FIFA 15

[gameinfo title=”Spelinfo” game_name=”FIFA 15″ developers=”EA Canada” publishers=”EA Sports” platforms=”PC / PS3 / PS4 / Xbox 360 / Xbox One / Wii / PS Vita / Nintendo 3DS” genres=”Sport” release_date=”25 september”]

Då var det dags igen. Det är höst och EA Sports släpper ett nytt FIFA-spel. Varje år har vi fått glädja oss åt små förändringar som gör recensionen något annorlunda från förra årets. Den här gången är det dock annorlunda.

FIFA-serien har i många år varit EA Sports kronjuvel, åtminstone för spelare från de lite mer fotbollstokiga delarna av världen. Själv tillhör jag en av dem som spelat Fifa sedan 90-talet och har vartenda spel i serien sedan 2007. Släppet av den senaste versionen är en av årets absoluta höjdpunkter.

fifa15_xboxone_ps4_authenticplayervisual_dempsey_wm
Ja, FIFA 15 är sjukt snyggt. 

Min första uppgift i FIFA 15 blir att skriva om historien. Utan att ta omvägar via menyer och sidval får jag ta kontrollen över ett Liverpool som har en enda chans att vinna ligatiteln. Bara seger räknas och Man City står för motståndet. Matchen är jämn och intensiv, men i 80:e minuten har jag skaffat mig en komfortabel ledning med 3-1. Kommentatorn är lyrisk och publiken är i extas. Då dundrar motståndarna in 3-2 och plötsligt blir det nerver i matchen. I den allra sista minuten lyckas Sergio Agüero på något sätt tråckla in ett kvitteringsmål. Luften går ur mina mannar då pokalen rinner dem ur händerna. De börjar hänga med sina huvuden och publiken buar. I FIFA 15 handlar mycket om känslor.

Man mot man

Personliga vendettor är temat för i år. Tanken är att spelare som gruffar med varandra under en match skall bli irriterade på motståndaren. Detta märks tydligast direkt efter närkamper. Den nergjorda spelaren flyger ofta upp och knuffar sin baneman i bröstet. Detta leder till att just de två spelarna får en personlig konflikt som varar hela matchen, men då de flesta matcher inte är så långa så påverkar det sällan slutresultatet.

För första gången i FIFA-historien så upplever jag att spelet är väldigt centrerad runt den engelska serien Premier Leauge. Detta märks, förutom i introt, framför allt på att alla engelska arenor finns återgivna i FIFA 15. När de flesta länder får två eller tre arenor representerade får England hela 21 stycken. Orättvist kan tyckas, men faktum är att den engelska ligan är den mest följda i Europa och de har länge haft ett nära samarbete med EA Sports.

fifa15_xboxone_ps4_dynamicmatchpresentation_liverpoolgoal_wm
Känslorna både syns och känns. Glädje som sorg. 

För att kompensera den engelska dominansen något så är Italienska Serie A för första gången full licensierad. Den turkiska ligan återvänder också till FIFA 15, om nu någon saknat den. Däremot så saknas vissa licenser för Brasiliens högstaliga.

FIFA-spelens stora behållning har under ett par år varit Ultimate Team-läget, kort och gott kallat FUT. I FUT skall man köpa och sälja spelare och sedan bygga ett så bra lag som möjligt. Pengar kan tjänas genom att göra bra ifrån sig på planen eller helt sonika investera riktiga slantar i utbyte mot virtuell valuta. EA Sports har de senaste åren tjänat enorma pengar på FUT, även om de aldrig velat offentliggöra den exakta summan.

FUT har givetvis också uppdaterats något inför årets utgåva. Bland annat finns möjligheten att låna spelare under en begränsad period. EA har också infört något de kallar Concept Squad som låter spelaren skapa unika trupper med hjälp av gråa Concept Cards. Dessutom så finns möjlighet att köpa några gamla legendarer, så som Franz Beckenbauer, Roberto Carlos, Peter Schmeichel och Hristo Stoichkov.

Hänt en del sen sist

Sonen, som allra helst spelar skjutspel, har svårt att förstå min fäbless för FIFA. ”Spelet ser ju precis likadant ut som förra året” hävdar han. Här måste jag protestera å det grövsta. Förra året spelade jag FIFA 14 på mitt Playstation 3. Denna gång är det den nya generationen som gäller. Vi bestämmer oss för att koppla in konsolerna intill varandra och kan på så vis jämföra grafiken sida vid sida. Sonen tappar hakan. Jag myser.

fifa15_xboxone_ps4_mantomanbattles_schalkevsbayer04_wm
Publikhavet känns äkta och ger en härlig stämning till matchen.

FIFA 15 ser bättre ut än någon av sina föregångare. För att se kraften i Playstation 4-konsolen så räcker det att slänga ett öga på publiken. Nu måste du verkligen anstränga dig för att hitta två likadana fans i publikhavet. Tidigare bestod åskådarna av kloner som övande på synkroniserad dans. Detaljrikedomen är enorm, ända ner på grässtrånivå. Spelarna får till och med gräsfläckar efter glidtacklingar. Kort sagt så är FIFA 15 en fröjd för ögat och en rejäl uppdatering sedan förra årets versioner på den förra generationens maskiner.

Numera så kan vi inte längre irritera oss på de svenska kommentatorerna. Det är Alan Smith och Martin Tyler som gäller och de gör ett bra jobb. De är både pålästa och uppdaterade. Vi får under matcher ofta höra hur de olika spelarna skötte sig under sommarens VM-turnering i Brasilien, blandat med små anekdoter och fyndiga utsvävningar. Bland annat hävdar Martin Tyler att det bästa sättet att vinna en liga är att värva Zlatan. Det ligger något i det påståendet.

Svårt att betygsätta

Ser man till kontrollerna så finns det inte mycket att anmärka på där heller. EA Sports har lagt ner mycket energi i att få spelare och boll att röra sig så naturtroget som möjligt, vilket man lyckats bra med. Den nya bollfysiken som var förra årets stora höjdpunkt har givetvis hängt med, likaså spelarnas mer realistiska rörelsemönster. Dock så kan vi fortfarande uppleva en del lustiga kollisioner och udda målgester. Ibland vill inte mina medspelare riktigt hänga med på mina genomtänkta löpningar, vilket allt för ofta resulterar i långa solo-räder. Det kan i och för sig bero på den som håller i kontrollen.

Det är alltid svårt att betygsätta FIFA-spelen. De står liksom i en klass för sig och den enda riktiga utmanaren är, förutom föregående års upplaga av FIFA, Pro Evolution Soccer. I mina ögon så står EA:s mästerverk i en klass för sig och de förtjänar alltid ett högt betyg. Samtidigt är det svårt att alltid uppfinna hjulet på nytt. EA måste komma med något riktigt revolutionerande för att få fansen att tappa hakan. FIFA 15 är inte det mest nyskapande fotbollsspel vi sett, men det är heller inte dåligt. Tvärt om. Det uppfyller precis alla förväntningar vi har på spelet och lite till. Därför blir betyget nästan en nia.

Läs mer om vår betygsskala >>

[youtube id=”TnTYVT6lwBc” width=”600″ height=”350″]

[recension titel=”FIFA 15″ betyg=”8,5″ skribent=”Jonas Hernstig” datum=”2014-10-12″][/recension]

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.