The LEGO Movie Videogame

[gameinfo title=”Spelinfo” game_name=”The LEGO Movie Videogame” developers=”TT Games” publishers=”Warner Bros. Interactive Entertainment” platforms=”PC / PS3 / PS4 / Wii U / Xbox 360 / Xbox One” genres=”Äventyr” release_date=”14 februari 2014″]

TT Games fortsätter outtröttligt att spotta ur sig mer eller mindre kreativa Lego-spel. Senast i raden är The Lego Movie Videogame och som namnet antyder baseras spelet på den nyligen utkomna Lego-filmen.

xl_lego_movie
Laser smälter plast. hade jag varit en minifigur hade jag också sprungit!

Jag är själv en hängiven Lego-byggare och har så varit i flera år. Visst har jag med tiden avancerat till lite mer invecklade modeller och på sistone har jag lagt ner stora pengar i serien med modulära byggnader, d.v.s. Lego-hus som man kan sammanfoga för att med tiden ha byggt ett helt kvarter. Därför är det extra roligt när jag startar The Lego Movie Videogame för första gången och inser att många av de byggnader jag byggt de senaste åren utgör kulisser i spelet. Även bilar och andra detaljer är hämtade direkt ur Legos produktsortiment, vilket skapar en igenkänningsfaktor som säkerligen gläder många av de mindre spelarna. Borta är naturtrogna landskap som ersatts med en kuliss helt byggd i Lego. Till och med fontänerna sprutar ut små plastklossar.

Emmet skall rädda världen

Men vad går då The Lego Movie Videogame ut på? Bra fråga måste jag säga, då jag efter ett antal timmar med spelet ännu inte riktigt lyckats pussla ihop storyn. Jag skall dock försöka ge mig på en sammanfattning av det jag lyckats snappa upp hittills.

Emmet Brickowski är en ganska medioker byggnadsjobbare som ofta ställer till problem på arbetsplatsen. Precis som alla andra ”vanliga” minifigurer så kan han inte bygga något alls utan en ritning. Det visar sig dock att en profetia har valt ut Emmet till Mästarbyggare och efter århundraden av sömn så vaknar ondskan i form av Lord Business till liv i staden Bricksburg. Nu måste Emmet med hjälp av sina Legopolare rädda hela Lego-universumet från total härdsmälta. Till sin hjälp får han till en början Wyldstyle, en hårdkokt kvinna som både bygger och hoppar bättre än de övriga figurerna.

The Lego Movie Videogame följer filmens handling rakt av, vilket innebär att man bör se filmen innan man spelar spelet om man inte vill ha hela storyn förstörd. Stora delar av berättandet sker med klipp hämtade direkt ur filmen och de är naturligtvis mycket välgjorda. Ibland lyckas TT Games dock inte riktigt med dramaturgin vilket skapar ett splittrat och förvirrat intryck i berättandet.

lego Movie VG 3
Med ritningar kan du bygga en massa användbara saker.

Även om själva storyn kan vara lite stolpig ibland så påverkar det inte själva spelandet i någon större utsträckning. Det är fortfarande lika kul att slå sönder Lego-modeller för att bygga upp dem igen till något helt nytt. Här har man dock infört en helt ny twist i spelet. Vanliga Lego-figurer kan nämligen inte bygga ett smack utan ritning. Därför så koncentreras stora delar av spelandet till att hitta just dessa ritningar. När det väl blir dags att bygga så får man se ritningen, välja ut rätt bit och sätta den på plats. Ju fortare du gör detta, desto mer Lego-stålar tjänar du. Mästarbyggare däremot kan precis som vanligt bygga ihop valfri klosshög direkt.

The Lego Movie Videogame är i övrigt väldigt likt sina föregångare. Det består till större delen av beat-em-up-sekvenser med korkade robotar som motståndare. Slagsmålen varvas med relativt lätta pussel och ganska mycket plattformshoppande. Som vanligt får vi ta del av ett enormt karaktärsbibliotek där gamla favoriter dyker upp. Förutom en hel del byggjobbare kan man bland annat spela som Batman, Shakespeare, medeltida riddare eller Abraham Lincoln. Alla har givetvis sina egna specialiteter och färdigheter. Emmet kan med sin bakgrund lätt fixa trasiga maskiner medan alla kvinnor av någon anledning hoppar bra mycket högre än sina manliga motsvarigheter.

Kampanjen består av 15 nivåer som alla är ganska linjära. Det är sällan man fastnar för att man inte lyckas lista ut hur man skall ta sig vidare. De flesta pusslen är ganska simpla, vilket säkerligen tilltalar de yngre spelarna. Det bjuder dock ingen större utmaning för mer vana TV-spelare. Roligast är det som vanligt att spela två på samma skärm. Här prövas både tålamod och samarbetsförmåga. Det har hänt mer än en gång att min tolvåriga son lämnat min figur i sticket för att han själv vill leta hemligheter istället för att slåss mot fiender.

Lego Movie VG 2
Sa jag att det fanns många figurer att låsa upp?

Ibland känns det som att TT Games har fått hasta igenom utvecklingen av The Lego Movie Videogame. I vissa lägen vill kameran inte riktigt hänga med i svängarna och då och då känns banorna väldigt fantasilösa. Laddningstiderna är också lite väl långa. Däremot introducerar man ganska roliga minispel. Scenen där ett stort gäng byggjobbare dansar disco är fullständigt lysande och visar storheten och humorn i Lego-serien.

I en tid då Micecraft till stor del konkurrerat ut de danska plastklossarna bland kreativa ungar så är det kul att se att Lego står sig så bra som TV-spel. Det är inte det bästa Lego-spelet jag spelat. Till exempel så hade jag betydligt roligare med LEGO City Undercover, vilket i och för sig var anpassat till en lite äldre publik. Men man vet vad man får i The Lego Movie Videogame och gillar man de tidigare spelen så lär man inte bli besviken av denna utgåva heller.

[youtube id=”FsmXrjl0Tzk” width=”600″ height=”350″]

[recension titel=”The LEGO Movie Videogame” betyg=”6″ skribent=”Jonas Hernstig” datum=”2014-02-17″][/recension]

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.