GDWC: Världsmästerskapen i spelutveckling avgjord

Jag hade aldrig hört talas om GDWC innan jag skrev den här artikeln.

The Game Development World Championship är den största tävlingen i världen inom spelutveckling. Den 22 april gick årets upplaga av stapeln, eller mer exakt förra årets, förkortat till GDWC 2022. Totalt 3600 bidrag från 145 länder var med i tävlingen.

Priserna delas upp i tio jurykategorier, varav de fem också får en vinnare utsedd av fansen. Dessa är: Indie, Studio, Hobby, Mobil, Game Jam, Studentspel, Xsolla, Houdini, Brainwave samt en värdlandskategori. I denna sistnämnda var det i år Estland som fick äran. De fem förstnämnda är alltså de kategorier som även fans utser en vinnare i. Här nedan följer vinnarlistan i utannonserad ordning.

Vinnare, fankategorier:

Vinnare, jurykategorier:

Brainwave är speltestaren Brainamics egen kategori, Xsolla är en betalplattform som har sin kategori, och Houdini är ett slags CAD-verktyg för film- och spelskapare som har sin kategori.

Samtliga spel, vinnare såväl som nominerade, finns tillgängliga online. Vissa av dem på större plattformar så som Steam eller Switch, och annars på plattformen itch.io eller dylikt. Länkar till GDWC-sidorna för vardera vinnare finns här ovanför.

GDWC låter i allra högsta grad som en större affär än vad dess mediala uppmärksamhet borde innebära. Trots detta kunde de i år stoltsera med över en miljon i prispotten, i allt från kontanta priser till mjukvarulicenser. För alla aktörer på den mindre scenen, den vi ofta ger etiketter som AA, indie, singelprojekt eller dylikt, är det här ett gyllne tillfälle att synas lite mer. Är du intresserad av att se hela ceremonin/sändningen så finns den här. Tyvärr är videon upptagen med viss fördröjning och halvdan mixning, vilket gör den något svårare att verkligen avnjuta. Den är dock icke desto mindre sevärd. Många av dessa bidrag är väl värda lite tid i rampljuset.

Intresserad av nästa års upplaga av GDWC? Du kan anmäla ditt spel och läsa mer här.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.