Det här är Nintendo Switch

Lär känna Nintendos nya konsol som släpps den 3 mars.

Tidigare idag avslöjade Nintendo när deras nya spelkonsol vid namnet Nintendo Switch släpps på marknaden: den 3 mars. Vi ska nu gå igenom de tekniska detaljerna kring denna bärbara och stationära maskin.

Pris

Förmodligen det viktigaste när det kommer till tekniska apparater. Det förkunnade priset för Nintendo Switch är satt på $299,99 USD, vilket motsvarar drygt 2800 SEK. Eftersom kontinentens många valutor varierar priset i Europa. Än så länge har de flesta svenska återförsäljare ett utgångspris på 4990 SEK, men räkna med att priset regleras till omkring 3000 SEK innan releasen.

Batteritid

Eftersom Switch är en konsolhybrid som går att spela mobilt är frågan om batteritid en viktig punkt. Enligt Nintendo varierar batteritiden beroende på vilket spel som körs och är allt från 2,5 timmar till 6. Nintendo har däremot erkänt att The Legend of Zelda: Breath of the Wild, som släpps samtidigt som konsolen, går att spela i tre timmar på Switch. Det är en viktig ledtråd att ta med i beräkningarna.

Om vi antar att Breath of the Wild är ett ganska krävande spel kan vi göra relativt beräknade gissningar på hur länge till exempel Arms på delad skärm går att ha i drift jämfört med Super Bomberman R single player. Det är att anta att funktioner som wi-fi-uppkoppling, högtalarljud och stark skärmbelysning påverkar batteritiden till skillnad från att spela offline med dov ljussättning och utan volym.

Lagringsutrymme

Idag köper vi fler spel än någonsin digitalt och förr eller senare möts vi av en varningstext som säger att lagringsutrymmet är fullt. Jag är nog inte den enda som fått ångest över vilka av alla spel och expansioner som måste tas bort för att frigöra utrymme. Nintendo Switch släpps till en början med 32 GB internt minne, en del av vilket är reserverat för operativsystemet. Men det går lätt att utöka utrymmet med microSDXC-kort som vanligtvis ligger på 32, 64 eller 128 GB i varierande prisklasser.

Storleken

Nintendo Switch är ungefär 10,5 cm hög och 25 cm bred (skärm och kontroller på sidorna). Bildskärmen är ungefär 8 cm hög och 14,5 cm bred, vilket är ungefär lika stort som ovansidan på en New Nintendo 3DS. Vikten är däremot inte bekräftad.

Som bilden visar använder Nintendo Switch kort och inte skivor för att ladda in spelen, mycket likt Nintendo 3DS. Bilden visar också tydligt spåren när kontrollerna förs in. Skärmen är rörelsekänslig och tillsammans med kontrollerna som har gyro-funktioner blir det möjligt att styra spel genom rörelser och pekpennor.

Baksidan på Switchen är inte lika intressant. Vi kan se att utrymmet för microSD-kortet sitter bakom stödfoten och att strömingången går vertikalt upp i maskinen vilket kan bli problematiskt om man ska använda konsolen samtidigt som den laddar.

Funktioner

Nintendo lät meddela att Nintendo Switch kommer erbjuda en tjänst som möjliggör spelande online. Den kommer till en början vara gratis, fram till hösten 2017. Därefter blir den en betald tjänst likt Playstation Plus. Priset på denna tjänst är oklar samt vad den exakt ger spelarna. I bästa fall erhåller vi någon form av digital valuta månadsvis för att använda i spel. I värsta fall är det bara en dyr tjänst som låser upp multiplayer på konsolen.

Vad det gäller användargränssnittet såg vi bara en snabb bild i förbifarten som med största sannolikhet är en placeholder tills det att maskinen släpps. Men vi kan räkna med ikoner så som Nintendo eShop, någon slags Miiverse eller annan social applikation, ett galleri för bilder och videos (Switch kommer kunna spara skärmdumpar och klipp via Capture-knappen på kontrollen) och andra standardfunktioner så som inställningar.

Det kan vara övertydligt att nämna att konsolens centrala funktion är dess mobilitet som möjliggör spelande på språng. Ta med den till en kompis och utmana hen på ett race i Mario Kart 8 Delux medan middagen puttrar på spisen. Tråkigt på tågresan? Ta fram Switch och farma lite resurser i The Legend of Zelda: Breath of the Wild. Möjligheterna är många, men idén är att spela tillsammans lika mycket som ensamt.

Nintendo Switch släpps den 3 mars.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.