HyperX Cloud Alpha Recension

Att HyperX under de senaste åren flygit in på ett moln av framgång är att ta i lite grann i underkant. Ordvits åsidå så är deras Cloud-serie med headsets en klart bidragande faktor till denna vinstvåg och detta med god anledning. Ett av de nyaste namnen är Cloud Alpha, vilket hoppas bli ett mer ekonomiskt överkomligt alternativ till exempelvis Cloud Revolver S. Så hur står sig denna nykomlingen mot resten av familjen?

Detta headset en mycket välkommen överraskning när det trillade in i brevlådan. Det ser först och främst riktigt snyggt ut och oavsett hur insatt du är på den tekniska fronten är detta något som kan fånga din blick på butikshyllan. Så hur bra är Cloud Alpha i praktiken? Med allt ifrån försenade postleveranser och havererande datorer så verkar universum vara inställt på att hålla mig undan att recensera Cloud Alpha. Exakt varför är oklart, för detta är ett utmärkt headset på alla fronter. Kanske är de högre makterna bara avundsjuka, så om mitt hus spontant rasar över mig så har vi i alla fall en stabil teori om varför. Suspekta förbannelser åsido så finns det mycket gott att säga om dessa eleganta lurar.

Installation

Headsetet kopplas in via dina 3.5mm-uttag. Det är hela proceduren – ren och skär plug’n’play. Det krävs alltså inga övriga installationer och inställningar, det är bara att koppla in och köra. Det enda tråkiga på den här fronten är att det inte tillkommer ett alternativ för att koppla in via USB. Om man som jag har mycket dålig erfarenhet av att 3.5mm-uttagen alltid är det första som slutar fungera på ens datorer kan detta vara ett varningsljus. Det är dock mer ett irritationselement snarare än ett faktiskt minus.

Utöver PC fungerar Cloud Alpha på flertalet andra plattformar. Funktionaliteten är utmärkt även på Playstation 4, Xbox One, Nintendo Switch och till och med på din smartphone. I de flesta av dessa fallen finns det ju såklart ingen möjlighet att använda mikrofonen då det helt enkelt saknas uttag, men om man bara är ute efter hörlurarna så lyckades i alla fall inte vi hitta en plattform där headesetet inte fungerade.

Design och komfort

Rött och svart är en snygg kombination, vilket HyperX är fullt medvetna om

Det första som slår mig när jag tar på mig headsetet är hur oförskämt bekvämt det är. Efter många timmars användning sitter de fortfarande lika bekvämt. Detta trots att jag tillhör den glasögonbärande varianten av datornörd, vilka ofta lider pin efter lång användning av vissa hörlurar då dessa sällan kommer väl överens med bågarna. Precis som många andra i serien har Cloud Alpha utrustats med ordentlig memory foam för lurarna. Detta resulterar i maximal komfort över mycket långa tidsperioder. Enda minuset är att headsetet kan kännas lite tungt på grund av metalldetaljerna, men detta är något man snabbt vänjer sig vid.

Cloud Alpha går som seden bör i HyperX traditionella färgschema med svart och rött. Det är en robust konstruktion i stadig plast och lätt metall, vilket får lurarna att i alla fall på papperet se mycket stryktåliga ut. Huruvida dessa hålla i långa loppet är svårt att avgöra i skrivande stund, men det är absolut inget fel i materialvalet i alla fall. Trots relativt brutal användning har vårt exemplar inte minskat något som helst i prestanda, så det bådar gott på den fronten.

Som du kan notera på specifikationerna så levereras Cloud Alpha med en total sladdlängd på 3,3 meter. Detta kan kännas som väldigt långt för många och visst har sladden en irriterande tendens att trassla in sig i allt och alla om man har en kompakt setup. Är man en streamer, Let’s Play-are eller helt enkelt bara voicechattar mycket är detta dock guld värt då man kan ställa den ofta högljudda datorn så långt ifrån mikrofonen som möjligt utan problem.

Ljud

Ljudkvalitén i lurarna är utmärkt. Med ordentlig Dual chamber-teknologi under huven kan man räkna med kristallklart ljud vare sig man spelar eller lyssnar på musik. Det når inte riktigt den nivå som storebrodern Cloud Revolver S håller, men å andra sidan kostar sagda storebror nära 70% mer. Ställer man Cloud Revolver S mot Cloud Alpha kan den tidigare oftast ses som overkill. Om du inte aktivt behöver ljud i studiokvalitét, vilket du sällan gör utanför just en studio, så duger Alpha’n till alla dina gamingbehov för ett klart mer överkomligt pris.

Mikrofonen är även den bra, men har lite karaktär. Den är avtagbar, men när man ska koppla in den behöver man ibland vara extremt våldsam för att den ska klickas fast och registreras av datorn. Om detta bara var en egenhet på vårt exemplar är oklart, men vi var flera gånger lite oroliga ifall vi skulle råka ta sönder kontakten av misstag. Ljudkvalitén är dock nära perfekt – headsetet är certifierat av båda Skype och Discord och det märks. En viss oro väcks dock av att mikrofonen är av en böjlig design istället för det förinställda som många av HyperX’s andra headsets har. Detta låter dig visserligen ställa in den mera precist i förhållande till ditt huvud, men denna typ av mikrofon har också på grund av detta en tendens att glappa ur märkbart tidigare än sina förinställda diton.

Rejäla grejjer, men kommer micken att hålla?

Avslutningsvis

Cloud Alpha ligger knappt under tusenlappen i pris, vilket är relativt billigt på marknaden när man tänker på gaming-hårdvara. Detta är något som den gör utan att lida i kvalitét, för i sin prisklass är den nära omöjlig att slå. Den har visserligen inte lika mycket tillbehör som många av sina syskon. Den håller sig till delningsbar sladd med diverse kontrollelement. Följdfråga är såklart om dessa uteblivna tillbehör faktiskt behövs? Det hade varit trevligt med en adapter för USB-användning, men utöver detta finns det inte mycket mer man kan be om. En utmärkt produkt helt enkelt!

Läs mer om vår betygsskala >>

Hörlurar
Driver: Custom dynamic, 50mm with neodymium magnets
Type: Circumaural, closed back
Frequency response: 13Hz–27,000Hz
Impedance: 65 Ω
Sound pressure level: 98dBSPL/mW at 1kHz
T.H.D.: < 1%
Weight: 298g
Weight with mic & cable: 336g
Cable length and type: Detachable headset cable (1.3m) + PC extension cable (2m)
Connection: Detachable headset cable – 3.5mm plug (4 pole) + PC extension cable – 3.5mm stereo and mic plugs
Mikrofon
Element: Electret condenser microphone
Polar pattern: Noise-cancelling
Frequency response: 50Hz-18,000Hz
Sensitivity: -43dBV (0dB=1V/Pa,1kHz)
0 Delningar
Summering
HyperX Cloud Alpha är ett solitt tillägg till Cloud-familjen av headsets. Det har prestandan för att slåss med de bästa på marknaden och dessutom en prislapp som gör den till ett klart mer relevant alternativ för den ekonomiskt sinnade gamern. Överlag får den därför samma betyg som Cloud Revolver S, även om denne rent prestandamässigt ligger högre på listan, då Cloud Alpha helt enkelt ger dig precis vad du betalar för.
Bra
  • Prisvärt
  • Bekvämt
  • God ljudkvalité
Sämre
  • Tveksam hållbarhet på mikrofon
  • Få tillbehör
8.5
Bra
Öländsk ordvrängare och speldesigner. Tillhör den generation och demografi som växt upp med spel och genom detta haft möjlighet att på nära håll se mediet utvecklas. Slår mig gärna ner med någon form av onlinespel, vare sig det är ett RPG, FPS, MOBA eller MMO. Kan jag spela med, eller i alla fall interagera med andra personer så trivs jag som bäst.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.