Summer Stars 2012

[gameinfo title=”Spelinfo” game_name=”Summer Stars 2012″ developers=”49 Games” publishers=”Deep Silver” platforms=”Xbox 360, PS 3, Wii” genres=”” release_date=”1 juni”]

Det har väl knappast undgått någon att 2012 är ett OS-år och att London är skådeplats för spektaklet denna gången.  När Disney gör en film så kommer det alltid ett spel med samma titel ungefär samtidigt som premiären. Samma sak gäller för stora sportevenemang. Summer Stars 2012 har ingen OS-licens och är därför inte heller ett officiellt OS-spel, men det har inte hindrat 49 Games från att försöka smyga in så mycket referenser till London-OS som möjligt.

Jag har testat Summer Stars 2012 till Xbox och det påstås vara ett spel som blir bättre med Kinect, något som jag personligen har svårt att tro på. Till skillnad från Winter Stas 2012 så kan man spela Summer Stars utan Kinect, vilket jag helt klart föredrar. Jag har helt enkelt aldrig varit en fan av Microsofts rörelsesensor då jag aldrig fått den att fungera som jag vill. Därför så har jag valt att spela Summer Stars 2012 enbart med handkontroll.

Inledningsvis får vi valen att börja en kampanj eller träna gren för gren. Eftersom jag är en fegis så börjar jag naturligtvis med att känna på en del av grenarna i träningsläget. I menyn för löpning hittar jag olika distanser från 100 till 400 meter. Det visar sig dock att alla spelas på exakt samma sätt, genom att föra styrspaken i sidled så fort det bara går. På sprintloppen funkar det jättebra, men på de längre distanserna så blir det svårt att hålla uppe tempot och man kommer lätt ur rytm. Till på köpet så belönas du med en härlig mjölksyra i tummen när man sprungit ett par gånger.

Efter att ha löpt, kastat spjut och hoppat stavhopp så tröttnar jag på friidrottsgrenarna och ger mig ut på skjutbanan med min pilbåge. Samtidigt har jag förflyttat mig från London och befinner mig istället i Japan med Mount Fuji i bakgrunden.  Bågskytte är inte speciellt svårt. Beräkna vinden, sikta så gott det går och släpp iväg pilen. Till sin hjälp har man också lite extra koncentration som man kan använda under grenens gång, vilket gör att jag får lättare att sikta. Denna kraft tar dock slut ganska fort, men det blir egentligen inte mycket svårare för det.

En del sporter är ganska annorlunda och ganska fartfyllda. Bäst exempel på det är mountainbike. I ett rasande tempo slänger man sig ner för branta backar och med rätt timing så kan man utföra rätt coola tricks med sin cykel på hoppen.  Ett misstajmat hopp resulterar dock i att man får smaka på grus och tappar värdefull tid.
En annan av de udda sporterna var trampolin, där man skall trycka in en knappkombination i rätt ordning på en viss tid. Ju svårare rutin, desto mer knappar blir det att hålla reda på. Faktum är att både trampolin och simhopp, som fungerar på ungefär samma sätt, är väldigt roligt. Det är också dessa grenar jag och min fru spelar mest och kampen om domarnas tiopoängare blir snart en hel familjeangelägenhet, på gott och ont.

Självklart kan man spela en kampanj i Summer Stars 2012. Här får vi testa grenarna en och en och man börjar på de lägre nivåerna. I takt med att man utvecklas så ökar exempelvis koncentration och styrka, vilket är användbart i de flesta grenar. Slutligen så leder kampanjen dig till det stora mästerskapet som helt uppenbart är OS, men det sägs aldrig rakt ut.
Jag bör också tillägga att man kan välja vilken nation man vill tävla för och jag valde föga överraskande Sverige. Det visar sig dock att alla länder bara har två atleter, en kvinna och en man. Jag måste säga att jag blir smått imponerad av svenskan Ingrid Persson, som både kan fäktas och hoppa simhopp. Förmodligen har man gjort på det viset för att underlätta för de i övrigt ganska intetsägande kommentatorerna

.

I ärlighetens namn och för rättvisans skull så måste jag erkänna att jag testade Summer Games 2012 även med Kinect och resultatet var det väntade för mig. När jag äntligen lyckats få sensorn att erkänna att jag faktiskt står i rummet rakt framför den så börjar mina trevande försök till idrottskarriär. Jag har svårt att styra menyerna och när jag väl lyckas starta igång en gren så har jag stor möda att få spelet att lyda mina rörelser. Precisions grenar som bågskytte blir med ens otroligt svåra och jag ger ganska snart upp mina trevande försök.

Summer Stars är ett godkänt sportspel, men det lämnar mycket att önska. Gärna lite mer dynamiska karriärer där man exempelvis kan skapa egna idrottare. Spelet hade helt klart kunnat bli ett mycket kompetent online-lir, men istället har man valt att endast visa leaderboards från andra spelare runt om i välden. Varför har man inte lagt in möjligheten att kunna tävla mot varandra i grenar som löpning och fäktning? Jag tror absolut att jag hade uppskattat att få klå en jamaican i ett hundrameterslopp även om det bara är virtuellt.
Med Kinect blir spelet mer av ett partyspel och det är en kul gimmick, men det blir i mina ögon samtidigt nästan ospelbart.

Det återstår att se hur bra det officiella OS-spelet blir, men en sak är säker. I Summer Stars 2012 har man helt klart en värdig motståndare som har sina härliga stunder, även om det lämnar en hel del att önska. Grafiken är i sina bästa stunder helt okey även om soundtracket till och från är bedrövligt. Kontrollerna är väldigt simpla och spelet gör sig bäst i goda vänners lag, då det i övrigt inte finns något som triggar mig att spela vidare på egen hand.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.