ROCCAT Kone Aimo Recension

Innan jag satte handen på Roccat Kone Aimo trodde jag att det bara fanns en datormus för mig. Nu i efterhand är jag inte längre så säker. Kone Aimo är en spelmus med både hög kvalitet och prestanda, för att inte nämna de snygga ljuseffekterna.

Jag har testat produkter från de flesta stora gamingfabrikerna. SteelSeries, Razer, Corsair och Logitech har alla haft sina vändor vid min datorstation. Precis som de flesta konsumenter hittar man ju en favorit. Om det är relationen mellan pris och prestanda som lockar, eller design och material som tilltalar kan det vara svårt att förklara. Men konsumentlojalitet uppstår. Sedan tre generationer tillbaka har Razer regerat obesegrat vid min sida. Deras Naga har passat som handen i handsken och designen har tilltalat min inre Sith Lord. Framförallt har funktionaliteten i onlinespel gett mig verktygen jag behöver.

Nu hotas Nagan av inget mindre än en katt från Tyskland.

Klös

Roccat Kone Aimo är den senaste musen i Kone produktlinjen och marknadsförs med fabrikens nya ljusteknologi. Bara genom att titta på den nattsvarta förpackningen börjar orimliga förväntningar att bubbla. Som alla möss marknadsförs de som rymdskepp eller sportbilar. Fräsiga och snabba. Kone Aimo är inget undantag, men till skillnad från medelmåttiga möss skryter den inte bara.

Den höga kvaliteten hos Kone Aimo känns så fort du plockar upp den ur sin förpackning. Den är tung som ett skruvstäd jämfört med min fjäderlätta Naga. Produktspecifikationer påstår att mössen väger lika mycket, men jag är skeptiskt. Roccat Kone Aimo känns mycket tyngre än mina andra möss – men det betyder inte att det är en nackdel. I hektiska situationer glider Nagan nästan alltid iväg när jag klickar, men den tyngre Aimon har ett naturligt motstånd som underlättar min precision.

Tummen vilar fint i inbuktningen där det är nära till musens extraknappar.

Kone Aimo har fem dynor på sin undersida vilket gör att musen glider mjukt på musmattan och en flätad sladd som är följsam och lätt. Musens plasthölje känns bastant och stryktåligt, däremot har skalet ingen struktur eller gummiräfflor som förbättrar greppet. Plasten är matt och har en naturlig strävhet, men kan komma att bli lite hal i sommarvärmen.

Klicken på de båda musknapparna har ett lagom motstånd och enligt Roccat ska Kone Aimo utstå 50 miljoner klick. Det är mer än dubbelt så mycket än andra möss på marknaden. Logitechs G502 överlever bara 20 miljoner, medan SteelSeries Rival klarar 30 miljoner. Till min kännedom står bara Razer DeathAdder Elite jämn fot med Kone Aimo.

Roccat Kone Aimo har de standardiserade 4D-mushjulet samt knappar för direktjustering av DPI.

Likt andra Roccatmöss har Kone Aimo en knappanel för tummen. Aimo har två funktionsknappar plus en Easy Shift+ som ger musens alla knappar sekundära kommandon. Dessa kommandon och mycket annat går att ställa in i mjukvaran Roccat Swarm. Funktionsknapparna är stora och lätta att hitta men är inte i vägen för pekfingret. Easy Shift-knappen ligger perfekt nedanför tummen och det räcker med att trycka tummen lätt nedåt för att aktivera sekundärfunktionerna på musen.

Uggleögon

Roccat Kone Aimo marknadsförs med sin unika ljusteknologi Aimo, men den huvudsakliga komponenten som gör Kone Aimo till en fantastisk mus är dess optiska sensor. Med den nya Owl-Eye-teknologin erbjuder Kone Aimo en galet hög precision på upp till 12 000 DPI. Nu är det ytterst få människor som använder en DPI över 3 000, men möjligheten finns.

Jag testade intervallen 800 till 1600 DPI på en SteelSeries QcK musmatta med textilstruktur.

På undersidan ser vi ögat och de fem silikonkuddar som gör att musen får lagom friktion.

Roccat säger sig ha fokuserat i det gyllene spektrumet 400 till 3 000 DPI, i vilket de garanterar bästa möjliga precision. Med handen på hjärtat måste jag medge att Kone Aimo har en fantastiskt bra precision och det är troligtvis tack vare linsens ett till ett värde. En lins med 1:1 läsning kan inte blir mer precis – och det känns! Jag blev positivt överraskad när jag testkörde musen i ett förstapersonsspel. Kone Aimo reagerade följsamt och mjukt till varje liten rörelse och jag kände att jag fick en mer naturlig kontroll över spelet.

Värt att notera är att effekten försämras om du spelar ett spel med låg bilduppdatering eller en skärm med låg Hz, eftersom musens potential begränsas av övrig hårdvara. Till exempel upplevde jag ingen märkvärdig skillnad mellan min gamla mus och Kone Aimo när jag loggade in i Sea of Thieves, jämfört med när jag testade gamla hederliga Fallout: New Vegas. Du kommer inte kunna släppa lös den fulla potentialen i Kone Aimo på en svag dator.

Teknisk data på Owl-Eye

 • Sensor: PixArt 3361
 • Optisk lins: 1:1
 • Klockfrekvens: 70 MHz
 • Bildhastighet: Upp till 12 000 fps
 • Maxhastighet: 250 ips / 6,35 m/s
 • Maxacceleration: 50 G
 • Upplösning: 12 000 DPI
 • Typ av förpackning: 16-stifts DIP-kapsel med gjuten benram

  med inbyggd IR-LED

I Roccat Swarm kan du ställa in musens lyftintervall så att linsen slutar läsa vid minsta lyft – perfekt för shooters.

Mystiskt ljus

Nu till ljuseffekterna. Var och varannan mus har i dag LED-lampor som skiftar färg. Vad som för ett par år sedan var superhäftigt känns nu vardagligt. Roccat Kone Aimo marknadsförs med vad Roccat kallar ett ”intelligent ljussystem” som ska anpassa sig till hur du använder musen. Vad sjutton som det betyder i lekmanstermer vet nog ingen. Under mina tester med Aimo kan jag inte påstå att något särskilt har förändrats med ljuseffekten.

När jag började använda inställningen skiftade musen mellan vackra färger i vågor, ungefär som den gamla equalizer-effekten i Winamp som jag kunde sitta drömskt och titta på i timmar. Men utöver det har jag inte sett varken tydliga färgskiftningar eller mönster. Det kan vara så att jag inte ackumulerat tillräckligt med data för musen att anpassa sig efter, eller så är funktionen helt enkelt bara ett säljargument.

Ljuseffekterna går att ställa in i Roccat Swarm. Där kan du välja mellan Aimo, pulserande hjärtslag, andning, färg, intensitet och andra funktioner.

En ny standard i precision

Sammantaget är Roccat Kone Aimo en bekväm mus med hög kvalitetskänsla och otrolig precision. Om du spelar med hög upplösning och bilduppdatering kan jag starkt rekommendera Kone Aimo då det känns som att den verkligen ger en 1:1-precision. Personligen upplevde jag att styrningen av spelet blev mer naturlig med Kone Aimo. Det gav lite av ett sinnesrus att uppleva en så följsam mus.

Komforten är väldigt individuell. Roccat säger att musen ska vara bekväm i stora och medelstora händer. Jag har relativt små händer för att vara en man, men upplever att musen är lagom även om min hand inte helt omsluter den. Min äkta hälft tycker däremot att musen är lite för stor för henne, då Kone Aimo har lite hårda kanter på sidorna som gör det obekvämt för henne att använda musen.

Det intelligenta ljussystemet i Roccat Kone Aimo levde inte riktigt upp till förskönade beskrivning. Aimo belysningen har vackra skiftningar, men jag skulle inte köpa musen av den anledningen. Men om du är en lojal kund hos Roccat och planerar att köpa hela deras Aimo-serie (en mus, ett tangentbord och ett headset) för att få en snygg och sammanhängande inredning på datorbordet, då kan produkternas ljussynkning vara lockande.

För min egna del förblir Razer Naga min primära mus eftersom jag oftast spelar onlinerollspel på PC, där den fortfarande är mig kär. Men de gånger jag startar upp ett actionfokuserat precisionsspel blir Roccat Kone Aimo reserven som får rycka in för att ta min spelupplevelse till nya höjder.

Summering
Roccat Kone Aimo är en snygg prestandamus som har en superb precision och hög kvalitetskänsla. Ljuseffekterna imponerar men det så kallade intelligenta ljussystemet är ett mysterium.
Bra
 • Precisionen från sensorn
 • Knapparnas position
 • Känslan av kvalitet
 • Lång livslängd
Sämre
 • Lite för stor för vissa händer
 • Vadå intelligent ljus?
9
Grymt
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.