Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name låter dig gå på herrklubb som en riktigt kåt kingpin

I en uppsjö av sidoaktiviteter kan du spendera tid med kvinnor på en herrklubb. Vilken målgrupp dessa videoinspelade sekvenser ska tilltala är pinsamt uppenbart.

Gamescom 2023 är i full svängning och Sega visade nyligen upp sitt nästa påkostade spel: Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name, det senaste spelet i den anrika serien Yakuza. Den dramatiska översikten på storyn får spelet att se väldigt lovande ut. Men halvvägs genom trailern blir vi introducerade för nöjeskvarteret – där spelet lovar ”oändliga upplevelser”, eller som en gangster förklarar: där kan vi bränna en fet hög med pengar! Efter en snabb uppvisning av arenaläget får vi en inblick i Cabaret Club Castle, en herrklubb.

Behöver jag säga mer? Kanske inte, men det tänker jag göra ändå.

”Njut av det bästa från det japanska nattlivet,” fortsätter trailern och vi ser valet mellan tre unga japanska kvinnor; värdinnorna på klubben. I detta avsnitt övergår spelet från 3D-grafik till verkliga, inspelade videoklipp. Jag var inte beredd på det plötsliga bytet och kunde inte begripa vad som hände. Var det här rätt trailer? Övergången i den visuella presentationen chockade mig och den usla sexuella inramningen gjorde inte saken bättre.

Jag har inte något emot vuxna teman i spel. Tvärtom kan jag uppskatta nyanserade spelvärldar, där människors känslor och handlingar utforskas. Men då behöver man väl som spelutvecklare inte hyra in ett filmteam, skådespelerskor och bygga kulisser? Man använder väl det material man redan har i spelet? Klipp-och-klistrar lite texturer och så vidare?

Låt oss inte lura oss själva, vi vet precis vad det handlar om

”Otecknad spelmekanik fördjupar dig i denna unika upplevelse,” förklarar trailern samtidigt som en värdinna serverar spelaren en drink. Inramningen är ur förstapersonsperspektivet för att spelaren ska leva sig in i scenen. Troligtvis är det enbart i detta spelläge perspektivet skiftar från tredje till förstaperson och det är ytterst sannolikt ett mycket medvetet val. Att inkludera och visa upp denna spelmekanik inför en västerländsk publik på Gamescom, vars spel ofta blir censurerade i övergången från öst, är ett synnerligen modigt val. Fast med tanke på björnsexet som rönte stor uppmärksamhet (och positivitet) för Baldur’s Gate 3, är kanske den västerländska massan kåtare än vad vi vill erkänna.

”Utveckla ert förhållande och njut av belönande stunder tillsammans,” sammanfattar presentatören i trailern. Meningen följs av privata och intima situationer med värdinnorna. En av dem matar dig med något hemlagat, en annan sitter i ett bubbelbad. Bland alla sidoaktiviteter i Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name (radiostyrda bilar, golf, karaoke med mera) framstår Cabaret Club som tokigt malplacerad amatörerotik i VR. Det ser ut att vara helt frånkopplat det övriga spelet. Som om någon fått för sig att Plumbers Don’t Wear Ties var ett bra spel och att något liknande bara måste finnas i Like a Dragon Gaiden.

Praktiken att anpassa innehåll i underhållning är något jag både förstår och begriper. En produkt som riktar sig till alla är en ointressant produkt. Kratos, Geralt, med flera har alla knullat runt under sina äventyr för ingen bättre anledning än att tilltala den manliga spelaren. Yakuza-serien och dess uppföljare har alltid riktat sig till män. Spelet handlar om män som slåss mot varandra, gråter tillsammans och pratar filosofisk gangstervisdom med varandra. Med kanske enstaka undantag är det en spelserie stöpt i bromance. Därför har spelserien ofta inkluderat interaktioner med romantiska och sexuella intressen. Men problemet jag har med Cabaret Club är att det är så himla på näsan och förkastligt implementerat.

Det är min förhoppning att Cabaret Club i Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name har substans. Att mötena med dessa kvinnor är mer än ett förspel inför handtrallan. Men som det ser ut i trailern, där mätare och hjärtbehållare tydligt signalerar olika etapper av intimitet, tvivlar jag på att denna funktion inte har något större syfte än att fylla ut försäljningen med lättövertalade kåtbockar.

Like a Dragon Gaiden: The Man Who Erased His Name släpps den 9 november till Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X|S och PC via Steam och Microsoft. Servetter ingår inte.

0 Delningar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.