Fantasy Zone AGES Recension

Fantasy Zone AGES är lika sött som det är frustrerande och har en titellåt du inte kommer få ur huvudet på minst en vecka. Det är också billigt för ett AGES-släpp, men vänta och läs detta innan ett köp.

SEGA:s Fantasy Zone är ett tydligt exempel på företagets feberdrömmar under de mest aktiva arkadåren. I likhet med spel som Space Harrier gjorde det arkadhallarna till en katodstrålande fyrverkerifest av färger med en nästan störande glad musik.

Fantasy Zone spelar spelet

I Fantasy Zone spelar du som den levande rymdfarkosten Opa-opa. Det är ditt jobb att rensa upp i Fantasizonens åtta planetvärldar, som alla blivit övertagna av Menoner. Detta fientliga folk har satt upp baser runt om på planeterna som ständigt spottar ut nya rekryter för att göra livet surt för dig. För att klara banan måste du rensa området från alla baser och besegra den efterföljande bossen.

Fantazy Zone AGES: affären
Rocket Engine är verkligen inte för de svagsinta. Själv nöjer jag mig med jetmotorn.

När du skjuter fiender tappar de pengar som du kan samla på dig. Emellanåt får du chansen att spendera dessa slantar i en affär som dyker upp i form av en röd ballong du ska röra vid. I affären kan du köpa på dig starkare motor (som innebär snabbare skepp och mer responsiva kontroller), kraftfullare vapen, häftigare bomber samt extraliv. När du går ut ur affären väljer du vilka delar av din nyköpta utrustning du vill aktivera i en meny. Alla kraftuppgraderingar är tids- eller ammunitionsbegränsade utom motorn, men även denna försvinner om du blir nerskjuten. För varje gång du köper en uppgradering blir den dessutom dyrare.

Fantasy Zone belönar snabbt, precist spel. Förutom att affären gör dina livlinor allt dyrare blir spelet även svårare ju längre tid du tar på dig. Bossar börjar röra på sig snabbare och sträcka sig över ytor du trodde att du var säker på och dessutom allt fortare! Det är tillräckligt för att stressa vem som helst. Det går inte precis att kalla Fantasy Zone AGES för ett särskilt rättvist spel, men det ger dig åtminstone vissa verktyg för att komma runt dina och sina egna tillkortakommanden. Mer om det undertill.

Cute ’em up?

Cute ’em up är ett slags subgenre till shoot ’em up där visuella nyckelelement medvetet görs söta. Det är ett väldigt enkelt, men effektivt sätt att undergräva spelarens förväntningar och samtidigt introducera helvrickade drag och spelmekanik utan att de skulle förefalla alltför underliga. Fantasy Zone är långt ifrån det mest utstuderade exemplet på subgenren, men har en hel del prototypiska element från den. Det besitter en lättsam story, ett enkelt mål, en kulört färgpalett och en fiende- och bossfauna som ger precis lagom ”Vad ända in i glödheta?”-vibbar. Såväl fiender som bossar skiljer sig dessutom helt mellan varje bana; den skära mängden fiendeanimationer och variationer är imponerande för dess ålder. Och det är inte det enda Fantasy Zone och dess AGES-utgåva har med sig till bordet.

Lycka till med öronmasken

När jag äntligen börjat glömma bort titellåten till Space Harrier, kommer Fantasy Zone farande som en port på Switchen. Oavsett vad du tycker om resten av soundtracket kommer du sent att glömma första banan Plaleafs tema går bara inte att få ur skallen. Den bär huvudkaraktärens namn OPA-OPA och passar spelets humör alldeles förträffligt. Ett av många exempel på hur SEGA under arkadens glansdagar snärjde sina fans via öronen såväl som ögonen. Sound test-menyn är med andra ord ett extra välkommet tillägg.

Retrodoftande frustration

Fantasy Zone AGES är ett klassiskt exempel på när jakten på autenticitet sätter käppar i hjulet för ren spelbarhet. Spelet skulle antagligen inte kunna säljas som något helt nytt i dag, inte minst på grund av dess motsträviga kamera och oförlåtande fiendeplacering. Det är enkelt uttryckt inget för den lättsinnige spelaren; själv kör jag på Easy och har haft stora problem med att ta mig förbi sjätte zonen. Spelets final får antagligen de flesta att titta frestat mot spelets spar- och laddningsfunktion.

En intressant observation är att 3DS-versionen av Fantasy Zone, den i 3D Classics-serien, faktiskt är mer lättspelad. Har du en Nintendo 3DS kan det med andra ord vara mer värt att ta en titt på förra nysläppet av Fantasy Zone över denna. Köpare av Switch-porten står dock inte lottlösa; Fantasy Zone AGES har en del nytt att komma med.

AGES-lyftet

Nytt för AGES-varianten* av Fantasy Zone är först och främst två spellägen: Upa-Upa Mode och Time Attack. Det sistnämnda är självförklarande, men Upa-Upa Mode skruvar upp spelet en hel del. Här spelar du den titulära ”karaktären” och brodern till huvudspelets Opa-Opa. Den främsta skillnaden är att du börjar med en klenare laser, men i stället kan välja fritt mellan vapen och bomber – så länge du har valutan att backa upp det med. Varje skott kostar, vilket ger en intressant aspekt av resurshantering mitt i de oförlåtande hektiska eldstriderna.

* = nästan nytt; detta fanns även i 3D Classics-utgåvan på Nintendo 3DS.

SEGA AGES FANTASY ZONE: Huvudmeny markerande Upa-Upa Mode

Förutom extra spellägen kan du på vanligt AGES-manér välja svårighetsgrad, antal extraliv och vilken version av spelet du vill spela (japansk eller amerikansk). För det sistnämnda finns ingen märkbar skillnad och det står heller inte i manualen vari denna skillnad skulle bestå.

Det utan tvekan häftigaste Fantasy Zone AGES har med sig är dock en bank. Varje mynt du samlar på dig hamnar i en gigantisk pott. Den här potten kan du fortsätta växa till 1 000 000 för att låsa upp tre extra inställningar som kryddar spelet ytterligare. Du kan också använda den direkt när du påbörjar ett nytt spel, för att ha ett rejält startkapital. Med andra ord kan du, på sätt och vis, grinda dig till att lättare klara spelet. Det hela låter så underbart japanskt i sitt sätt, och jag skulle inte kalla det dålig speldesign som sådan. Det är ett drag som passar skjutspel av den här typen väldigt väl.

Vem ska besöka fantasizonen?

Fantasy Zone AGES lär inte ragga många nya fans till franchisen, men som vanligt för M2 är det en grymt kompetent port med mycket extra smått och gott för den återkommande fantasten. Även spelare som har svårt för genren eller bara spelets lite udda upplägg får verktyg att göra det hela enklare. Sedan är Fantasy Zone AGES så pass unikt än i dag att det kan vara värt en titt, frustrationerna till trots. Om inte annat kan det grymt catchiga soundtracket berättiga prislappen på egen hand – åtminstone för undertecknad.

SEGA AGES Fantasy Zone kostar 70 kr på eShopen på Nintendo Switch.

0 Delningar
Summering
En återutgåva med mycket nyheter för sin ringa prislapp, men som antagligen inte kommer att rekrytera många fans till spelserien. På tok för frustrerande för dagens spelklimat, alla förenklande verktyg till trots.
Bra
  • Underbar musik
  • Intressanta AGES-tillägg
  • Unikt upplägg
  • Febrigt färgglatt
Sämre
  • Frustrerande så det förslår
  • Ryckig kamera som inte riktigt lyder
6
Skapligt
En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.