I Kungsbacka, strax utanför Göreborg, i ett ganska intetsägande industriområde, ligger Bergsala AB som i 40 år distribuerat elektronik. Av alla deras partners är Nintendo den mest välkända och har kommit att definiera företaget som den svenska gamingkulturens farfar. Denna milstolpe firades genom att renovera och återinviga spelkulturens frontfigur Super Mario.
Bland partytält och spelstationer rörde sig ett hundratal personer med leenden på sina ansikten. Det bjöds på varmkorv, cupcakes och en spelhistorisk kryssrunda. Inne i lobbyn turades barn och vuxna om att spela Mario Kart 8 (spoiler alert, undertecknad vann mot både barn och chefsredaktören) eller beundra alla samlarprylar och rariteter i spelmuseet. Berättelser om gamla spelminnen delades och skarpögda kunde lägga ögonen på den söta mikrokonsolen NES Classic Edition.
Halvvägs genom firandet höll Bergsalas grundare Owe Bergsten tal, ett rött sidenband klipptes och Nintendo Europas chef Satoru Shibata gjorde handavtryck för Bergsalas walk of fame. Därefter samlades alla för att se på när presenningen drogs av vid avtäckningen av den nya Super Mariostatyn . Högt uppe på ett grönt rör står rörmockaren och tillika plattformshjälten Mario och blickar ut över E20 och E6:an. Sensorer längstmed promenadvägen fram till statyn aktiverar en av flera nyinspelade fraser från självaste Charles Martinet.
Historien om statyn börjar redan 1988 då Bergsala bestämde sig för att byta ut den simpla skylt de hade till något mer personligt. De kom i kontakt med en företagare som arbetade med glasfiber och kort därefter stod en rund och kramgo Mario av klassisk design på plats utanför huvudkontoret. På grund av väder och vind byttes denne ut 2002 till en ny, identisk staty. Under de senaste åren stod statyn till och med inte på Bergsalas mark, utan på andra sidan stängslet hos en bilskola. Nintendofans som de var, lät de statyn stå kvar. Nu står Super Mario där han ska och vakar över de miljoner bilister som passerar årligen.