Nintendo 64:ans Sverigelansering firar 25 år!

I dagarna är det ett kvartsekel sedan Nintendo 64 lanserades i Norden med pompa och ståt. Robert minns en av sina favoritkonsoler med glädje och värme.

När Nintendo 64 klev in i mitt liv

Jag minns det som i går. Hela familjen stegade in i Överbys köpcenter i Trollhättan för ytterligare ett av många rutinbesök för att inhandla veckans artiklar den där marsdagen. Mitt i köprundan stod den där. Nintendos senaste konsol hade nyligen släppts. Spelpressen var lyrisk över skapelsen och prisade den innovativa handkontrollen med sin rörelsekänsliga joystick, spelen och de tekniska attributen som konsolen skröt med. För en frälst tioåring var detta rena julafton.

För ungefär 3 000 kronor inhandlades en Nintendo 64 och spelet Star Wars: Shadows of the Empire. Väl hemma kunde äventyret börjat. Direkt skuffades den ålderstigna SNES:et undan och in kom 3D-grafiken när den grå plastkassetten trycktes in i ingångshålet med on-knappen påslagen.

Lite senare anslöt sig Super Mario 64 till pojkrummet och alla timmar av stjärnjakt projektet skulle medföra. Nintendo hade dessutom den goda smaken att erbjuda multiplayer på delad skärm med sina fyra anslutningsportar för fler handkontroller. Ytterligare timmar av stillasittande när kompisar bjöds hem.

Nintendo 64 är tveklöst en av mina favoritkonsoler genom tiderna. Den hade ett stort bibliotek av spel, varav flera var extremt kvalitativa och genomarbetade. Handkontrollen var en extrem lättnad för tummen, jämfört med de platta styrkorsen som Sony och Sega ståtade med vid samma tidpunkt. Försäljningsmässigt blev den dock en ganska medioker historia innan tillverkningen upphörde 2002.

0 Delningar
Sida 1 av 3Nästa

1 Kommentar

  1. Ocarina of Time som världens bästa spel? Pfffff, håller inte med 😛

    Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Hösten 1993 introducerades jag till spelvärlden med ett SNES och Super Mario World. Sedan dess har konsolerna och spelen rullat på genom åren. När jag inte spelnördar arbetar jag som lärare och tränar på gym. Anser att Resident Evil 2, Super Mario 64 och The Legend of Zelda: Ocarina of Time är de bästa spel som gjorts.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.