Dark Souls (PC)

[gameinfo title=”Spelinfo” game_name=”Dark Souls: Prepare to Die Edition” developers=”From Software” publishers=”Namco Bandai” platforms=”PS3 / 360 / PC” genres=”Acton RPG” release_date=”2012-08-23″]

Stämningen går knappt att ta på, men om man ska beskriva den så skulle man kunna kalla den tung och skrämmande. När ett spel kan ge kalla kårar efter bara ett par sekunder, tja då är det som gjort för att skapa rädsla och inte minst få en att sova med lampan på. Inte desto mindre visar Dark Souls: Prepare to Die Edition, att till och med den tuffaste av tuffa klarar av att spela skräckingivande och framför allt svåra spel.

Karaktärsskapande verkar vara en grundsten i spelet. Valet av klass, alltså vilka färdigheter och förmågor man vill besitta, ger spelaren olika försprång under olika händelser. Olika val av extra utrustning och vapen ger även det ett visst övertag. När det kommer till utseende finns det endast ett fåtal alternativ om hur ens karaktär ska se ut. Valen består främst av kön, hudfärg kombinerat med ansiktsuttryck och kroppsstorlek.

En vacker, spännande och händelserik cinematisk film i spelets början, lägger ribban högt för vad som komma skall. En auktoritär kvinnlig röst väver in dig i att slaviskt följa varje sekvens av filmen för att ge den bästa av introduktioner till den något så när tafatta berättelsen om gott och ont, ljust och mörkt, liv och död.

Tyvärr nås inte samma resultat av fängslande inlevelse i skedet av spelande, däremot är spänningen genomträngande och känslan av att ständigt sitta på nålar ger spelet en helt annan dimension. Nu spelar inte vacker grafik eller en förtrollande story längre någon roll, nu gäller det att överleva. Slagsmål mot levande döda är för många inget nytt men när ett benrangel för fjärde gången sticker sitt svärd genom ens mage och man ser sina livpoäng falla hastigt mot noll, då vet man att det är allvar. Det är också svårt att hålla byxorna torra när en demon raserar en vägg och försöker jämna dig med marken.

Att grafiken i spelet inte är i toppklass kan vara både till spelets fördel men även nackdel. Med mindre detaljerade texturer, skarpa kanter och dunkelt ljus följer ett förstärkt skräckmoment samt gör det svårare att hitta rätt väg som leder dig fram i spelet. Av samma anledning finns det risk att missa vitala ting som skulle gjort det lättare att komma vidare i spelet, istället för att lägga dyrbar tid på att famla i mörker efter en dörr.

Något som gör spelet så pass stämningfullt som det är, är att varje korridor ger dig en reflex att kika runt axeln för att förvissa sig om att ingen står där. Det är inte ofta ljudet påverkar ens spelande som i Dark Souls. Röstskådespelarna är klockrena till sina karaktärer och placeringen av ljuden är perfekta. När man kan höra ett monster på andra sidan dörren, just den dörren som man måste ta sig igenom, då faller ångesten tungt i magen. Droppande vatten i fängelseceller och oroliga, halvt avlidna människor som jämrar sig i mörkret, det är då det är dags att börja oroa sig.

Ryktet om att Dark Souls skulle vara ett mycket svårt spel är helt klart sant. Hur man än bär sig åt är det inte lätt att slippa undan de stora röda bokstäverna som bildar meningen ”You died”. Allt som finns att göra är att åter hoppa upp på hästen och försöka igen.

Spelmässigt är Dark Souls som många andra rpg-spel. Beroende på vilken klass man väljer att spela, är upplägget i grunden: använd vapen, rustningar, trollformler och olika stridstekniker för att helst inte dö. Det blir inte enklare av att pc-versionen gör att blir svårt att kombinations-attacker och manövrering, för detta kan det behövas träning men kommer vara möda värd.

Det som kan sägas om Dark Souls är att det är ett mycket svårt spel där spelarens fingerfärdighet spelar stor roll. Grafiken är rå men bidrar till en förstärkt spelupplevelse där omgivningen får dig att tänka till en ytterligare gång innan man beger sig ut i mörkret. Kompositionen av ljud är mycket väl ihopparat med miljön och verkar vara  något av det mest genomarbetade i spelet. Dark Souls: Prepare to Die Edition är absolut ett spel för den som antar utmaningen att försöka sig på ett spel där målet är att inte dö.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.