Exklusivt: Vi testar Wii U

På det stora mässgolvet i Kistamässan trängs spelutgivare, spelutvecklare och många andra från branschen sida vid sida. En av de montrar som drar flest folk är utan tvekan Nintendos, där man visar upp nästa generations spelkonosol, Wii U. Konsolen har varit spelvärldens stora snackis sedan den visades för första gången på förra årets E3-mässa i Los Angeles. Frågetecknen har varit många. Hur används den märkliga gamepaden? Vilken typ av spel kommer att släppas till Wii U? Kommer den vara bakåtkompatibel?

Vi har svaren

Varvat fick en exklusiv förhandstitt på Wii U och tid att testa några av de nya spelen som släpps i samband med releasen den sista november. Det största frågetecknet vi ville räta ut rörde som sagt den vid första anblicken något klumpiga gamepaden. Det visar sig dock att den ligger betydligt bättre i handen än många av konkurrenternas handkontroller. De två styrspakarna är placerade på en bekväm höjd och handgreppet känns naturligt. Den är dessutom betydligt lättare än den ser ut att vara. Den tryckkänsliga skärmen mitt på gamepaden visar en knivskarp bild med klara färger i HD. På kontrollens baksida gömmer sig förutom fyra knappar även en styluspenna. Det är dock inga problem att använda sina fingrar för att trycka på skärmen när det krävs. Dessutom så kan kontrollen programmeras för att fungera som fjärrkontroll till i stort sett vilken tv som helst.

I Nintendo Land är det alla mot en.

Det första spelet Nintendo visade upp vad Nintendo Land som är en typ av partyspel baserat på några av Nintendos egna titlar. De många minispelen drar stor nytta av funktionerna på gamepaden och dess skärm. Upplägget på de flesta minispel är i grund och botten det samma. En spelare styr sin figur med gamepaden medan övriga fyra på är utrustade med klassiska Wii-motes. Dessa fyra skall samarbeta för att lyckas besegra den femte spelaren. I en variant på virtuell kurragömma, så gömmer sig spelaren med gamepaden sig i en stor labyrint. Han eller hon tittar sen hela tiden på handkontrollens skärm under spelets gång. De fyra övriga delar på bilden på tv-skärmen och skall tillsammans lyckas fånga motståndaren. All information dessa fyra spelare får är hur pass långt ifrån målet man befinner sig. En rolig detalj i det hela är att gamepaden är utrustad med en kamera som hela tiden filmar spelaren. Denna bild visas sedan för de spelare som ser på tv-skärmen. Det är kul att se hur stressen lyser i ögonen på den som blir jagad samtidigt som han gör allt för att hålla sig undan.

Wii U kommer att vara bakåtkompatibelt med sin föregångare Wii. Det kan dock finnas titlar som krävt kringutrustning från tredjepartsutvecklare till Wii och dessa produkter kan man inte lova att de kommer att fungera med Wii U. Däremot så kommer Wii Motion Plus-kontrollerna vara helt kompatibla med Wii U och i vissa spel så krävs dessa kontroller, så som i flerspelarläget av Nintendo Land. Wii U kommer vid lanseringen att stödja två gamepads av den nya typen och fyra Wii Motion-kontroller samtidigt. Vi som sitter på stora samlingar av Wii-spel kommer alltså kunna spela dessa utan större problem.

Får se om det blir succé

Sist men inte minst fick vi lite tid med det haussade spelet Zombie U från Ubisoft. Det är en helt unik titel för Wii U och visar att Nintendo en gång för alla försöker ta steget ifrån att vara en konsol främst riktad till barnfamiljer. Nu ger man sig på allvar in i striden om de äldre spelarna. En titel som Assassin’s Creed III är ytterliagre ett bevis på att även tredjepartsutvecklare tror på Nintendos nya konsol. Det är svårt att redan nu sia om huruvida Wii U kommer att bli en succé, men Bergsala, som distribuerar Nintendo i Norden, berättar att den första leveransen av Wii U redan är såld och att efterfrågan tycks bli enorm lagom till julhandeln. Personligen så tror jag att vi skall vänta på nästa generation av Xbox och Playstation innan vi kan avgöra om Wii U blir så lyckat som tillverkarna hoppas på. Vi kan dock konstatera att konsolen backas upp av en stark lineup av spel redan på släppdagen och att många stora spelutgivare står på kö för att få lansera sina spel på Wii U. Konceptet är helt unikt och Nintendo visar ännu en gång att man vågar tro på sina nyskapande produkter.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Spel är ett kall och en passion. Inget är mer avkopplande från livet som småbarnsfar som ett riktigt förtrollande spel. En tur i flygsimulatorn eller ett riktigt bra rollspel är mina självklara förstaval.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.