder micken böjer jag i stället bort den från ansiktet och synfältet. Inte precis elegant, men det fungerar.

qpad qh-95 framifrån

Sladden från headsetet mäter en hel meter innan den delar sig i två hanar (en för mic; en för lur). Sedan tillkommer sladden som går från själva ljudkortet till närmsta USB-A-port. Med denna sköna sladdlängd på drygt två meter går det alldeles utmärkt att ansluta headsetet till en USB-port på baksidan av datorn. Om du nu skulle vilja eller behöva det, vill säga.

På det stora hela är QPAD QH-95 ett riktigt kompetent headset med några små blessyrer. Det ger både mycket och bra ljud för pengarna, och levererar det i en bekväm och robust design.

QPAD QH-95 finns tillgängligt från cirka 949 kronor via ett antal svenska webbutiker och via QPAD:s egen hemsida för drygt 90 brittiska pund. Dock bara i färgen svart. Denna recension är möjlig tack vare ett recensionsexemplar från QPAD själva.

0 Delningar
Summering
Det här är ett headset vars brasklappar är mikrofonen, överflödigt läder och faktumet att den bara finns i svart. Letar du bara gott ljud för en rimlig peng är det här troligen bland det bekvämaste du kan hitta.
Bra
  • Väldigt bekväma även under längre sessioner
  • Bra byggkvalitet
  • Välbalanserat, skönt ljud
Sämre
  • Lite känslig mikrofon
  • Varför muffar i läder?
  • Finns bara i svart
8
Bra
En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.