Hundra Dagar Master System #97: Cyborg Hunter

Här finns en del att packa upp med Cyborg Hunter. För det första är det i sin hemregion Japan ett licensspel. Det baseras på animeserien Sonic Soldier Borgman (Chōon Senshi Bōguman eller 超音戦士ボーグマン) som gick på japansk television 1988. Spelet är från samma år och släpptes som Cyborg Hunter i Europa, Syd- samt Nordamerika. En riktigt häftig titel, även om det låter som att man bara försökt pussla ihop vad man tror man hörde av originaltiteln.

Cyborg Hunter: omslag Japan vs. Europa.
Det är inte precis svårt att välja det snyggaste omslaget av dessa två …
Bildkälla: GameFAQs.

För det andra så kräver Cyborg Hunter två handkontroller för att spela. Det är ett av bara två spel som tar till ett sådant knep, även om Wonder Boy-titlar ofta använder kontroll 2 som en potentiell pausknapp. I Cyborg Hunter är en kontroll 2 hur som helst ett måste – den andra titeln är F-16 Fighter.

Likheterna är faktiskt rätt så slående med Metroid Fusion, av alla spel jag kan komma på. Du har en hubbvärld, från vilken du tar olika hissar till nya platser. Väl på dessa letar du upp föremål för att kunna ta dig vidare till nästa. Cyborg Hunter är dock inte riktigt ett metroidvania. Det är lite väl linjärt för det; du måste hitta alla föremål och du måste göra det i en viss ordning. Möjligen kan du kanske ignorera vissa av vapnen, mot att spelet då blir svårare, men då är du antagligen hardcore nog att utmana neutronstjärnor. Storyn är heller inget spektakulärt, utan en sedvanlig ursäkt att bruka lite våld:

Året är 2242, du spelar som prisjägaren Paladin och måste besegra cyborgernas ledare Vipron innan han tar över hela universum. En löjligt välritad radiokompis vid namn Adina hjälper dig med dyrbara ledtrådar och vägledning.

Med så mycket hissåkande borde Cyborg Hunter nästan ha mer hissmusik.
Bildkälla: SMSPower.

Allt som allt är Cyborg Hunter en handfull områden fulla av korridorer där vissa fiender är obligatoriska att döda för att komma vidare. När du gjort det kan du antingen bege dig till nästa område, eller slåss mot en boss. Precis som en handfull andra Master System-titlar är skärmen uppdelad. Här är det i en actionportion, en karta och en radar. Radarn signalerar vilka fiender som är obligatoriska och piper till om där finns någon på våningen du befinner dig. Kontroll nummer två används för övrigt enbart till att få tillgång till vapenmenyn – något som likt Wonder Boy-spelen nämnda ovan hade kunnat relegeras till Paus-knappen på konsolen. Sätten är ungefär lika obekväma.

Eftersom Borgman släpptes under Master Systems glansdagar och dessutom är japanskt så det förslår, har det självfallet ett FM-soundtrack. Både det och PSG-originalet pendlar mellan stämningsfullt hotande och heroiskt. Båda är vanesmaker, men gillar du chipmusik är det trevligt.


Kommer Cyborg Hunter få mig att se genom Borgman-animen? Antagligen.

0 Delningar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Written by
En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Lost Password

Please enter your username or email address. You will receive a link to create a new password via email.