Timberman: The Big Adventure (mini)Recension

Ett mysigt litet spel om att hoppa genom skogen, besegra det onda, skogsexploaterande företaget och rädda din björnväns familj är inte så mycket att hetsa upp sig över.

Timberman: The Big Adventure är det senaste nya inom The Timberman ludomatic universe och följer på den väldigt uppskattade föregångaren Timberman från 2015. Du spelar som titulära Timberman och hans lojale följeslagare Björn. Nu har det onda skogsbruksföretaget Evil Corp kidnappat Björns familj, och som den lika lojale skogshuggarvän du är hjälper du honom givetvis att frita dem – och rädda skogen på kuppen!

Björnen benämns så klart aldrig Björn – eller vid något namn för den delen. Så jag tog mig friheten att döpa honom.

En björntjänst gör ju ingen glad

Timberman: The Big Adventure är ett kort plattformsspel där du och kanske en vän (spelet stödjer två spelare) tar er an sagda onda företag genom tre världar à fem banor. Liten, men naggande god, brukar sägas om en sån här liten munsbit, och med en prislapp på fem euro är det väldigt lätt att försvara ett par jobbiga tillkortakommanden med just prislappen i åtanke.

Självfallet tänker jag inte döma Timberman: The Big Adventure i jämförelse med säg, Super Mario Bros. Wonder, men vi kan absolut applicera samma mall. Ta mynten och annat samlingsbart till exempel. I ovannämnda titel följer mynten med dig genom spelet och kan användas för ett antal olika ändamål, inte minst extraliv. I Timberman: The Big Adventure ger de dig också extraliv (som du aldrig lär få slut på), men tjänar i övrigt bara till poäng, lite som Super Mario World från 1990. Du kan även samla bokstäver på varje bana som tillsammans ger ordet TIMBER, lite som i Donkey Kong Country från 1994. Detta genererar ett extraliv och lite poäng. Du kan också rädda skogsdjur, lite som i Sonic the Hedgehog från 1991. Dessa ger, du gissade rätt, mer poäng! Det känns lite som att utvecklarna hade kunnat lära mer av plattformsspel från det förgångna än de system som får dem att kännas så åldrade.

Men på tal om att dö: Timberman: The Big Adventure är redan ett relativt lätt spel, men ger dig hela fyra HP att lattja med. Dessa fylls dessutom raskt på om du är den sortens spelare som utforskar. Tyvärr ger utforskandet inte så mycket mer än extraliv och poäng, varav inget används till något särskilt i slutänden. Det är lite av en besvikelse som egentligen bara förmildras av ditt förhoppningsvis goda spelsällskap och den väldigt blygsamma prislappen.

Inte Banjo precis

I slutänden har Timberman: The Big Advenure inga beståndsdelar som kan höja den till något mer än en charmig imitation. Grafiken är gullig, musiken mysig och kontrollen tillräckligt responsiv och välfungerande för att bara bara få upplevelsen att flyta på bra nog. Men det ger aldrig mycket mer än ett Geralt-ljudande ”hmm”. Kanske är det svårt att bli av med känslan av att det mobilspel, även om det faktiskt inte märks så tydligt som man kan tro.


När du tänker på björnar i plattformsspel tänker du antagligen på Banjo-Kazooie-trilogin, inte sant? Åtminstone de första två cementerar liksom Banjo som björnen, i bestämd form, inom plattformsspel. Timberman: The Big Adventure kommer inte precis rucka på den bilden – ens lite grann. Men har du fem euro och två timmar över lär du inte ångra dig. Särskilt inte om du har en vän bredvid.

Timberman: The Big Adventure släpptes den 24 november 2023 på Steam och Nintendo Switch med en prislapp på cirka 50 kronor. Denna recension är möjlig tack vare en recensionskod.

0 Delningar
Summering
Som sagt: Har du en femtilapp över och ett gott sällskap är Timberman: The Big Adventure en helmysig utflykt på cirka två timmar. Det kanske låter lite lite, men det är faktiskt hyfsad med pang för pengarna. Spelet är mediokert, men det går inte att förneka en viss charm – framför allt inte med en god vän vid din sida.
Bra
  • Gulligt och visuellt mysigt
  • Samarbetsläge
Sämre
  • Rakt genom medelmåttigt
  • Enstaka buggiga beteenden
5
Okej
En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.