Utvecklingsstudion M2 är kända som retrospelens trollkarlar. Med sin anrika expertis inom emulering och att porta äldre spel (framför allt från arkadhallarna) till moderna maskiner, upprätthåller de en gyllne standard som hela industrin aspirerar och ser upp till. M2 ligger bakom samtliga SEGA-spel på Switchen under AGES-namnet och precis som sina gelikar så är Virtua Racing AGES en spelvärldens motsvarighet till Director’s Cut eller Criterion Collection.
Alla bildrutor – samtidigt
Virtua Racing AGES är en av de första gångerna spelet får hela 60 stabila bildrutor per sekund. Samma utvecklare på M2 lyckades med det redan när man höll på med AGES 2500-serien till PlayStation 2. Denna version kallades Flatout var dock troligtvis inte baserad på originalkoden från arkadspelet. Switchen har i stället fått en väldigt arkadtrogen port med det mesta som de nyare AGES-utgåvorna brukar komma med: fulla kontrollinställningar (inklusive rörelsekontroller), onlinefunktioner så som rankning, reprisinspelning och en musikspelare.
Även om onlinefunktionerna ger Virtua Racing lite välbehövlig omspelbarhet så är det inte där det häftigaste sker – för det sker lokalt. Virtua Racing AGES stödjer nämligen upp till åtta spelare som med var sin JoyCon i hand kan göra upp i kurvorna på någon av spelets tre banor. Så många spelare på splittad skärm på en och samma maskin är oerhört ovanligt (ära och heder åt Wheelspin till Wii som är ett annat av dessa). Att spelet inte ens hickar av prestationen säger verkligen en hel del om vilket hantverk som ligger bakom. Virtua Racing må inte se mycket ut för världen, men att låta en maskin spela och rita upp i princip åtta exemplar av spelet samtidigt är likväl en bedrift som kräver optimering.
Underbart är kort
Vore det inte för online-stöd och lokalt flerspelarläge så hade resan med Virtua Racing AGES varit förbi alldeles för fort. Faktum med att även med dessa spellägen så förblir det ett spel med rätt lite innehåll. Det som finns här är extremt välpolerat – ett levande museiföremål som med största noggrannhet kopierats för att kunna användas på nytt. Faktum med att de som får ut mest av Virtua Racing AGES antagligen är just retrokonnässörer. Det betyder inte att oinvigda inte har något att hämta; med sin prislapp på 70 kronor är det här ändå väl värt att plocka upp. Du bör dock ha rätt inställning till vad du ger dig in på: Virtua Racing är lätt att plocka upp och svårt att bemästra (åtminstone för den här stackaren), men framför allt är det kort. Precis som den här recensionen.