AOC AG274QXM Recension

Ännu en RGB-blinkade AGON-märkt skärm har nu stått hos denne recensent en period. Och den kommer att bli svår att ersätta.

Det blev alltså en AOC-skärm till i år. Jag kunde helt enkelt inte säga nej till att få prova huruvida Mini-LED är framtiden, eller en återvändsgränd. Att besten sedan är utrustad med 1440p i upplösning och ändå presterar 170 bildrutor per sekund tillfredsställer de allra flesta behoven för undertecknad. Och det är ändå inte allt AOC AG274QXM har att erbjuda.

I min lilla låda

AOC AG274QXM kommer till att börja med precis med rätt kringutrustning. Här finns en skärmfot som märket troget är i en rätt bra storlek och med en klockrent enkel klick-mekanism för att sätta skärmen på plats. Här finns kabel för DP, HDMI, USB-C samt en strömkabel. Dessvärre ingår en rätt rejäl extern strömtransformator som gör skärmen betydligt mindre portabel. Sist men inte minst ligger här så klart en liten kontrolldosa, också det brukligt för AOC-skärmar.

Med sina 27 tum tar AOC AG274QXM precis lagom mycket plats. Jag vidhåller att detta är den optimala skärmstorleken för den som är ute efter att köra med dubbla monitorer. Den ser inte helt oäven ut bredvid min betydligt äldre skärm, men den är vassare på i princip alla områden.

Bländande

Det mest iögonfallande med AOC AG274QXM är dess blängande starka bakgrundsbelysning. Denna kallas för mini-LED, och den är skärmens absolut största försäljningsargument. Tillsammans med att skärmen är VESA HDR1000-certifierad kan den verkligen konsten att blända dig. Och det utan att svärtan påverkas särskilt mycket. AOC AG274QXM har nämligen det som kallas för local dimming, dvs att olika delar av skärmen kan ha olika ljusstyrka. Resultatet är den datorskärm med bästa svärtan och snyggaste HDR jag testat hitintills.

Det enda jag möjligen saknar på den här skärmen rent prestandamässigt vore 4K-upplösning. AOC AG274QXM är 1440p, så kallad QHD. Uppskalat innehåll ser fortfarande rätt bra ut, men du vill garanterat njuta av innehåll optimerat för upplösningen. För min del bestämde jag mig för att återbesöka Ori and The Will of the Wisps (vad annars?). Det ser om inte omöjligt ännu bättre ut än senast jag kikade – ingen överraskning där. Men jag bestämde mig även för att prova på Little Nightmares och titta till Lost Ember. Två helt olika spel med lite olika förutsättningar (det sistnämnda har tyvärr inget HDR-stöd), men de bekräftar båda det jag sagt om svärtan och att 1440p-material är en ynnest att få uppleva.

Det där lilla extra

Precis som många andra skärmar från AOC kan AG274QXM stoltsera med två interna högtalare på 5 Watt vardera. Det låter fortfarande inte super, men som nödlösning är det ändå adekvat. Du kanske trots allt använder AOC AG274QXM med flera enheter. Den har stöd för KVM (dela monitor, tangentbord och mus mellan flera enheter) och Bild-vid-bild (PBP). En av mina egna favoritfunktioner, 90-gradersrotation (TATE-mode!) finns dessutom också att tillgå. Lägg på det till en USB 3.2-port som levererar upp till 65 W och du har en rätt mångsidig skärm med flera användningsområden. Spelare med AMD-komponenter kan dessutom nyttja skärmens stöd för FreeSync Premium. Enligt vissa sidor (dock inte AOC:s!) ska den även ha stöd för G-Sync, men NVIDIAs kontrollpanel vill inte kännas vid detta i skrivande stund.

Sedan ska man heller inte förglömma blingblinget. Här återfinns RGB-belysning, och i skärmfoten finns en lite lampa som kan projicera en av två logotyper. Den sista en värdelös funktion om du frågar mig, men det är den typen av detalj som bara får en att le lite fånigt.

Storlek27′ (8,15 kg med ställ)
PanelIPS (Anti-glare, 178 graders betraktningsvinkel, 1 ms responstid), mini-LED-belyst (576 zoner!)
Upplösning1440p (QHD), HDR (VESA-1000)
Uppdateringsfrekvens170 Hz över DP, 144 Hz över HDMI/USB-C, 120 Hz för spelkonsoler
Anslutningar2 x HMDI 2.0
1 x DispalyPort 1.4
4 x USB 3.2 (Type-A, nedströms, olika specs) samt 1 x Type-B uppströms
1 x USB 3.2 (Type-C med 65 W och DP Alt Mode)
1 x 3,5 mm mikrofonport (in)
1 x 3,5 mm ljud (ut)
ÖvrigtPDP, KVM, Inbyggda högtalare (2 x 5 W), RGB-belysning, logo-projicering (se löptext för mer info)
EnergiklassG (65 W)

Även något för konsolspelare

AOC AG274QXM är en passande skärm även för konsolspelare. Kanske framför allt streamers, med tanke på funktionerna nämnda ovan. Den levererar upp till 120 bilder per sekund över HDMI – i 1440p för Xbox X/S och i 1080p för PlayStation 5. Dock är den kvar på HDMI 2.0 – förståeligt eftersom den inte stödjer 4K.

Är det något mer jag önskar av AOC AG274QXM så är det som sagt 4K-upplösning. Jag skulle inte sagt nej till att ha den i vit design heller, men där inser jag att jag är i minoritet. Det här blev skärmen som sålde mig på mini-LED som teknologi, och det ska bli intressant att se hur den utvecklas i framtiden.

0 Delningar
Summering
En riktig best till skärm som gör ett stort intryck med sin sprillans nya mini-LED-belysning och 1440p-upplösning. Levererar bra för såväl spelare som för kontorsnissar och allt däremellan.
Bra
  • Fenomenalt fin bild
  • Lagom storlek och formfaktor
  • Rejält mångsidig
  • Bländande HDR med bra svärta!
Sämre
  • Borde nästan varit 4K
  • Fortfarande inte särskilt snygg rent estetiskt
  • Maffig prislapp
  • Något seg vid uppstart och källbyte
9
Grymt
En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.