Little Big Planet 3

[gameinfo title=”Spelinfo” game_name=”Little Big Planet 3″ developers=”Sumo Digital” publishers=”Sony Computer Entertainment” platforms=”Playstation 3, Playstation 4″ genres=”Plattform” release_date=”26 november 2014″]

Vad är Little Big Planet 3?

Little Big Planet 3 är, liksom sina föregångare, ett väldigt charmigt plattformsspel. Syftet i spelet är att ta sig från A till B genom hinderbaneliknande banor, där spelaren ständigt stöter på olika faror, utmaningar och pussel. En stor säljpunkt har alltid varit att spelet tillåter att spelarna skapar sina egna banor, och i Little Big Planet 3 är banskaparen större, mer öppen, och användarvänligare. Tack vare banskaparen finns det bokstavligt talat miljontals spelarskapade banor som man kan spela genom ett simpelt knapptryck. Man har även låtit importera de spelarskapade banorna från tidigare två speltitlar, så nykomna spelare behöver inte nödvändigtvis känna att de går miste om något.

Tack vare banskaparen är Little Big Planet inte nödvändigtvis enbart ett plattformsspel à la Super Mario Bros, utan kan bli nästan vad man vill – förutsatt att man besitter kunskapen och tålamodet som krävs för att skapa dessa banor. Jag har t.ex. kunnat spela spel i Little Big Planet som för tankarna till andra klassiska spel såsom Snake, Pong, Asteroids och Space Invaders. Någon har till och med skapat en fullt fungerande miniräknare.

Vissa banor spelas som variation ur ett kameraperspektiv sett från ovan.

Vad är nytt?

Till skillnad från de tidigare två spelen där Sackboy är den enda hjälten kommer Little Big Planet 3 med ytterligare tre helt nya figurer: Oddsock, Toggle, och Swoop – alla med sina egna unika förmågor som bidrar till ännu mer varierade och mångsidiga spelstilar och utmaningar. Oddsock är ett hundliknande kreatur som kan hoppa och springa på väggar. Toggle är.. ja, Toggle helt enkelt, och kan ändra storlek för att till exempel springa genom små utrymmen eller krossa glas, och Swoop är en fågel som kan flyga(!). Sackboy kan som bekant nyttja föremål som exempelvis Hook Hat, som låter honom haka sig fast i rälsliknande spår som slungar honom från en plats till en annan, eller Pumpinator som kan blåsa bort eller suga åt sig föremål.

Ett annat upplyft som spelet har fått är en sorts mellanvärld som binder samman de olika banorna i kampanjen. Varje värld innehåller ett antal banor, och alla dessa banor kan kommas åt via mellanvärlden som är byggd som en bana i sig. I tidigare spel har man alltid kunnat hoppa direkt från menyn och in i en specifik bana, för att sedan kastas tillbaka ut till menyn igen när man är klar. Denna ändring bidrar till att hela världen i sig känns mer sammanhängande.

LittleBigPlanet™3 (EU)_20141124185801Ett exempel på hur spelet utnyttjar de 16 lagren som är nytt för Little Big Planet 3.

Den kanske mest signifikanta förändringen är dock att grafiken nu stödjer upp till 16 lager i banorna (tidigare spel i serien har bara haft upp till tre lager). Vad innebär detta kanske du frågar dig? Jo, detta betyder att banorna får ett helt annat djup . Du kan se fortsättningen av banan i bakgrunden medan du springer förbi den, och kan via studsplattformar, väggar, lianer med mera ta sig dit. Spelet känns med andra ord inte lika platt eller linjärt som det tidigare har gjort, och det gör otroligt mycket för spelupplevelsen.

Spelupplevelsen

Spelupplevelsen kan beskrivas med ett ord som fenomenal. Banorna som kommer med kampanjen är väldigt unika och olika varandra, och den tillhörande musiken passar som handen i handsken. Mitt enda riktiga missnöje är att kampanjen är en aning kort (6-8 timmar). Det betyder dock inte att spelet saknar innehåll med tanke på tidigare nämnd banskapare. Kontrollen känns som den alltid har gjort, med simpla knappkontroller och mjuka rörelser.

För den som inte vill spela ensam, men som inte har några tillgängliga vänner är spelet väldigt duktig på att para ihop spelare med varandra. Varje gång du bestämmer dig för att starta en bana frågar spelet dig om du vill spela på egen hand, eller om du vill hoppa in tillsammans med någon annan som också vill spela den banan. Tack vare detta har jag lärt känna många människor att spela med i tidigare spel ur serien.

LittleBigPlanet™3 (EU)_20141124183348Jag har klätt min Sackboy i jordgubbshatt, stekspade och mantel.

Ett buggigt förstaintryck

En av spelets mest populära funktioner är Popit-menyn, där spelaren kan komma åt klistermärken att placera ut på banorna (eller på sig själv), ändra sin karaktärs utstyrsel, placera ut objekt, etc. Little Big Planet 3 lider av en irriterande bugg som gör att spelet fryser sig helt varje gång man öppnar eller stänger Popit-menyn. Vissa har kommenterat att deras spel fryser sig i uppemot 10 sekunder, varvid för mig frös det ”bara” i ~1 sekund. Denna bugg påverkas av de screenshots som man har lagrat på hårddisken via Playstation 4:s Screenshot-funktion. Så fort jag tog bort mina ~2GB av bilder försvann buggen helt, och jag kunde återgå till att njuta av spelet. Förhoppningsvis dröjer det inte länge innan man hittar en bättre lösning på detta problem. Utöver detta har det dessutom hänt att min karaktär har ramlat igenom marken, eller att texturer inte har renderats överhuvudtaget. Detta hände dock såpass sällan att det inte störde något nämnvärt.

Summering

För den som har spelat de tidigare spelen i serien är Little Big Planet 3 precis vad man förväntar sig att det ska vara, men med ett antal mindre justeringar, tillägg och poleringar. För den som aldrig har spelat något av spelen är det hög tid att ge spelserien en chans. Det må se barnsligt ut, men de flesta som har spelat spelet kan intyga om att det även är barnsligt roligt. Allra roligast blir det dock om man spelar med vänner, då det i huvudsak är ett flerspelarspel. Little Big Planet lyckas hålla spelet roligt och utmanande oavsett om du aldrig har hållit i en handkontroll förut eller om du är en erfaren spelare – även om dessa två sorters spelare skulle vilja spela med varandra.

Läs mer om vår betygsskala >>

[youtube id=”RVstsowWFJ0″ width=”600″ height=”350″]

[recension titel=”Little Big Planet 3″ betyg=”8″ skribent=”Billy Sundqvist” datum=”2014-11-25″][/recension]

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.