Sexuella trakasserier på Riot Games

Riot Games, utvecklarna till League of Legends är i blåsväder. Med rätta, tycker många.

Företaget hade nog hoppats på att League of Legends 2018 World Championship skulle vara årets spektakel. Istället har snacket blivit om de tvivelaktigt klädda damerna som fått företaget att dra på sig en stämning. Kvinnorna klädda som fjortonåriga pojkdrömmar var droppen som fick den redan fulla bägaren att rinna över, då kvinnor anställda på Riot Games inte behandlas med respekt som är up-to-date med 2018.

Stämningen skrevs av en tidigare och en nuvarande anställd. I stämningen nämns att kvinnor blev nekade karriäravancemang och betalas mindre än sina manliga motsvarigheter. De utsätts även för sexuella trakasserier på arbetsplatsen. Enligt dem anses inte kvinnor som riktiga gamers enligt de manliga anställda. Företaget ignorerar även de anklagelser om sexism som offentliggjordes i Augusti via en utreddes gjord av Kotaku. Samma utredning togs vidare i oktober i en artikel i Los Angeles Times. Enligt anmälan är det ca 80% av Riots 2,500 anställda som är män. Det nämns även att klagomål angående sexuell diskriminering inte hölls anonym, vilket ledde till yrkesmässiga följder.

Bland de specifika fall av diskriminering som nämns i stämningen hittar vi bl.a.:
•Kvinnor förminskas regelbundet av sina överordnade på möten
•Män får specialbehandling när det kommer till att dela med sig av idéer
•En pågående mailtråd som rankar hur sexiga kvinnorna på Riot är, samt mail där män fantiserar om att ha sex med kvinnorna de jobbar med
•Kvinnor får dick pics av både chefer och kollegor

De löneklyftor som nämns i artikeln är enorma. En av de anställda kvinnorna fick 56,000 dollar i årslön för sin position. Trots att hon fick en högre position efter ett halvår (mer ansvar, mer jobb) förändrades varken hennes titel eller lön under ett helt år. Personen hon ersatte var man och tjänade 160,000 dollar, nästan tre gånger så mycket. Istället för att ändra på detta byttes hon ut mot en man istället. När hennes nya chef lämnade sin position blev hon återigen tillfrågad tjänsten, dock utan medhörande titel eller lön. Hon tackade nej och sade upp sig.

I anmälan kräver kvinnorna en löneersättning för de två kvinnor och alla nuvarande anställda som drabbats ekonomiskt av diskrimineringen. Detta samt skadestånd flr hur de har behandlats.

Efter publiceringen på Kotaku har Riot lagt till information på sin officiella webbsida där de nämner att de visar oro inför denna typen av kultur. Det har dock inte skett någon uppdatering sedan den 12 september då de utannonserade att företaget hyrt in Frances Frei för att skapa mer mångfald inom ledningen. Frei arbetade tidigare på Uber för att åtgärda den toxiska kultur som försigick där.

Riot har gått ut med ett uttalande där de säger att de inte har några kommentarer angående den pågående situationen, men att de tar anklagelserna på allvar och ska undersöka dem.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.