Street Fighter 30th Anniversary Collection Recension

I år det drygt 30 år Ruy, Ken och resten av Street Fighter-gänget såg dagens ljus. Det firar Capcom med en smaskig samlingsvolym med hela tolv spel. Säg hej till Street Fighter 30th Anniversary Collection!

30-årsjubileum – tolv titlar – ett paket

Mitt första och enda minne av Street Fighter härstammar från en skolkompis som lånade ut sitt Street Fighter 2 i omgångar till familjehemmets SNES. Spelet var ljuvligt vackert och karaktärerna grymt bra balanserade i både styrka och svaghet. Ryu blev min absoluta favorit som sparkade stjärt var jag än befann mig på skärmen. Bortsett från den delen har jag pinsamt nog varit helt off från seriens fortsatta utveckling från mitten av 90-talet och framåt. Men nu är det dags att ta igen förlorad tid i samband med Capcoms release av samlingsvolymen för att fira seriens 30-årsjubileum. Egentligen är titelrubriken missvisande då enbart tolv spel finns inbakade, från originalversionen 1987 till Street Fighter III: 3rd Strike 1999. Utvecklaren Digital Eclipse har även varit generösa nog att slänga med ett onlineläge, musikstycken från spelen samt ett museum med historisk kuriosa från utvecklingen av samtliga godbitar. Är du fan av serien sedan tidigare har du en riktigt trevlig stund framför dig.

Hela tolv titlar finns att välja på. Kan det bli bättre?

En utmärkt konvertering från arkad till konsol

Hur är gameplayet då? Konverteringen funkar utmärkt på min PS4 med ett stabilt flyt utan laddningstider eller grafiska missöden. På den punkten är allt so far so good. När det gäller titlarna så upplever jag ofta att det är i princip samma titel med annan rubrik. Även om tempot varierar med titel så hade det inte skadat att variera uppsättningen lite mer för att komma bort från det generiska intrycket. Med tanke på hur oerhört lönsam Street Fighter-varumärket varit så är undertecknad inte förvånad att Capcom mjölkade serien hårt under dess glansdagar på 90-talet. Dock får jag erkänna att kvaliteten stegvis höjs efter varje avklarat spel i takt med den tekniska utvecklingen. Animationerna blir fler, kontrollen smidigare och banorna mer fylligare. Bäst är Alpha-spelen som mixar det bästa från Street Fighter, även om en nostalgisk nörd som jag till syvende och sista föredrar det ultraklassiska Street Fighter 2 där serien drog igång på allvar.

Kronjuvelen i SF-familjen: Street Fighter 2!

Street Fighter-veteran? Köp genast!

Sammanfattningsvis kan Street Fighter 30th Anniversary Collection inget annat än beskrivas som ett minnesmonument över en av världens bästa fightingserier som förändrade spelindustrin för all framtid. Växte du upp med spelen så har du flera timmars underhållning (och förkovran) framför dig. Konverteringen sker helt smärtfritt och jag är djupt imponerad hur Capcom vårdat sitt arv till nuvarande konsolgeneration. Kanske lär vi se en extra samlingsvolym där samtliga SF-titlar är inkluderade i nästa konsolbyte om några år? Hur som helst riktas en skarp uppmaning att införskaffa denna digitala godispåse och frossa i tolv års spelhistoria.

0 Delningar
Summering
Street Fighter 30th Anniversary Collection är en nostalgisk återträff kring en av världens bästa fightingserier. Portningen till konsol fungerar utmärkt och spelaren har tolv titlar att välja mellan. En nackdel kan vara att vissa titlar som är identiska med varandra och bitvis stel kontroll. För övrigt en utgivning väl värd att titta närmare på.
Bra
  • Prisvärt paket
  • Superb konvertering
  • Grymt extramaterial
Sämre
  • Flera generiska titlar
  • Bitvis stel kontroll
8
Bra
Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.