Vid vansinnets berg – Volym 1 av H.P. Lovecraft Bokrecension

Fri Ligan ger ut ännu en narrativ konstbok med konstnären François Barangers tolkningar av Lovecrafts klassiker. Den här gången tar de sig an författarens mest ambitiösa verk. Resultatet är första volymen av en enastående konstbok.

När Fria Ligan utannonserade att de skulle ge ut en till narrativ konstbok med H.P. Lovecrafts text och François Barangers konst jublade mitt smått galna sinne. Den föregående utgivningen, Cthulhu vaknar, imponerade mig något otroligt och tanken av att se Baranger tolka min personliga favorit, Vid vansinnets berg, var exalterande.

Fria Ligan var snälla nog att låta mig granska ett exemplar och jag kan glatt meddela att utgåvan inte sviker! Med ett omfång på 35 x 26 cm, hårdbunden och med ett diskret tryck under det löstagbara omslaget, och tjocka, härliga fotosidor är den här boken en värdig granne till Necronomicom i bokhyllan.

Som undertiteln avslöjar är den här utgåvan bara en del av Vid vansinnets berg. I grova drag mätt består Volym 1 av första halvan av H.P. Lovecrafts novell från 1936 (som dock skrevs fem år innan). I den följer vi William Dyers vittnesmål av de fruktansvärda händelser hans expedition till Antarktis fick genomlida. Det är ett mysterium som sakta eskalerar i spänning och som urartar i obehagliga upptäckter. Volym 1 slutar dock i berättelsens andra upptrappning, när Dyers och hans medhjälpare Danforth går in i en förlorad stad högt upp bland bergen…

Vid vansinnets berg är i min mening det bästa Lovecraft skrivit. Det är en ambitiöst text som jag tycker har bra tempo, spännande atmosfär och som är fokuserad.

François Baranger är en konstnär med bred erfarenhet. Förutom att ha illustrerat omslagen till olika romaner är han kanske främst känd som konceptillustratör för Harry Potter-filmerna, Clash of the Titans och Skönheten och Odjuret.

Blekt obehag

François Baranger har en svår uppgift att sätta penseln till verket i denna volym som mestadels utspelar sig på snötäckta glaciärer, i snöstormar och bland vita moln. I sin helhet får boken en något enformig palett, fast tack vare Barangers skicklighet är varje konstverk fylld med stämning. I ett par scener får han möjlighet att gå loss och förmedla skräck, vilket visar på hans mångsidiga talang.

Till skillnad från Cthulhu vaknar från 2018 som har en noir-aktig framtoning, lutar Baranger mer åt det storslagna i Vid vansinnets berg. Vyerna är slående vackra med en otrolig känsla för kylig hopplöshet. Det är med stor förväntan jag ser fram emot Volym 2 och de fasansfulla upptäckterna Dyers och Danforth står inför.

Cthulhumums

Om vi tittar på utgåvan som helhet finns det nästan inget att klaga på. Textmarginalerna som i Cthulhu vaknar var lite knasiga på ett par sidor återfinns inte i Vid vansinnets berg, utan är snyggt utplacerade på öppna ytor i konsten. Läser du boken i ett lagom belyst rum syns det svarta typsnittet väldigt tydligt i nästan hela utgåvan. Texten skymmer inte heller konsten som är utgåvans främsta styrka. Baragers skickliga användning av toner gör att konsten inte heller distraherar när du läser. Allt är väldigt behagligt.

Det enda jag kan påpeka är att vissa meningar i texten har mycket större storlek än resterande meningar. Detta används stilistiskt i vissa stycken för att lyfta fram något särskilt, men det verkar också uppstå sporadiskt mitt i texten utan någon tillsynes anledning. Ungefär som OM JAG BÖRJADE SKRIVA i VERSALER helt plötsligt. Det är inget som stör, men det sticker ut på ett sätt som underminerar den estetiska helheten.

Den här utgåvan av Lovecrafts ambitiösa klassiker, tolkad av en begåvad konstnär, kan starkt rekommenderas till finsmakare av Cthulhu-mytologi. Det är en stor bok som vill och behöver synas i bokhyllan, helst i en vinkel så att omslaget blir synligt.

Boken kan beställas från Fri Ligans hemsida för det överkomliga priset av 278 SEK.

Summering
François Baranger tolkar Lovecrafts verk på ett sätt som för mig är perfekt. Jag kan inte tänka mig någon annan visualisering av spänningen och obehaget texten förmedlar! Även om den vita färgpaletten blir lite enformig går det inte att förneka Barangers sinne för stämning. Vad det gäller texten är det enligt mig ett av Lovecrafts bästa verk som fans bör ha i bokhyllan.
Bra
  • Vackra och dystra målningar
  • Tidlös klassiker
  • Konst som matchar novellens ambitioner
Sämre
  • Störningar i textens storlek
9
Grymt
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.