Hugo Troll Race

[gameinfo title=”Spelinfo” game_name=”Hugo Troll Race” developers=”Hugo Games A/S” publishers=”Hugo Games A/S” platforms=”iOS” genres=”Racing” release_date=”2012-07-10″]

”Hallå!” *knack knack* ”Är det nå’n hemma?”

Alla vi som växte upp på 90-talet känner igen Hugo från vardagsmorgonarnas obligatoriska barnprogramstittande under frukosten. Barn kunde ringa in och med telefonen som kontroller styra Hugo på TV:n för att samla poäng och vinna priser. Olyckligtvis nog så var dessa spel också fasansfullt svåra och fördröjningen mellan knapptryckningen på telefonen och vad som hände på skärmen gjorde inte spelet lättare. Komplettera detta med att Hugo droppade nedlåtande oneliners med ett präktigt leende varje gång man förlorade så kanske man förstår att detta var en frustrerande upplevelse för alla inblandade. Men det var glada färger och kul att titta på!

Hugo var från början en samling minispel där varje bana bjöd på nya utmaningar och pussel, jämlikt svåra. I ett av dessa minispel satt Hugo på en gruvvagn och måste hoppa fram och tillbaka mellan olika järnvägsspår för att undvika hinder som dyker upp på vägen. Hugo Troll Race är en remake av just detta minispel och innehåller inte de andra från originalserien. Men låt inte den komiska stilen och färggladheten lura någon att det här är ett barnspel, svårigheten och utmaningen finns där för alla åldrar.

När man startar spelet drar Hugo iväg på ett järnvägsspår och efter en snabb genomgång av de enkla gester med vilka man styr spelet så är det bara att tuta och köra. Hugo hoppar höger eller vänster ifall man drar ett finger åt någotdera håll, duckar ifall man drar ned, hoppar ifall man drar upp och lutar sig ifall man lutar sin iPhone/iPad. På spåret stöter man på ett outtömligt flöde av hinder, från mötande lokomotiv, bomber och bommar till arga banditer som försöker preja en från spåret. Under tiden måste man försöka samla på sig guldmynt och pengasäckar som man senare kan använda för att köpa uppgraderingar och föremål i menyn.

Spelet är indelat i banor med olika tema, såsom vilda västern, gruvor eller skog. Själva banorna i sig – spår, hinder och guldmynt – genereras medan man spelar vilket innebär att de blir oförutsägbara och varierade. Banor är också väldigt korta och avlöser varandra genom en tunnel eller ett urval av tunnlar som spelaren själv får välja mellan. Tempot kan snabbt bli högt när det kommer tre mötande tåg och man inte direkt har någonstans att ta vägen och när takten trappas upp så kan det bli riktigt spännande. Det här är ett spel som kommer få orutinerade spelare att kasta mobilen i väggen då man bara har ett enda liv; Dör man får man börja om från början. Lyckligtvis sparas de pengar man har samlat på sig.

Som en remake är det här faktiskt ett oväntat välgjort projekt som virvlade upp många morgontrötta barndomsminnen under första genomspelningen. Grafiken är högupplöst men designen bekant och väl anpassad för mobila enheter. Kontrollerna känns tighta och överlag är detta en seriös utmanare till spel som Temple Run och Jetpack Joyride, två andra spel som också går ut på att ta sig så långt som möjligt innan man förlorar. Beroendeframkallande? Javisst. Elementen från originalen är bibehållna och Hugo har sin klassiskt hesa trollröst som knackar på skärmen och undrar ifall det är ”någon hemma” när man slutligen blir rammad av ett tåg och dör. Om något saknas så är det väl häxan och den tillfångatagna Hugolina som Hugo är ute efter att rädda i originalspelen, men spelet står trots det på egna ben.

Är spelet värt de 7:- som det kostar på App Store? Tveklöst. Både yngre och och äldre kommer att ha kul med det här liret och få ännu en högkvalitativ casualtitel till sin mobila spelsamling. Den som är intresserad kan testa att slå min highscore på 9.430 meter. Lycka till!

 

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.