Trials Evolution

[gameinfo title=”Spelinfo” game_name=”Trials Evolution” developers=”RedLynx” publishers=”Microsoft” platforms=”Xbox Live” genres=”” release_date=”18 april”]

De spelnördar till åttiotalister som i internets vagga satt och tankade gratisspel på sina föräldrars datorer kanske minns Elasto Mania. Det var ett 2D-spel som gick ut på att samla poäng genom att åka omkring på motorcykel och samla föremål på hinderbanor. Vad som gjorde spelet unikt var att motorcykeln hade simulerad fjädring och fysik och att man var tvungen att luta sig fram eller bakåt för att väga upp motorcykelns vikt och fart för inte krascha. Över åren har flera kloner av Elasto Mania släppts och längst bak i raden av dessa står Trials Evolution, det nysläppta Xbox LIVE-spelet från finska RedLynx.

Balans är nyckeln
Trials Evolution är uppföljaren till spelet Trials HD och är i princip samma spel med undantag för vissa nya finesser och designval. Man hoppar in i en bana och skall ta sig från punkt A till punkt B, men vad som gör det intressant är att det inte är typisk racing utan även har element av problemlösning. Varje bana har så mycket hinder, backar och föremål som man måste ta sig förbi att det blir en hel konst att bemästra fysiken och hantera sin motorcykel på rätt sätt. Genom att luta sig fram och tillbaka kan man välja om man vill lägga tyngd på bakhjulet i branta backar, eller landa på framhjulet efter höga hopp. Att hitta balansen är nyckeln till att vinna.

I startmenyn kan man välja mellan ett antal olika spellägen, vissa mer klassiska och andra mer nyskapande. De flesta banor är traditionella hinderbanor där man på så kort tid som möjligt ska ta sig till slutet av banan. Genom att klara banor samlar man medaljer som kan användas för att låsa upp nya banor, licenser, motorcyklar eller turneringar. Ytterligare spellägen inkluderar andra fordon och mål, såsom att flyga ett UFO till olika plattformar eller göra stunts på skidor i skidbackar.  Det finns även möjlighet att skapa egna banor och dela med sig av dessa över internet, samt ladda ner andra spelares alster.

Humoristiska inslag
Det är tacksamt att Trials är ett överlag humoristiskt spel med en stor dos självdistans. Varje bana avslutas alltid med att föraren kastas ned för ett stup och exploderar, blir överröst med bråten eller dylikt. Vid extravaganta hopp ylar gubben som en cowboy. Utan dessa inslag av komedi är det inte svårt att föreställa sig att det här spelet hade kunnat vara vansinnigt provocerande, då många banor kräver omstart efter omstart om man verkligen vill nå den där guldmedaljen. På ett annat sätt känns det som att vissa av spelets problem slätas över med denna skämtsamhet.

Fysiken är inte perfekt
Fysikmotorn är kärnan i Trials men här klämmer skon en aning. Motorcyklarna känns ofta alldeles för lätta och ibland kan det räcka med en liten markbula för att sladda iväg och landa på huvudet, vilket stannar spelet tills man väljer att börja om. Det är svårt att exakt sätta fingret på varför fysiken känns så oexakt, men det yttrar sig i att man får göra om hinder på hinder på ett sätt som i slutändan endast kan beskrivas som trial & error. Många medelsvåra hinder går bara att ta sig förbi på ett enda sätt och man lär sig snabbt att älska och hata snabbknappen för att starta om banan eller hoppa till senaste checkpoint. Upprepningen kan bli ytterst långdragen.

Trots det så är det fortfarande ett väldigt kul och tidsfördrivande litet spel som, tack vare den nya möjligheten att spela multiplayer, kammar hem många poäng som partylir. Grafiken är vass och miljöerna är numera mycket mer utomhus än i sin föregångare, vilket i många banor ger vackra utsikter och ett tilltalande klimat att gasa omkring i. På sina ställen blir det påtagligt med så kallade ”pop-ins”, det vill säga texturer som inte laddar tillräckligt snabbt och istället är suddiga och lågupplösta, men det är endast nämnvärt och påverkar knappt helhetsintrycket.

Varierade miljöer
Miljöerna är i sig imponerande varierade, med allt från krigsfält, mörka skogar och berg-och-dalbanor till svävande fantasy-öar, späckade med intressanta och dynamiska hinder som kontrasterar mot en för övrigt statisk spelvärld. Vattenkanoner sprutar vatten så att man flyger upp i luften, hissar lyfter en upp och ner till nya plattformar och gigantiska stenhänder sluter sig när man åker över dess handflata. När det flyter på så är spelet rentav spännande i sin fartfylldhet, och kravet på skicklighet med kontrollern gör det perfekt som en utmaning för folk som älskar time trials.

Simplistiska kontroller
En eloge skall ges åt kontrollerna som, trots allt, endast omfattar tre knappar: Gasa, luta vänster, luta höger. Jag är ett stort fan av sådan simplicitet och att kunna göra så mycket som möjligt med så lite som möjligt. Även om kontrollerna i det här fallet har hängt med ända sedan Elasto Mania så är jag glad att det inte har förvärrats med gimmicks eller extrafunktioner. Med simpla kontroller kan man bekymra sig mindre med att behärska spelmekaniken och istället njuta mer av att faktiskt spela – båda tummar upp.

Absolut värt pengarna
För att vara en nedladdningsbar titel så ger Trials Evolution absolut valuta för pengarna. Det finns gott om banor att spela, varierade utmaningar, och att kunna tävla med kompisar både live och genom att kolla varandras tider över internet ökar omspelningsvärdet flera gånger om. Att det är ett av de bäst säljande spelen på Xbox Live är kanske en kvalitetsstämpel i sig.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.