Need for Speed: Most Wanted

[gameinfo title=”Spelinfo” game_name=”Need for Speed Most Wanted” developers=”Criterion Games” publishers=”Electronic Arts” platforms=”Xbox 360 / Playstation 3 / PC /Wii U” genres=”Racing” release_date=”30 oktober 2012″]

Turbomotorn i min Porsche 911 varvar på max. Jag petar in ettan och drar åt handbromsen. När jag släpper kopplingen så skriker de spinnande hjulen mot asfalten och bilen omges av en blå rök. Det är pubertalt och manligt så det förslår, men framför allt så är det förbannat roligt.

Electronic Arts nya tillskott i den numera arton år gamla Need for Speed-serien heter Most Wanted och går kort och gott ut på att man skall bli staden Fairhavens mest efterlysta fartdåre. Men vägen till toppen på polisen lista är lång och krokig. Det kommer att krävas många bilar och en hel del modifikationer för att lyckas. Need For Speed: Most Wanted är det andra spelet ur serien med samma namn. Det förra kom 2005 och gick i stort sett ut på samma sak. Det har dock hänt mycket på sju år och denna upplaga måste ses som ett av de öppnaste bilspelen hittills. Utvecklarna Criterion Games har många lysande racingspel på sitt CV, bland annat Burout-serien och Need For Speed: Hot Pursuit.

Mängder av bilar gömmer sig i staden

Fairhaven är en vacker stad med omväxlande miljöer. Här finner vi allt från raka motorvägar och långa tunnlar till trånga gränder och smala bergsvägar. Men framför allt är staden hem för en ökänd streetracing-liga, the Most Wanted, som gärna mäter styrkan i sina vrålåk på de tungt trafikerade vägarna. Polisen är allt som oftast dessa fartdårar hack i häl och tar till alla metoder för att få stopp på de olagliga tävlingarna. Som spelare så kommer du till Fairhaven för att ta dig upp på toppen av polisens lista över efterlysta. Det finns mängder av bilar till förfogande och de står placerade runt om i den stora staden. Får man för sig att byta bil så räcker det att köra fram till den och trycka på en knapp.

Att braka igenom en vägspärr ger massa bonuspoäng.

Nästan alla bilar finns tillgängliga redan från början, problemet är bara att hitta dem. Det kan stå en bil gömd på toppen av ett parkeringshus, medan andra står undanskymda på bakgator. Har man väl kört en bil så finns den sedan markerad med en liten ratt på minikartan, vilket gör det lättare att hitta den nästa gång. Dessutom så kan man återvända direkt till vilken bil som helst via det sinnrika Easy Drive-systemet. Samma system används för att modifiera sina bilar och ge snabb tillgång till information över tillgängliga race.

Varje bil man kör kan modifieras på en mängd olika sätt genom att vinna race. Det finns alltid ett flertal race att välja mellan och alla ger olika belöningar. Det första man låser upp är oftast nitro-boost som ger en extra kick med ett enkelt knapptryck. Därtill så kan man vinna nya chassin, bättre däck och en mängd andra modifieringar. Alla dessa tillägg lär behövas i länden, då loppen efter hand blir allt tuffare. Ganska snart hittar man sin favoritbil. Min pärla, det lilla fartvidundret Ariel Atom stod ute på en öde landsväg och bara väntade på att bli min. Efter många race av olika slag så har jag uppgraderat den så pass mycket att det är dags att ta mig an min första motståndare från Most Wanted-listan.

Det krävs lite övertalningsförmåga

Det är nämligen så att även om i stort sett alla bilar är tillgängliga från start så måste man vinna ett Most Wanted-race för att kunna få tillgång till de tio mest eftertraktade monstebilarna. Först ut är en vacker vit Alfa Romeo som jag tar mig an i ett race en mot en. På det tredje försöket så lyckas jag besegra min motståndare och glad i hågen tänker jag att hans bil blir min. Riktigt så enkelt visar det sig inte vara. Alfans ägare vägrar ge upp sin bil utan fight och jag måste krocka honom rejält för att han skall ge sig. Det är nu det riktiga racet börjar och en biljakt jag sällan skådat i ett spel tar sin början. Det tar sin lilla tid, men efter ett tag så har jag tvingat honom av vägen och in i en husvägg. Det krävs helt enkelt lite övertalningsförmåga och många hästkrafter för att få tillgång till de allra bästa bilarna.

Allt man gör i Need For Speed: Most Wanted genererar Speedpoints. Man kan exempelvis blåsa förbi en hastighetskamera, ränna igenom ett staket eller krossa en anslagstavla för att få poäng. Ju fler Speedpoints, desto högre rankad blir du på polisens lista.
Har man en gång hoppat igenom en skylt så pryds den från den stunden med ett foto av dig samt information om hur långt du flög. Det är kanske inte så intressant när man kör ensam, men när man ta spelet online så vimlar staden av skyltar som pryds av de olika spelarnas ansikten.

Polisen kör minst lika snabba bilar som dig.

Fairhavens polisstyrka är riktiga tuffingar. Alla poliser kör bilar som är minst lika snabba som din. Jag har till och med varit med om att en snut körde före mig under ett helt race och han var helt omöjlig att komma ikapp. Rent teoretiskt sett så vann han loppet, även om hans polisinsats var helt värdelös. Ju längre tid du är jagad av polisen, desto mer resurser sätter man in för att stoppa dig. Så småningom möter man både vägspärrar och spikmattor. Dessutom så kallar man de in bilar som är anpassade för den typen av vägar du kör på för tillfället. Håller du dig offroad så lär polisen exempelvis använda sig av jeepar för att stoppa din framfart.
Under de många racen så kan du kallt räkna med att polisen gör dig och dina motståndare sällskap. Det händer att de faktiskt är till hjälp då de lyckas preja en motståndare av vägen, men att bli krockad av en polisbil ett par meter innan mållinjen kan vara otroligt frustrerande.

Censurerar svenska svordomar

Need For Speed: Most Wanted är ingen ultrarealistisk bilsimulator och det har spelet heller aldrig utgett sig för att vara. Det är råa hästkrafter och drifting när det är som bäst på ett härligt, arkadigt vis. En frontalkrock som hade kvaddat vilken stridsvagn som helst ger på sin höjd en bucklig motorhuv, men påverkar inte prestandan över huvud taget. Däremot så kan jag rekommendera alla att hålla sig undan från polisens spikmattor. Med punktering på alla fyra hjul är det väldigt svårt att hålla bilen på vägen. Då är det tur att det överallt finns servicestationer som får ett depåstopp i Formel 1 att se ut som en fikapaus. Kör in med kvaddad bil och åk ut i andra änden med nya däck och helt nylackad bil. Man kan tycka att det borde förvirra polisen en smula när man byter färg på bilen mitt i en biljakt, men så lätt kommer man inte undan.

Ibland kan det vara bra att ligga lågt. Åtminstone tills polisen slutat leta efter dig.

Bilarna varierar kraftigt, precis som sig bör. En Subaru Impreza lämpar sig betydligt bättre för körning på smala grusvägar än exempelvis en Lamborghini. Motorljudet är helt magiskt och det riktigt mullrar i högtalarna när man varvar upp en stor Ford Pickup. Rattar man däremot den futuristiska elbilen Tesla så ger motorn mer ifrån sig ett behagligt vinande.
Soundtracket i Need For Speed: Most Wanted är bra och bjuder på en blandning av modern och klassisk rock. Tyvärr är det lite för kort och spelar man i några timmar så har man hört åtminstone ett par låtar två gånger. En liten kul detalj jag noterade var att i svenska Icona Pops låt I Love It så har man censurerat bort ordet damn ur låttexten. Uppenbarligen så är det okey att köra ifrån polisen, men inte att svära i USA. Eller?

Kan bli något enformigt

Även om Fairhaven är en perfekt stad att busköra superbilar i så är den ibland lite väl avskalad för min smak. Jag saknar fotgängare som gör gatorna levande. Istället möts du bara av andra bilar som argt blinkar på dig med helljusen om du kör mot dem i fel fil. Även om staden är stor så är den inte oändlig och så småningom så lär man sig hitta på alla småvägar och bakgator. I långa loppet tenderar Need For Speed: Most Wanted att bli ganska repetitivt. Det går trots allt bara ut på att vinna så många lopp som möjligt. Ändå törs jag påstå att det var länge sedan jag hade så här kul med ett bilspel. Jag har brakat igenom en mängd reklamskyltar och är på god väg att bli Fairhavens mest efterlysta fartdåre och ändå har jag otroligt mycket kvar att göra innan jag känner mig mätt på spelet. Så vill, vågar och kan du så ses vi i ett race nära dig inom en snar framtid.

[youtube id=”IpGS1K9mLPQ” width=”600″ height=”350″]

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.