Thrustmaster T150 Racing Wheel Recension

Motorerna vrålar på startgriden. En efter en tänds de röda lamporna framför dig. Pulsen ökar. Lamporna släcks och du trycker ner R2-knappen i botten. Med styrspaken försöker du undvika att krocka in i närmsta konkurrent i första kurvans trängsel. Känslan är inte helt äkta…

Thrustmaster

Bilspel är en genre som hängt med väldigt länge och många anser att spelen aldrig varit bättre än nu. I spel som Driveclub och Gran Turismo 6 kan du ratta ett hundratal olika bilmärken och grafiken är så bra att du knappt ser skillnad på en tv-sändning från valfritt F1-lopp och bilspelen på den nya generationens konsoler. Men hur realistiska spel än må vara så lär du aldrig riktigt få den rätta känslan så länge du tvingas styra ditt vrålåk med en simpel handkontroll. Som tur är så finns det en mängd rattar på marknaden, alla utvecklade för att ge en mer äkta känsla framför skärmen.

Alla knappar du behöver finns enkelt tillgängliga på T150.

Alla knappar du behöver finns enkelt tillgängliga på T150.

Erfarna utvecklare

Thrustmaster har utvecklat hårdvara till gamers sedan tidigt 90-tal. Bolaget är kanske allra mest känt för sina gedigna flygspakar, men de tillverkar också gamepads och racing-rattar. Samtidigt har man knutit till sig en mängd olika licenser för att kunna tillverka mer eller mindre exakta replikor av både rattar och flygspakar. Ett exempel är Integral T500 som är en direkt kopia av en ratt hämtad ur Ferraris Formel 1-bilar. Thrustmaster har också en licens från Sony som låter bolaget utveckla officiella Playstation-produkter. En av dessa är force feedback-ratten T150 som vi på Varvat fått äran att sätta på hårda prov.

T150 är en racingratt anpassad både till Playstation 3, Playstation 4 samt PC. Prismässigt ligger T150 i mitten av vad Thrustmaster har att erbjuda i form av gaming-rattar. För i runda slängar 2000 kr får du en hel del funktioner som ofta saknas på billigare konkurrenter. I vissa avseenden, exempelvis pedalerna, känns T150 dock som ett budgetalternativ. Vi kommer till det lite senare.

Design

Det första som slår mig är att T150 är en rejäl produkt med bra tyngd. Ratten är helt rund med en diameter på 28 cm. Just det faktum att T150 är helt rund är en välkommen designdetalj, då den snurrar hela 1080°. Materialet är genomgående svart plast, undantaget två delar av ratten som är gummibeklädda, vilket faktiskt gör den väldigt bekväm att hålla i. Ingen handsvett i välden kan få dig att tappa greppet under ett rafflande slutvarv på Le Mans. Dessutom är det blå gummit väldigt snyggt.

En rejäl bas gör att ratten sitter som berget i bordet.

En rejäl bas gör att ratten sitter som berget i bordet.

Bakom ratten gömmer sig två rejäla växelpaddlar i stål. Båda paddlarna snurrar med ratten när man svänger, vilket gör att du alltid kommer åt dem, även i de mest intensiva omkörningarna. I övrigt är ratten utrustad med alla knappar du hittar på en vanligt DualShock 4, inklusive både dela- och alternativtangenter. Styrkors och övriga knappar kan vara lite svåra att nå för den som är begåvad med korta tummar, men det gör inte så mycket då de knappast används under racing. (Knapparna alltså, inte tummarna.)

Ratten sitter monterad på en rejäl bas med en stabil skruv i bottenplattan som gör att den sitter som berget, oavsett vilket bord du än väljer att montera den på. Ibland sitter den kanske lite för bra, då det kan vara svårt att lossa skruven efter att den dragits åt. På basen finns också en kontakt för inkoppling av fristående växelspak, något som inte följer med i lådan, men som säkerligen uppskattas av hardcore-gamers.

Pedalerna är två till antalet och koppas ihop med ratten via en väl tilltagen sladd. Det är också i pedalerna som det främst märks att T150 inte är Thrustmasters mest påkostade produkt. Den svarta plasten är visserligen snygg, men den känns inte direkt robust. Dessutom så är hela pedaluppsättningen lite för lätt, vilket gör att den har en tendens att glida iväg om man trampar intensivt på gas eller broms. Däremot måste jag tillstå att pedalerna bjuder på bra motstånd och det är inga som helt problem att finlira med fötterna.

Konfiguration

I alla spel jag provat har T150 funkat perfekt helt utan konfiguration. Det är bara att koppla in ratten och köra. Med en liten knapp kan du snabbt växla mellan PS3 & PS4. På PC funkar det precis lika lätt. Om du, precis som jag tycker att det känns lite överambitiöst att ratten kan snurra hela fyra varv så går det att ställa in känsligheten så att maxradien blir 270°, vilket är att föredra i exempelvis en F1-bil då du inte bör släppa greppet om ratten. Om du däremot tuffar fram med en lastbil i någon av de populära Truck-simulatorerna så kan det vara behändigt med stora rattrörelser.

Thrustmaster gör oss kräsna gamers sällan besvikna.

Thrustmaster gör oss kräsna gamers sällan besvikna.

T150 konfigurerar alltid sig själv när du startar ett nytt spel eller slår på din konsol. Då gäller det att hålla undan händerna, då ratten snurrar i full fart helt av sig själv. Då T150 är utrustad med force feedback så har den ingen naturlig centrering eller motstånd. Istället förlitar sig hela enheten på den inbyggda motorn som både skall återge skakningar när du genar över curbsen samt ge hela körupplevelsen en naturlig känsla. Tyvärr händer det att motorn inte riktigt orkar med att hålla emot under häftiga manövrar. Ibland släpper motorn efter lite, vilket kan leda till en något ryckig upplevelse.

Slutsats

Visst är 2 000 kr ganska mycket pengar, men ser man vad man får för sina slantar så är T150 i mina ögon en mycket prisvärd racingratt. Om man kan bortse från de plastiga pedalerna och den något svaga force feedbacken så törs jag påstå att det inte finns en mer kapabel ratt på marknaden idag till samma pris. Åtminstone inte till Playstation 4. Och visst är racing bra mycket roligare med en rejäl ratt. Risken är att att T150 blir en inkörsport till tyngre och dyrare grejer, men så länge du är ute efter en trevlig stund framför tv:n så kommer du långt med T150. Kanske hela vägen till toppen på prispallen.

Läs mer om vår betygskala >>

0 Delningar
Bra
 • Prisvärd
 • Bekväm och snygg
 • Passar till både PC, PS3 & PS4
Sämre
 • Plastiga pedaler
 • Släpper Force Feedback ibland
8.5
Bra
Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

4 Kommentarer

 1. Hej , finns det instruktionsbok/manual på svenska
  Till thrustmaster 150,

  Svara
  • Hej Peter!
   Jag har svårt att tro det. Har ju som sagt ratten själv. Är det något du behöver hjälp med?

   Svara
 2. Hur ställer man in rattkänsligheten när man använder denna till Ps4?

  Svara
  • Hej Linda!
   Troligast så är det en inställning som görs i spelet. Jag tror inte det går att justera i PS4-gränssnittet.

   Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.