Rocksmith

[gameinfo title=”Spelinfo” game_name=”Rocksmith” developers=”Ubisoft San Francisco” publishers=”Ubisoft” platforms=”PS3, 360, PC” genres=”Musik” release_date=”2012-09-28″]

Inga plastgitarrer här inte

Sedan jag först spelade Parappa the Rapper till Playstation runt 1997 så har jag inte märkt någon större utveckling i musikspel – eller närmare bestämt rytmbaserade spel. Guitar Hero och Rock Band har kommit med polerat innehåll och skojiga kontroller som plastgitarrer och trummor, men speldesignen har förblivit den samma: Tryck på rätt knapp när rätt symbol dyker upp på skärmen. Det har alltid handlat mer om reaktionsförmåga och fingerteknik än musikalitet. Men detta ändras fundamentalt med Rocksmith, där man spelar riktiga låtar, med riktiga ackord, med riktiga gitarrer.

Just det, inga fåniga plastgitarrer med knappar här inte. I Rocksmith kopplar man in sin egna elgitarr rätt in i sin PS3 och använder den som en förstärkare för att spela upp de låtar som finns i spelet. Gränssnittet och upplägget i spelet är detsamma som i exempelvis Guitar Hero, men den stora skillnaden är just att man nu är utelämnad, inte bara till taktkänsla, utan även gehör och musikalisk talang. Du tar korrekta ackord, skalor och riff när du spelar, och på skärmen ser man en version av tabulatur som kommer åkande mot skärmen, snarare än färgglada knappar. Nu har både jag och Jonas testat spelet, men även om jag inte upplevde någon vesäntlig fördröjning vid anslag av stränga så hade Jonas i sin tur större problem med det, vilket möjligen kan bero på arrangemang av ljudsystem och liknande.

Slå rätt band på rätt sträng för att komma vidare

Övning ger färdighet

Så hur fungerar det? Jo, innan man börjar spela en låt så dyker det upp en digital stämapparat som kontrollerar att varje sträng är rätt stämd. Därefter kickar låten igång och spelet känner av nästintill perfekt huruvida man plockar rätt strängar eller inte när man spelar. På skärmen visas en illustration av gitarrhalsen och mot denna kommer siffror flygande som representerar de band och strängar som man ska spela på. För oss som är vana vid tabulatur så kan det här kännas lite udda, då tabsen i det här spelet är spegelvända, så den lägre E-strängen är längst upp istället för längst ned. Det är i allra högsta grad en vanesak – och det kanske till och med går att ändra i någon inställning – men det utgjorde, åtminstone för mig, ett mindre svårighetsmoment. Varför inte bara använda traditionella tabulatur?

När man spelar en låt så kommer den inledningsvis att vara lättspelad, men bli svårare ju skickligare man blir på den och ju mer man spelar. Man ska dock inte låta sig luras och tro att det här är ett spel för totala nybörjare. Nej, det är ganska tydligt att man behöver åtminstone grundläggande kunskaper i hur man spelar gitarr för att hoppa in i Rocksmith. Låtarna i sig kretsar från allt mellan klassisk till modern rock samt alster från andra genrer, med band och artister som The Cure, Muse, The Animals, Queens of the Stone Age, Tom Petty and the Heartbreakers m. fl. Helt klart en bra och genomtänkt blandning!

Mycket god variation av nya som gamla rocklåtar

Inspirerande och roligt

Spellägena varierar mellan huvudkampanjen, där man låser upp nya låtar, ett arkadläge där man snabbt och enkelt kan spela med de låtar som man har låst upp i kampanjen, och småspel där man exempelvis kan skjuta ankor genom att spela rätt band på rätt sträng, eller döda zombisar genom att snabbt byta mellan ackord som successivt blir svårare och svårare. När man spelar vanliga låtar så kan man välja mellan olika lägen som att bara öva på låten, endast spela med ackord, spela med riff eller köra solo. Ingen av dessa lägen är enkla nog för en icke-gitarrist att sätta sig med på första försöket, men är varierade nog för att gitarrister med allt från grundläggande till avancerade kunskaper ska hitta något att kämpa med.

Men under min genomspelning så dök de självklara frågorna upp, som: Är Rocksmith kul? Inspirerar det mig till att bli bättre på gitarr? Utvecklas min skicklighet med instrumentet? Svaret är ett rungande ”ja”. Låtarna man lär sig i Rocksmith är låtar som man senare kan spela i verkligheten. Man bygger alltså upp en repertoar, samtidigt blir man absolut blir bättre på att lära sig spela rent tekniskt. Man blir bättre på såväl att skifta mellan ackord som fingefärdighet och taktkänsla, och man gör det på ett interaktivt sätt som inte bara är utbildande men också riktigt kul!

Ett av flera minispel där gitarren är spelkontrollern

Evolution, inte revolution

Tyvärr finns det en del saker som skulle kunna förbättras. Jag som amatörmässig gitarrist hade inga enorma problem med att sjunka in i spelet och hoppa direkt in i låtar. Men det hade varit trevligt med en kampanj för extrema nybörjare, där man kan öva på de enklaste ackorden och på något sätt få en enkel kurs i gitarrspelande. Just för att spelet känns så nischat mot de som redan har förkunskaper med att spela gitarr, så tror jag att många nybörjare kommer tröttna snabbt eller inte köpa spelet alls. Utöver det hade det varit mycket trevligt och välkommet med någon form av handling, vilket inte existerar i kampanjen. Kunde man inte åtminstone fått inbilla sig att man är en rockstjärna som ska nå toppen… eller något? Bakgrunderna för låtar är heller inte särskilt intressanta och kunde definitivt ha varit mer varierade (och levande).

Jag skulle nog inte gå så långt som att säga att Rocksmith är en revolution för musikgenren. Snarare en evolution.  Det  är så otroligt mycket mer givande att öva upp talang i spelet som man även kan använda för att spela gitarr på riktigt, än att bara sitta med en plast-replika och dutta på knappar. Halvduktiga gitarrister borde spela Rocksmith för att bli bättre, och gitarrister som redan är duktiga borde spela det för att det är rent underhållande. Vill man inte spela själv kan man tävla med kompisar om highscore i småspelen, eller utmana varandra på en soloduell och se vem som kammar hem mest poäng. Om musikgenren, hursomhelst, fortsätter i denna riktning så är framtiden mycket ljus, och fylld med musikaliska spelnördar!

[youtube id=”lSx1R-kKuM4″ width=”600″ height=”350″]

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.