Roccat Vulcan TKL Recension

Liten och kompakt med samma kvalitativa brytare och känsla. Roccat Vulcan TKL är den smidigare lillebrorn i serien som kan stå pall mot sina syskon. Dock är den här lillen inte lämpad för hårt arbete framför skärmen, utan lämpar sig bäst för planerad eller lättsam gaming på en begränsad yta.

Det finns egentligen inget enkelt sätt att beskriva Roccat Vulcan TKL annat än att det är en mindre version av de andra ur Vulcan-serien. Men börjar man undersöka utbudet av tillgängliga Vulcan-tangentbord inser man snabbt att det finns många, fina små detaljer som skiljer dem åt. Så innan vi fortsätter denna Roccat Vulcan TKL recension behöver vi få några funktioner överstökade.

Roccat Titan Switch

Titan Switch är Roccats egenutvecklade tangentmekanism som blandar mjukvara och hårdvarudesign för att skapa en responsiv, snabb och pålitlig aktivering som samtidigt har en härlig känsla. De är snärtiga och fungerar väldigt fint i såväl gaming som skrift då de ger en härlig feedback i såväl fingertoppar som ”klick”. Titan Switch har två varianter hos tangentborden, Tactile och Linear. Tactile är en mjukare, lite mer motståndskraftig (svampig) mekanism med 1,8mm aktiveringsavstånd som är perfekt för avsiktliga knapptryck i till exempel tävlingsfokuserade spel. Linear å andra sidan är mer direkt och rak, med mindre motstånd och kortare aktiveringsavstånd på 1,4mm som lämpar sig för bland annat onlinespel.

Titan Switch finns sedan som två olika brytare, mekanisk och optisk. Den mekaniska talar för sig själv men den optiska är konstruerad på ett sådant sätt att känslan av en mekaniska brytare kvarstår trots att mekanismen är ljusbaserad. Förutom fördelen av extremt snabb aktiveringstid har Roccat räknat ut att livslängden på den optiska brytaren är dubbelt så lång och ska enligt dem hålla i 100 miljoner tryckningar.

Du kan läsa mer om teknologierna bakom Titan Switch och Titan Switch Optical på Roccats hemsida.

Brytaren är kung

Medan grunden är mestadels densamma på alla Vulcan-tangentbord är det just brytaren som skiljer sig. Samtliga har den fräcka AIMO-belysningen, samma stilrena design med borstat aluminium, 1000Hz polling rate, likadana integrerade ARM-processorer och programstöd för Roccat Swarm.

Tangentbordet vi tittar på i denna recension är utrustad med den mekaniska Titan Switchen av typen Linear. Det vill säga den typen av brytare som har rapp aktivering på 1,4mm och en hållbarhet på 50 miljoner tryck.

Det är samma brytare som i min föregående recension av Roccat Vulcan 121 AIMO. Läs gärna den för en kompletterande förståelse för känslan av brytare. Sedan är 121 AIMO ett grymt alternativ till Roccat Vulcan TKL om du istället är intresserad av ett normalstort tangentbord utrustad med nummerdosan.

Medan jag inte provat Tactile-varianten av Titan Switch en längre period minns jag att det svampiga motståndet i tangenterna inte var något för mig. Eftersom jag både skriver och spelar intensivt på dator föredrar jag snabba, lätta tangenter med ett klassiskt mekaniskt ”klick” i botten. Linear har en slags modern skrivmaskinskänsla som jag starkt föredrar. Visst det låter mycket mer när jag sitter vid datorn. Men tangentbordet möter mig med ljud och känsel på ett sätt som stummare tangenter inte kan. Till viss grad är valet mellan kvicka Linear, eller stramare Tactile, en funktionell fråga där syftet är avgörande. Men jag vill argumentera för att den personliga kemin mellan fingertoppar och tangenter är desto viktigare. Om dina fingertoppar inte får optimal känsla för när tangenterna, då kommer det inte prestera maximalt för dig. Tangentbordet är ett verktyg du behöver ha känsla för. Och i tangentbordet är brytaren essentiell för dig.

Av den anledningen rekommenderar jag dig som inte vet vad du föredrar att prova olika typer av brytare för att hitta vilken som passar dig bäst.

Roccat Vulcan TKL

Nu till huvudnumret. I egenskap som en daglig användare av Vulan, modell 121 AIMO, är igenkänningsfaktorns direkt. Och jag är en stor fan av Vulcan med Titan Switch Linear. Den röda brytaren är enligt mig suverän och passar både mitt behov och mina preferenser. Så att pröva en mindre och mer kompakt form av det tangentbord jag skriver på i detta ögonblick var både bekant och drastiskt främmande.

Ni förstår, den nättare formen blir inte bara till genom att såga av siffertangenterna på höger sida, nej. Samtliga tangenter har fått gå ner en storlek för att rymmas i den mindre ramen. Dessutom har avståndet mellan tangenter dragits ihop. Därför dröjde det ett tag innan mina fingrar hade kalibrerat om till den mindre ytan. När mina känselsprön anpassat sig rann texten av tangenterna så att säga. Så formen i sig är det inget fel på. Den fyller en funktion.

Den mer trimmade formen på Roccat Vulcan TKL skapade direkt mer utrymme på skrivbordet. Jag inbillade mig att träskivan direkt växte och jag fick både plats med anteckningar och frukostskålar. Dessutom passade jag på att använda tangentbordet på soffbordet med min Playstation 5 för att spela Final Fantasy XIV Online i vardagsrummet. Den lilla knappsatsen passade perfekt i den främmande miljön och fyllde rollen som mobilt tangentbord bra. Sedan föreställer jag mig att Vulcan TKL passar utmärkt för de gamers som är aktiva i skjutarspel där musrörelserna är svepande. Själv har jag ingen stor musmatta eller erfarenhet av FPS-spel så jag kan tyvärr inte bekräfta funktionaliteten i den aspekten. Men teoretiskt är ett mindre tangentbord i sådana fall att föredra.

Medan Roccat Vulcan TKL levererar samma kvalitativa snärt och respons i tangenterna och har samma sexiga teknologiska look, har den ett annat användningsområde än sina större motparter. Eller rättare sagt är Vulcan TKL nischad för att fylla ett specifikt syfte. Till exempel upptäckte jag att det mindre tangentbordet inte var lika bekvämt att använda för längre arbete vid datorn då jag behöver vinkla mina armar lite inåt. Dessutom blir arbete aningen mer ledsamt när nummertangenterna man är så van att använda saknas. Sedan har Vulcan TKL inte handledsstöd som jag anser nödvändigt för arbetsstationer.

Betyget är lägre än syskontangentbordet Roccat Vulcan 121 AIMO eftersom den löstagbara sladden är av plast och inte känns lika hållbar som en flätad sladd, plus att tangentbordet saknar enkla media-knappar som jag anser med lätthet hade fått plats.

Men som lätthanterlig, smidig och nätt tangentbord för intensiv gaming på begränsade ytor (eller förslagsvis som komplement till FPS-spel) är RRoccat Vulcan TKL ett ypperligt verktyg. Tangentbordet är genom sin design nischad, men för den dedikerade användare som vet precis vad hen är ute efter kan Vulcan TKL vara den perfekta matchningen. Särskilt om denna har andra AIMO-produkter som kan synkronisera ljuseffekterna. Jag lovar, det är läckert när neonfärger pulserar i harmoni.

Du kan läsa mer om Roccat Vulcan TKL på dess officiella hemsida. Där kan du även direktköpa produkten och jämföra med andra tangentbord, samt leta efter matchande mus och headset.

0 Delningar
Summering
Roccat Vulcan TKL är ett kompakt och kvalitativt tangentbord som bäst passar de gamers med begränsat utrymme på sitt skrivbord, alternativt behöver mer yta för stora svep med musen. Den har Roccats snärtiga Titan-brytare med otroligt låga aktiveringsavståndet 1,4mm och den stilrena design företaget är kända för. De som verkligen vill investera i Roccat Vulcan TKL bör också kika på Pro-varianten som har en dubbelt så hög livslängt. Eftersom tangentbordets design och syfte skalat ner på siffertangenterna som du vanligtvis har till höger på tangentbordet, lämpar sig Roccat Vulcan TKL inte till arbete.
Bra
  • Löstagbar sladd
  • Skön känsla på tangenterna
  • Skapar utrymme på skrivbordet
Sämre
  • Inte lika funktionellt mångsidig som vanliga tangentbord
  • Sladden är inte flätad
8
Bra
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.