The Elder Scrolls Online: Summerset Recension

The Elder Scrolls Online har med Summerset blivit en ytterligare lite rikare värld att leva i. Det är vackert, spännande och rent ut sagt roligt. Men det märks att Zenimax arbetar med en åldrande spelmekanik som behöver uppdateras med nya sätt att spela.

Det blir inte mer magiskt än såhär.

The Elder Scrolls Online: Summerset är det andra kapitlet (expansionen) för Bethesdas onlinerollspel. Det föregående kapitlet, The Elder Scrolls Online: Morrowind, vann många fans hjärtan då det levererade en stark nostalgitripp. Summerset har inte samma inneboende värde, men lyckas ändå – i min mening – trumfa Morrowind.

Hur kommer det sig?

Jo, genom vad som bara kan vara fingertoppskänsla och bemästrande av spelet. På de fyra år som gått sedan The Elder Scrolls Online först lanserades (och floppade), har utvecklaren Zenimax Online tagit sig i kragen och förbättrat spelet. Regelbundna uppdateringar har genom åren breddat spelets värld och funktioner, toppat med dessa separata ”expansioner”. I Summerset märks det att Zenimax blivit erfarna. Berättelserna är varierade och underhållande, världen är fyllig och vacker, och de nya funktionerna tillåter en lite mer breddad karaktärsutveckling med nya förmågor och ett nytt hantverk.

Bethesda och Zenimax vill helst inte använda ordet expansion, då varje installation är som ett nytt kapitel i onlinespelet som låter nya spelare hoppa in i det innehållet utan att behöva jäkta ikapp veteraner.

Kapitlet om alver

När Summerset börjar har högalvernas drottning, Ayrenn, beslutat att öppna gränserna till sitt hemland. Ett extremt beslut enligt många, men ett steg fram för diplomatin, ekonomin och politiken. Alvernas avskärmning från omvärlden har gjort dem kulturellt högfärdiga och snobbiga, där pinnar i röven och krystad PK regerar dagen. På natten däremot samlas de mest nationalistiska alverna och smider planer för att rena Summerset.

Samtidigt lider Summerset från ett yttre hot som attackerar landet från alla håll och kanter. Naturligtvis påkallas Tamriels alla hjältar för att tillföra stabilitet i regionen. Vad som väntar är ett storslaget äventyr fullt med monster, loot, spännande karaktärer och intriger. Kapitlets övergripande tema är nationalism och effekterna av sådan ideologi.

Matt Firor sa vid ett pressevent i London att Summerset är en vacker trädgårdsö. Jag är beredd att hålla med honom.

Där mycket av äventyrets mekanik faller tillbaka på gamla rutiner av quester och dialoger, är det just Summerset själv som imponerar. Miljöerna är vackra, fulla av detaljer och följs upp med ett stämningsfullt soundtrack. Framförallt är Summerset fullt av nya visuella upplevelser. Arkitekturen i dess sprudlande städer påminner om ett lummigare Anor Londo, med labyrintliknande gator och trappor. Naturen i sin tur bjuder på blommiga fält, vingårdar, korallstränder, träsk med klarblått vatten och berg fulla av körsbärsträd. Och faunan inkluderar alla möjliga magiska väsen, så som enhörningar, hippogryfer och salamandrar som utsöndrar magiska effekter.

Med andra ord är det spännande att utforska Summerset. Lägg där till de obligatoriska morötterna för digitala materialister att samla så som nya möbler, crafting recept, dekorationer, set bonusar, hus, lore-böcker och end game-loot, och du har ett gediget tillägg till ett redan enormt onlinespel.

Psijicmaniskt

Artaeum, Psijicmagikernas högkvarter, finns i en annan dimension.

Ett av Summersets stora nyheter är Psijicmagikernas inblandning. För första gången i The Elder Scrolls är det mystiska sällskapet direkt inblandat i händelserna och spelaren får till och med möjligheten att ansluta sig till gruppen. Medlemskapet låser upp unika förmågor specifika för Psijicmagikerna, besvärjelser som manipulerar tid och rum på olika sätt. Utan att vara övermäktiga, förser förmågorna spelare med extra krydda till sina karaktärer. Helare har kanske mest nytta av förmågornas egenskaper att återställa magicka, men purister hittar effektivare uppsättningar i äldre förmågor.

I det förra ”kapitlet” utökade Zenimax utbudet av spelbara klasser med The Warden, en slags krigardruid. I Summerset kan alla klasser lära sig Psijicförmågorna.

Nackdelen med Psijicförmågorna är att de är låsta bakom enformigt och repetitivt arbete. Det är helt enkelt inte roligt att jobba för belöningarna. Vad som börjar som ett ganska underhållande uppdrag visar sig senare vara stommen i utvecklingen av Psijicförmågorna. Vi kan bara önska att Zenimax omarbetar Psijicmagikerna och de olika guildsen i framtiden så att arbetet hos dem blir underhållande.

Same same, but same

Det största problemet med Summerset är egentligen det som omsluter hela onlinerollspelet, nämligen de stagnerande mekanikerna. Zenimax introducerar sällan något omvälvande som förändrar sättet vi spelar The Elder Scrolls Online på. Istället utökar de bara världen med mer av samma. Även om jag uppskattar mer av det goda, saknar jag den där wow-känslan när en expansion anländer – bokstavligen. World of Warcraft har i nästan alla expansioner tillfört något superhäftigt som engagerar spelare på nytt. The Burning Crusade gav oss flying mounts och nya raser, Wrath of the Lich King en OP klass och massor av end game, Cataclysm gjorde om de gamla zonerna, Pandaria gav oss, eh, pokémon och så vidare.

Summerset introducerar en ny fiende som är kopplat till landets historia.

Visserligen har The Elder Scrolls Online sett liknande tillskott som motiverat spelare att se Tamriel i nya perspektiv. Till exempel fick Homestead många spelare att bli husägare och skapa fantastiska bostäder med inredningsverktygen. Men dessa har hittills varit uppdateringar till basspelet (vilket är positivt!) och inget som köpta expansioner tillfört. Det Summerset levererar är till stor del mer av det som The Elder Scrolls Online till 90% redan består av och du som köper expansionen bör vara införstådd i det. Innehållet i Summerset är bland det bästa onlinespelet har att erbjuda, men det är i sin kärna, mer av det som redan finns.

Ändå ett måste

Trots min kritik är The Elder Scrolls Online: Summerset ett måste för dig som regelbundet besöker det uppkopplade Tamriel. Personligen älskar jag ”kapitlet” och har mycket roligt med det. Läs gärna min subjektiva artikel om Summerset om du vill veta mer. Jag tror däremot inte att det här är tillägget som övertalar skeptiker. Du som avsagt dig The Elder Scrolls Online kommer med största sannolikhet inte finna botgöring i Summerset.

Det här må vara peaken på Zenimax artistiska förmåga. Majoriteten av uppdragen är välskrivna, karaktärerna är spännande och storyn är överhängande; världen är vacker och detaljerad med många nya grafiska tillgångar; och det nya hantverket Jewelery Crafting möjliggör bredare karaktärsbygge. Men Zenimax måste överraska med något omvälvande nästa år, något som engagerar spelare och rättfärdigar prislappen.

Betyget är baserat på vad The Elder Scrolls Online-spelare kan tänkas uppskatta.

Läs mer om vår betygskala >>

0 Delningar
Summering
The Elder Scrolls Online: Summerset är det bästa tillägget till ESO hittills och ett måste för aktiva fans och en stark anledning för inaktiva spelare att återvända. Zenimax visar talang i sitt världsskapande och skrivande som sammansmälter till ett underhållande äventyr. Däremot framgår det att de behöver lägga resurser på att utveckla nya mekaniker och funktioner i framtiden - för rent mekaniskt är Summerset mer av samma.
Bra
  • Nya, bra röstskådespelare
  • Rikare detaljkänsla, vacker värld
  • Spännande story
  • Jewelery Crafting utvecklar karaktärsinriktning
Sämre
  • Psijic grind är trist
  • Ingen ny spelmekanik
  • Abyssal Geysers är samma som Anchors
8.5
Bra
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.