NHL 14

[gameinfo title=”Spelinfo” game_name=”NHL 14″ developers=”EA Canada” publishers=”Electronic Arts” platforms=”Playstation 3 | Xbox 360″ genres=”Sport” release_date=”12 september”]

Så var det då dags igen. Hösten är här och så även NHL 14 med allt vad det innebär. Men har EA ännu en gång lyckats bevisa att det finns mycket kvar att utveckla i det klassiska hockeyspelet, eller kommer årets upplaga att passera omärkt förbi?

NHL-serien har ohotat varit det bästa hockeyspelet, ja ett av de bästa sportspelen över huvud taget på marknaden i många år. Det är nu hela 20 år sedan den första utgåvan såg dagens ljus och det firar EA på lite olika sätt. Mer om det senare.
Faktum kvarstår dock att serien börjar bli till åren och utvecklarna ställs år efter år inför utmaningen att uppfinna hjulet på nytt. Varje utgåva måste vara mer eller mindre revolutionerande för att hålla fansens intresse på topp.

nhl1411
Slagskott kan numera avlossas med både styrspak och knapp.

När NHL 13 släpptes för ganska exakt ett år sedan lanserade man den för serien helt nyskapande skridskomotorn True Performance Skating som gjorde spelet mer dynamiskt än någonsin. Mängder av nya rörelser fick spelarna att se levande ut på ett helt nytt sätt. Självklart så har man valt att behålla True Performance Skating även i år och även Skill Stick-systemet finns med som vanligt.

Finta som Foppa

Personligen har jag dock aldrig lärt mig hantera klubban enbart med de analoga styrspakarna. Istället brukar jag köra på den klassiska knappuppsättningen från NHL 94 som helt förlitar sig på exakta knaptryck för att fyra av ett blixtrande slagskott eller en vältajmad passning.

NHL 14 bjuder dock på ett tredje alternativ, en hybrid mellan de två systemen som låter spelaren använda sig av båda analoga styrspakarna när man känner för det, men som också tillåter att man använder sig av de vanliga knapparna när man är på det humöret. Man har också infört ett helt nytt system för att finta som förlitar sig helt på knapptryckningar istället för spakrörelser. Detta gör att man kan lura bort motståndaren med en klassisk Foppa-dragning utan att tappa fart i anfallet.

NHL-14-3
Nej, det är inte Frölunda, men alla lag i SHL är givetvis med i årets NHL-upplaga.

Årets största nyhet när det gäller spelet på rinken är det helt nya fightingsystemet som man lånat från boxningsspelet Fight Night. Om du som anfallare är dum nog att dra iväg ett skott på mål efter att domaren har blåst av spelet så kan du räkna med att motståndarens råbuse nummer ett genast muckar gräl med dig. Fighten blir i sin tur ett litet minispel i spelet och det gäller både att undvika slag som att dela ut dem i rätt tid. En seger ger ingen belöning mer än äran och hela grejen kan mest ses som en gimmick.

Motståndarna faller som käglor

Något som däremot tillför spelet en ny dimension är fysikmotorn man lånat av Fifa. Spelare faller helt enkelt mer realistiskt, om än kanske lite för lätt ibland. Detta kan ställa till det lite när man spelar Be a Pro då din spelare inte hela tiden är i bild. När man då skejtar hem i full karriär så kan man omedvetet råka köra över en stackars motståndare. I de lägena är domaren inte sen med att höja handen och döma interference.

En annan kul, men av mig ifrågasatt nyhet är det helt omarbetade Be a Pro-läget som numera omfattar en betydande del av händelser utanför rinken. Det nya tillskottet kallas Live the Life Mode och tanken är att man som tv-spelhockeyproffs skall ställas inför de utmaningar som riktiga proffs möter i vardagen. Val av sponsorer och dina svar på intervjuer påverkar din karriär i olika riktningar. Visst är det ett kul tillskott, men jag ser det mer som ett bevis på att när man kört fast i utvecklingen av det som är viktigt så inför man istället med massa lull-lull som i slutändan inte tillför så mycket till spelet i sig.

nhl14-nhl94-lage
Saknar du NHL från förr? Då är NHL 94 Jubileumsläget kanske något för dig.

Det största tillskottet i årets upplaga är NHL 94 Jubileumsläget som tar spelaren tillbaks till en svunnen tid i hockeyspelshistorien. Spelet i sig är inte så annorlunda och grafiken är den samma som i det ordinarie spelet. Däremot så har isen färgats blå som på den gamla goda tiden. Aktiv spelare markeras också med en härligt retrodoftande stjärna. Största skillnaden är dock att i Jubileumsläget saknas allt vad regler och utvisningar heter. Detta läge ger en mer fartfylld ishockey som uppskattas enormt av hela mitt kompisgäng, alla lite till åren med sköna minnen från NHL-seriens barndom.

Ris och ros

Jag skall inte hymla om att NHL 14 förmodligen är det bästa hockeyspelet någonsin. Serien bjuder fortfarande på mängder av underhållning och fartfylld ishockey. Givetvis är hela SHL med, liksom finska SM-Liiga och flera andra ligor. Däremot saknas KHL, vilket förmodligen är en rättighetsfråga men samtidigt ett stort avbräck för serien. Är man inte så noga med banbrytande nyheter utan bryr sig mer om aktuella roosters så är NHL14 ett givet köp.

Men NHL 14 är ingen revolution för serien. Snarare är årets upplaga av franchisen något av en besvikelse. Visst, det är ett stabilt spel och givetvis det bästa hockeyspelet på marknaden, men det krävs lite nya infallsvinklar i utvecklingen för att få dagens kräsna publik upphetsad. Jag tror att lanseringen av nästa generations konsoler kommer att bli en välbehövlig vitamininjektion i alla gamla spelserier, så även NHL. Därför ser jag med tillförsikt och stor nyfikenhet fram emot nästa års upplaga. Då gäller det verkligen för EA att visa vad man går för och att man fortfarande har kvar både kreativitet och driv.

[youtube id=”DRdHDI4f2IM” width=”600″ height=”350″]

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.