De flesta känner nog till ARK som överlevnadsspelet med early access 2015 och en officiell release 2017. Spelet kom i samband med flera andra överlevnadsspel men differentierade sig själv med stora skräcködlor, science fiction och avancerade system. Det har rönt relativt stora framgångar och har blandade omdömen på Steam. För drygt en månad sedan upptäckte jag att det finns ett mobilspel som lever framgångsrikt i skuggan av originalspelet.
ARK: Survival Evolved på iOS och Android (ARK Mobile) släpptes sommaren 2018. I dag har spelet omkring 250 000 dagliga spelare, vilket är tvåhundratjugotusen mer än ARK på PC. Snart ska ARK Mobile få en stor 2.0-uppdatering vilket introducerar dungeons, tek-ritningar, bossar, med mera. Under tiden händer inte så mycket i originalspelet nu när utvecklingen har skiftat fokus till piratfantasin Atlas.
Bland andra överlevnadsspel på mobila enheter framstår ARK som en omöjlighet prestandamässigt (tankarna går oavkortat till det grafiska vidundret till Nintendo Switch). Men faktum är att ARK: Survival Evolved fungerar bättre på en liten telefon än på Nintendos hybridkonsol. Med en någorlunda ny telefon kan du åtnjuta nästan samma spel utan att det ser ut som dinosauriebajs när du spelar.
Se gärna den här jämförelsevideon från ContraNetwork.
En hel värld i fickan
War Drum Studios är en spelutvecklare som specialiserar sig på att konvertera PC- och konsolspel till mobila enheter. De har tidigare arbetat med flera titlar i Grand Theft Auto-serien och innan de började med ARK släppte de Bully: Anniversary Edition på iOS och Android. Det är deras mål att aldrig kompromissa när de överför ett spel till mobil.
– Med ARK Mobile levererar vi en spelupplevelse av konsolkvalitet på mobila enheter som du bara inte kan hitta i andra mobilspel, säger Jordan Kleeman, lead community manager på War Drum Studios. Vi har en enorm, 50 kvadratkilometer stor ön med nästan hundra olika varelser och ett aktivt utvecklingsschema med nya funktioner och händelser till spelet varje månad.
Studion har en bakgrund med att arbeta på stora open world-spel och även om deras mål är att behålla spelets integritet behöver det anpassas för plattformen och en annan typ av användare. Den vanliga mobilspelaren är en person som spelar korta sessioner i jämförelse med maratonsittningar framför en dator. Användargränssnitt, lagring och prestanda är nyckelaspekter i en portning till mobil.
– Vår största utmaning var att få det här enorma spelet på över 60 gig på PC ner till en filstorlek som är acceptabel på mobila enheter, säger Jordan Kleeman. För att göra det skapade vi runt tjugo, trettio enkla material som återskapar det övergripande utseendet av varje tillgång. Därefter använde vi dessa som en språngbräda för att återskapa alla spelets tillgångar.
Läs gärna vår recension av ARK: Survival Evolved (Steam).
ARK: Survival Evolved på iOS och Android ligger i dagsläget på ungefär två gigabyte, vilket är monumentalt i mobilspelsmått mätt, men också en bedrift med tanke på spelets monumentala storlek på PC. Min installation på Steam ligger på 172 gigabytes med alla expansioner och tillägg installerade. Varje gång spelet startar upp får min dator en hjärtinfarkt av påfrestningen på RAM-minnet. Men via något mirakel har War Drum Studios lyckats komprimera spelet så att det fungerar i handflatan.
– Spelet använder ett ton minne och vi trodde först inte att vi skulle kunna inkludera några av de flygande eller akvatiska varelserna. När jag började på projektet fanns inget av det i spelet ännu. Havsdjupen existerade inte och de enda vattendjuren du kunde hitta var fiskar i de centrala vattendragen. Som tur var är teamet här väldigt begåvat och de har gjort det möjligt att köra ARK på en mobil enhet med två gigabyte RAM och en fem år gammal processor.
Generation mikrotransaktion
ARK: Survival Evolved till mobila enheter är War Drum Studios första portning som går från en vanlig köpmodell. Likt många mobilspel i dag är spelet free to play för att inträdeströskeln ska bli så låg som bara möjligt – vilket kan förklara spelets höga spelarantal. Gratis att spela innebär naturligtvis att spelet anpassats för att motivera spelaren att betala för bekvämligheter och kosmetiska föremål genom så kallade mikrotransaktioner.
– Vi bestämde i ett tidigt skede att lansera spelet enligt free to play-modellen, säger Jordan Kleeman. För att hålla studion vid liv och kunna stödja spelet länge innebar det att vi behövde intäkter från annat håll. Vi vill undvika att introducera köp som skulle kunna anses som pay to win och är noga med att bara erbjuda föremål som inte påverkar balanseringen i spelet och saker som är kosmetiska.
Den digitala valutan i spelet, ancient ember, köps för riktiga pengar i den inbyggda butiken men kan även erhållas genom att spela eller se på reklam. Valutan kan sedan användas för en uppsjö av olika förmåner som till exempel ökad XP, tålighet eller bärförmåga. Det går även att abonnera på en premiumtjänst med permanenta förmåner och tillgång till exklusiva servrar.
– Vi erbjuder också tjänster som skär ner på väntetiden i spelet och utanför våra pvp-servrar går det att köpa ammunition från arbetsbänkarna. Det är med stor ansträngning vi ser till att valutan även går att få tag i gratis genom flera olika källor i spelet.
Det är ingen hemlighet att gratisspel erbjuder ”genvägar” och buffar till spel som är konstruerade med avsiktliga hinder. ARK är ett överlevnadsspel och genren har en inneboende läggning som kräver att spelaren spenderar ofantliga mängder tid på att samla resurser. Till skillnad från datorspel, där en spelare kan sitta i flera timmar, behöver ett mobilspel kunna ge snabb tillfredsställelse i väntan på bussen eller på skithuset. Överlevnadsspel som ARK Mobile blir således en tacksam genre att kombinera med mikrotjänster.
En ark som seglar vidare
War Drum Studios har för tillfället fullständigt fokus på ARK: Survival Evolved till mobila enheter och utvecklar i dagsläget inget annat spel. Med tanke på de övergripande positiva omdömena på Google Play och App Store är det inte så konstigt att War Drum vill fortsätta satsa på ARK. Under spelets livslängd har de uppdaterat ARK med flera nya funktioner och med en omfattande uppdatering vid horisonten har spelet fortfarande vind i seglen.
Den största kritiken ARK får från sina mobila användare handlar om spelets stabilitet. Kraschar, uppkopplingssvårigheter och överhettning är bland det vanligaste, även om buggar är konstant närvarande.