Splatoon 3 Recension

Splatoon 3 är summan av två fantastiska multiplayerspel som med ett enormt utbud av vapen, banor och spellägen är seriens bästa – om ändå mest säkra.

Vi på redaktionen tycker verkligen om Splatoon. Underhållningen i originalet på Wii U var en överraskning som tog oss med storm. Vem hade trott att revirkrig i pastellfärger kunde vara så roligt? Uppföljaren var en suverän fortsättning som utökade spelet på alla fronter – även om de sociala aspekterna inte hängde med i tiden. Därför har det sannerligen varit spännande att kasta mig in i Splatoon 3.

Nu är det ett par år sedan Splatoon 2 kladdade ner Nintendo Switch så det är med åldrande minnen vi jämför denna trilling med sina föregångare. Och det är nog lika bra att slippa se Splatoon 3 genom nostalgins rosaskimrande lins. Vad vi kan bekräfta med en gång är att mycket är sig likt. Allt från motor till grafisk stil och design går inte att missta för något annat än Splatoon. Som Digital Foundry kan intyga flyter Splatoon 3 i härliga 60 bildrutor i sekunden under matcher, har nästan alltid 1080p-upplösning i dockat läge och 720p handhållet. Detta bidrar till en otroligt mjuk och responsiv upplevelse! Splatoon 3 är sjuhelsikes optimerat och bland den mest stabila upplevelsen du kan hitta på Nintendos nu åldrande konsol.

Skvätta bläck är käckt

För nyfikna nykomlingar: I Splatoon spelar du muterade bläckfiskar som kan skifta form mellan mänsklig skepnad och blötdjur. Dessa inklings och octolings kan simma i färgglad bläck och älskar att tävla i ett revirspel kallat Turf War, som går ut på att täcka en bana med bläck. Lag vars färg täcker spelplanen mest vinner. Du har en stor variation färgsprutande vapen till ditt förfogande och kläder att visa upp dig i.

Du börjar din klotterkarriär ute i öknen där du väljer ett utseende för din figur. Efter ett par enkla inledande hinder som lär dig spelets grundläggande kontroller (av någon jädra anledning är gyrosiktet på från början) sätter du dig på pendeltåget och åker till storstaden. Där möts du av en sprudlande stadskärna full av personlighet. När du först kommer dit är det ingen större vits att fönstershoppa då du är helt pank. Ditt naturliga första val blir att hoppa in i Turf War, Splatoons grundläggande tävlingsläge. Alternativt kan du slinka ner i ett kloakhål på torget för att ta dig an Splatoon 3:s single player-kampanj.

Observera att du behöver en aktiv prenumeration på Nintendo Switch Online för att ta del av innehållet i Splatoon 3. Alla spellägen förutom single player-kampanjen är låsta bakom prenumerationen. Till och med spelets affärer där du kan köpa vapen, kläder och annat kräver att du har Nintendos onlinetjänst.

Har du spelat Splatoon 2 innan så kommer du genast att känna igen dig. Spelupplevelsen i Splatoon 3 följer en liknande struktur som sina föregångare. Matcher erhåller dig pengar, exp för att låsa upp egenskaper från dina kläder och framfart på den battle pass-liknande rälsen som låser upp vapenkuponger och diverse attiraljer. Det hela känns väldigt självklart och har ett gott tempo. Även kortare sessioner på bara några matcher ger någon form av belöning.

Splatoon 3, Nintendo 2022.
Gamla och nya banor att färga i Splatoon 3, Nintendo 2022.

Naturligtvis kan du också grinda i Splatoon 3. Vare sig du jagar en titel, fler vapenkuponger, eller resurser för att köpa mer swag så har Splatoon 3 en övre nivå där engagerade spelare kan verka. Gamers som älskar att komponera builds blir glada att höra att Murch är tillbaka. Han har vuxit sedan sist men erbjuder samma tjänster som i föregångaren. Nytt är hans möjlighet att nu även byta ut ett klädesplaggs primära egenskap, vilket ger spelare större frihet i att skräddarsy sin spelstil. Utöver det har Splatoon 3 en otroligt bred variation av vapen och manicker att kriga med. Och med två helt nya vapen, flera nya granater och specialförmågor så finns det något för alla smaker!

Kort men inga i skjortärmen

Kanske den största besvikelsen med Splatoon 3 är avsaknaden av ett riktigt nytt och fräscht spelläge. Visst finns det nyheter att prata om men till skillnad från föregångarens roliga Salmon Run hittar vi inget direkt spännande i trean. Alla spellägen från Splatoon 2 återvänder. Bortsett från den tidlösa klassikern Turf War hittar du Salmon Run Next Wave, som numera går att spela när som helst och inte under bestämda tider. Anarchy Battle är precis som Ranked och har samma roterande spellägen, nytt denna gång är separationen mellan matcher dina vänner kan följa med på och inte. I avdelningen The Shoal har du tillgång till privata matcher i lokala nätverk.

Den stora nyheten den här gången är Tricolor Turf War i vilket tre lag tävlar om att täcka revir med sin färg. Spelläget är exklusiv till Splatfest – evenemanget där spelare väljer en sida i en diskussion och sedan tävlar om vilket som är bäst. Tricolor Turf War aktiveras i mitten av Splatfest varpå laget med mest poäng måste försvara sig mot de andra två förlorande lagen i ett capture the base-liknande upplägg resten av evenemanget. Det försvarande laget har då fyra spelare och börjar i mitten av kartan medan de två andra lagen (med två spelare vardera) anfaller från banans sidor. I mitten av kartan finns en Ultra Signal och om en motståndare fångar den färgar den stora delar av kartan med lagets färg i ett intensivt regn – vilket allt som oftast leder till det lagets seger.

Splatoon 3, Nintendo 2022.
Stil är fortfarande king i Splatoon 3, Nintendo 2022.

Tricolor är ett spännande läge som ger Splatfest en underhållade twist. Dessvärre är spelläget kraftigt begränsat och deltar du inte i Splatfesterna missar du det helt. För en uppföljare där Tricolor Turf War på sätt och vis är säljargumentet är det underligt att spelläget är tidsbegränsat. Splatoon 2 hade samma problematik med Salmon Run som bara gick att spela på utvalda tidpunkter. Ändå känner jag att det är okej. Tricolor är otroligt kaosartat och hade blivit utmattande som öppet spelläge. Istället är det något att se fram emot. Något man kan stå ut med och ha roligt i.

Nästkommande Splatfest är 12–13 november och handlar om den eviga frågan: eld, vatten eller gräs? Det gäller naturligtvis Pokémon! Eventet Splatoon x Pokémon firar den kommande releasen av Pokémon Scarlet och Pokémon Violet. Visa din kärlek för Fuecoco, Quaxly eller Sprigatito och kämpa för deras heder!

Splatoon 3 introducerar en helt ny aktivitet som inte har med bläck att göra: Tableturf Battle. Detta är ett kortspel som går att spela i Dojon. Du matchar mot andra spelare och ska vinna genom att måla spelplanens rutor med kort. Varje kort har en särskild konstellation av rutor, tänk ”tetris”-former, som du placerar på spelplanen för att erövra de rutorna. Spelaren med flest målade rutor vinner. Det finns massor av kort att samla, sleeves att låsa upp och ett separat rankingsystem. Tableturf Battle är underhållande men känns som en liten bonus och inte ett spelläge som kan stå på egna ben. Salmon Run, Turf War, ja till och med single player-kampanjen, går att sänka hundratals timmar i. Tableturf är bara tidsfördriv.

I en senare uppdatering kommer Splatoon 3 att få två nya spellägen: League Battle och X Battle. League Battle är som det låter, en liga, fast för organiserade lag och inte slumpade spelare. Om Nintendo kan stötta ligorna på något sätt finns det stor potential för Splatoon 3 att få en lång livslängd bland fans. X Battle är ett okänt spelläge som kommer rikta sig till den mest seriösa spelarna. När och hur dessa spellägen implementeras återstår att se, men Varvat kommer naturligtvis rapportera när det blir avtäckt. Fler banor kommer också att tillkomma i framtida uppdateringar.

Splatoon 3, Nintendo 2022.
Pilbågen är ett nytt skicklighetsbaserat vapen i Splatoon 3, Nintendo 2022.

Tryggt, raffinerat och lika kul som det alltid varit

Splatoon 3 är kulmen av Nintendos tävlingsinriktade skjutspel. Trots att det inte uppfinner hjulet igen är det så pass välutvecklat, polerat och fokuserat att det är omöjligt att inte ha roligt. Allt från den fartfyllda musiken, designen på menyerna till figurernas personligheter som kommer fram i charmiga gurgelljud är fenomenalt. Helheten är mästerligt sammansatt och logiskt på ett knasigt sätt. Och när frontfigurerna Frye, Shiver och Big Man har konsert under Splatfest och alla dansar på torget, eller när du är på ett splatter-tåg och dominerar revirkriget är Splatoon 3 oslagbart!

Visst använder sig Splatoon 3 fortfarande av en del klandervärda funktioner, så som att förlägga socialt samspel via Nintendo Switch mobilapp. Eller att matcher avbryts ifall en spelare förlorar uppkopplingen till spelet. Trots att vi lever i 2022 och sociala funktioner i onlinespel blivit mer intuitiva än någonsin väljer Nintendo att stanna kvar i det förgångna. På sätt och vis är det tryggt, men det är fortfarande otroligt bökigt att spela online med Nintendo Switch.

Ett positivt inslag är att applikationen för mobiler är betydligt bättre än den var för några år sedan. Den innehåller särskilda funktioner för kompatibla spel och när det gäller Splatoon 3 så kan du bland annat se matchhistorik, köpa kläder och se pågående och kommande händelser. Dessutom kan du kvittera unika belöningar genom att scanna QR-koder som delas ut av Splatoon på sociala medier.

Låt splattret börja! Splatoon 3, Nintendo 2022.

Trots konsolens något bökiga onlinefuktioner är Splatoon 3 ett suveränt spel som jag inte kan rekommendera tillräckligt. Vare sig du är en hårdkokt gamer med vinnarskalle eller en småbarnsförälder som vill dela en spelupplevelse med familjen, är Splatoon 3 ett måste för Nintendo Switch! Spelet är mångfacetterat i sin spelmekanik vilket gör att skickliga spelare såsom vardagsgamers finner stor underhållning i att skvätta färg överallt. Det är en sådan barnsligt förbryllande känsla att uppleva ohämmad glädje i att förvandla en ren och städad miljö till ett fullkomligt kaos av färg.

Splatoon 3 finns ute nu exklusivt till Nintendo Switch.

0 Delningar
Summering
Nintendo har med Splatoon 3 skapat ett tillskott med rejäl substans i serien. Samtliga spellägen från föregångaren återvänder med utökningar till storyn, Salmon Run och Turf War. Ett blygsamt kortspel kompletterar det annars packade paketet. Förutom något frustrerande uppkopplingsfunktioner som avbryter matcher så fort någon disconnectar, och det faktum att spelet saknar fyndiga nya spellägen, är Splatoon 3 det bästa serien har att erbjuda och ett måste för (den här sortens) splatterfans!
Bra
  • Prestandan är suverän
  • Musiken är som hand i handske med grafiken
  • Så många spellägen
  • Bland den bästa underhållningen du kan hitta på Switch
Sämre
  • Nintendo envisas med att lägga chatten i en app
  • Ingen riktigt nytt och häftigt spelläge
9
Grymt
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.