Rocksmith 2014

[gameinfo title=”Spelinfo” game_name=”Rocksmith 2014″ developers=”Ubisoft” publishers=”Ubisoft” platforms=”PC / Mac / PS3 /Xbox 360″ genres=”Musik” release_date=”25 oktober 2013″]

Jag tillhör den skara människor som i min ungdom drömde om att en gång få kallas gitarrguru och spela inför en ett fullsatt Ullevi. Drömmen stannade vid just en dröm och mina gitarrkunskaper är idag vad många skulle kalla starkt begränsade.

rocksmith1
Rocksmith är ett måste för alla musiknördar och wannabe-rockstjärnor.

För några år sedan fick jag en liten revansch så tv-spelsnörden i mig lade vantarna på Guitar Hero och för en stund kunde jag känna mig som en gitarrvirtuos. Dock så är steget från plastgitarr med färgglada knappar till en riktig Gibson betydligt längre än ett litet kliv. Därför var glädjen hos både spelnörden och wannabe-rockstjärnan i mig stor när Ubisoft förra året släppte Rocksmith. För första gången kunde jag koppla in min Les Paul-kopia direkt in i min konsol och lära mig att lira gura en gång för alla.

Mer lärande än party

För det första så vill varken jag eller Ubisoft kalla 2014-utgåvan en uppföljare till förra årets version. Jag skulle snarare kalla det för en ersättare där saker och ting har finslipats och anpassats för att passa en bredare publik. Det är enklare än sin föregångare och samtidigt mer utmanande för vana Rocksmith-lirare. Ett exempel är det faktum att man inte längre måste spela låtar med lägre nivå för att låsa upp de lite tuffare spåren.

Personligen ser jag inte Rocksmith som ett vanligt partyspel där man kopplar in två instrument i konsolen och ser vem som har flinkast fingrar. Istället anser jag att spelet är ett utmärkt pedagogiskt verktyg för den som vill lära sig att spela gitarr. Visst kan man lära sig hur det funkar rent mekaniskt att slå highscore efter highscore, men det handlar minst lika mycket om att lära sig låten så till den milda grad att man så småningom nästan kan spela den utantill.

sessionmode
Session Mode låter dig spela i ett eget band.

Den första utgåvan av Rocksmith fokuserade mycket på en gitarr i låtarna. Numera så kan du välja på att spela sologitarr, rytmgitarr eller till och med bas. Det ger en liten förståelse om hur de flesta låtarna är uppbyggda. Om man känner att just basen är något för dig (känner någon verkligen så?), så är det inga problem att låta gitarren fungera som bas. Dessutom så finns det ett helt nytt och ganska trevligt läge som heter Session Mode.

Session Mode låter spelaren ta plats i ett virtuellt band som spelar tillsamman med honom eller henne. Bandet kan konfigureras nästan hur som helst och hela 70 olika instrument kan väljas. Den virtuella gruppen reagerar på hur spelaren spelar sitt instrument och spelar därefter med. Dessutom kan man spela Session Mode i multiplayerläge där två spelare lirar sida vid sida. En annan rolig detalj är att Session Mode fungerar alla elektriska instrument med ett ¼” jack. Man kan exempelvis spela både ukulele och violin om man känner för det.

Rocksmith3
Det finns en hel del roliga spellägen i Rocksmith 2014.

Orsaken till att Rocksmith 2014 snarare är ett tillägg till sin föregångare är den enkla anledningen att alla gamla låtar går att spela i 2014-versionen. Visserligen kräver det en liten nätt investering på ca 10 Euro, men då får man i stället tillgång till alla nya funktioner. Då det handlar om drygt 50 låtar, alla DCL inräknat, så ser jag absolut ett värde i det.

Hög inlärningströskel

Rocksmith 2014 kan vara lite svårt till en början, men det dröjer inte länge förrän både nybörjare och proffs behärskar tekniken. Ganska snart spelar man både ackord och avancerade slideningar över gitarrhalsen. Det finns mängder av nivåer att välja mellan och det finns tillräckligt med låtar för att passa nästan alla. Ibland kan det vara lite svårt att navigera i menyerna, men det är en överkomlig brist i ett annars mycket underhållande och förvånansvärt lärorikt tv-spel.

rocksmith2
Det behändiga verktyget Riff Repeater låter dig ändra svårighetsgraden i en låt och sedan öva på vissa knepiga partier.

Visserligen kräver Rocksmith att man har tillgång till en gitarr eller annat stränginstrument, men då spelet riktar sig till de riktigt musikintresserade så borde det inte vara några större problem för de flesta. Så oavsett om du vill finslipa dina kunskaper eller som mig, är en fullständig novis, så är Rocksmith något jag verkligen kan rekommendera. En bonus är att man får tillgång till en uppsjö olika effektpedaler och förstärkare direkt i TV:n. Jag kan definitivt se mig koppla in gitarren i mitt Playstation 3 och spela den vägen istället för genom min trötta lilla förstärkare i framtiden.

[youtube id=”_qEP4lC3E1k” width=”600″ height=”350″]

[recension titel=”Rocksmith 2014″ betyg=”7,5″ skribent=”Jonas Hernstig” datum=”2013-12-17″][/recension]

0 Delningar

1 Kommentar

  1. I should give a go for fun! but sometimes I wonder, why ”playing to learn” instead of just playing the guitar.

    Svara

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.