DiRT Rally Recension

”Vägtestat på 80 miljoner miles av vägar av Dirt-communityn”, står det på fodralet till Dirt Rally. Då blir Codemasters säkert glada av att höra att jag testat både diken och terräng, till stor glädje.

Om du köper DiRT Rally och förväntar dig att du ska få ett spel i stil med Forza Motorsport eller Need for Speed kommer du bli antingen chockad, besviken eller förbannad. För DiRT Rally är inget av det. Du får inte köpa coola vingar eller dekaltrimma din bil, och är du ute efter det är Need for Speed ett säkert köp. Köp det.

DiRT Rally är en rallysimulator, med betoning på simulator, med alla för- och nackdelar som följer med. Du spelar inte på lättaste svårighetsgraden och defilerar i mål ett par minuter före första motståndare. DiRT Rally är på allvar. DiRT Rally är blod, svett och trasiga handkontroller.

Vårt stalltips: lyssna noga på din kartläsare.

Vårt stalltips: lyssna noga på din kartläsare.

När jag sätter mig bakom ratten på min Mini Cooper gör Codemasters omedelbart klart att DiRT Rally är något helt annat än konkurrenterna. Där andra spel ger andra chanser och playbacks säger Codemasters f-it och tvingar dig att betala för att ens få starta om ett lopp. Kör du av vägen? Tough luck, du får åtta sekunders tillägg.

 Jag ska inte påstå att jag är en rallyförare. Faktum är att jag har kört Go Kart en gång och blev då varvad av hela startfältet. Upprepade gånger. Men när jag spelar DiRT Rally känner jag mig nästan som den rallyförare jag aldrig blev. Bilen river upp ett dammoln och mitt fokus är orubbligt. Jag intalar mig själv att inte släppa blicken från vägen ens för en sekund. Minsta felbeslut, eller tveksamhet, och bilen ligger i första bästa dike. Att kalla DiRT Rally för oförlåtande är en underdrift.

DiRT Rally är inte Uncharted 4-snyggt, men det är fortfarande snyggt ­– för att vara ett rallyspel. Omgivningen är inte förtrollande, men övertygande. Där Sebastien Loeb Rally EVO har gjutit varje hinder i betong är DiRT Rally betydligt mer realistiskt. Och det är antagligen det ord som bäst sammanfattar spelupplevelsen: realistiskt – i den grad jag kan avgöra vad som är realistiskt.

Givetvis kan du sladda med din rallybil även i Sverige.

Givetvis kan du sladda med din rallybil även i Sverige.

 Bilarna reagerar som bilar reagerar, de ser ut som bilar ser ut och de låter som Värmland under Svenska rallyt. Och vad mer kan man önska?

DiRT Rally är med stor sannolikhet den bästa rallysimulator som gjorts. Frågan som går att ställa är om det är det bästa rallyspel som gjorts. Det tycker jag faktiskt inte. Det finns andra spel som bjuder på mer underhållning, mer variation och mer barnslig lycka. Men DiRT Rally är något mer. För den som är ute efter realism finns inget spel som kommer i närheten, och vem är jag att avgöra vad som är underhållande?

 Läs mer om vår betygsskala >>

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.