TotalBiscuit har lämnat oss

Igår drabbades spelvärlden av en tragedi.
TotalBiscuit, känd inom spelvärlden och på Youtube gick bort, 33 år gammal.

John Peter Bain, född den 8 juli 1984, var mest känd som något av sina online-alias; TotalBiscuit, The Cynical Brit och TotalHalibut. Han var en brittisk spelkommentator och kritiker på Youtube och känd för sin roll som professionell caster för spel som StarCraft II and PlanetSide 2. Han fick ett stort följe genom sina videos om nyutvecklade indiespel och analys av spel. John var en veteran när det kom till sin förstablickskritik av populära spel, där han uttryckte ett starkt stöd för konsumenterna i spelindustrin. Han hade över två miljoner prenumeranter på sin Youtubekanal.

I oktober för tre år sedan gick John ut med att han hade cancer. Trots detta fortsatte han att kommentera om spel, men drog sig slutligen tillbaka officiellt i april i år. Detta på grund av hans dalande hälsa och han numera obotliga cancer. Igår blev det för mycket och cancern tog honom.

Radioröst med stöd från Blizzard

Från 2005 till 2010 ägnade sig John åt radio, där han pratade om World of Warcraft. Fanstationen fick sådan uppmärksamhet att Blizzard Entertainment gav honom ett särskilt erkännande för sina bedrifter. John bjöds in till det årliga BlizzCon 2005 för att täcka eventet. Där mötte han Genna Bain, hans blivande fru och samarbetspartner på Youtube. Efter sin period med World of Warcraft Radio startade John Cynicalbrit.com, där han postade spelinnehåll av en bredare karaktär.

Under 2010 fick John avgå från sitt dåvarande jobb. Detta skedde i samband med betareleasen av World of Warcraft: Cataclysm. Han började då göra videos på Youtube med sig själv där han pratade över gameplay.  Detta i hopp om att kunna tjäna pengar på domänens inkomstsystem. Under de följande veckorna hade Johns videos exploderat i popularitet. En StarCraft 2-kommentator vid namn HuskyStarcraft tog kontakt med John och bjöd in honom till The Game Station (numera Polaris), ett nätverk för spelkanaler på Youtube.

En grundpelare i spelvärlden

2012 gick John in i ett samarbete med Sony Online Entertainment för årets E3-event. Där deltog han i en utvald skara som fick spela PlanetSide 2 i SOEs bås.

Huvudkällan till Johns popularitet kommer från hans Youtubekanal, där han postade varierande spelinnehåll som del av nätverket Polaris. Hans mest populära videos hörde till hans “WTF is…?”-serie. Där pratade han om sina första intryck av spel. Han beskrevs av Will Porter (Eurogamer) som “en mästare av indiespel” och Youtubes främsta “älska eller hata”-personlighet.

TotalBiscuit var en av de främsta Steamkuratorerna under flera år, med över 800,000 följare vid hans bortgång. Tack vara hans popularitet fick Valve Corporation, ägarna av Steam, upp ögonen för honom. Tillsammans med Jim Sterling bjöds de in till Valves högkvarter för att diskutera och bidra med idéer hur de kan förbättra Steam och dess verktyg under 2017.

John var även delaktig i Game Station Podcast och var värd för Co-Optional Podcast, där han diskuterade spel och nyheter med Youtube-personligheter som Jesse Cox och Brooke “Dodger” Thorne, tillsammans med en gäst.

När spelet är slut…

Vi har haft några hårda år, med många personer som lämnat oss, särskilt från musik- och filmbranschen. Personer som påverkat, inspirerat och motiverat oss till att bli bättre på det vi gör. Stöttepelare. TotalBiscuit var en stark personlighet i spelbranschen och hans bortgång är inte bara sorglig på en individuell nivå, men spelvärlden har även blivit lite fattigare utan honom. Han må ha spelat klart i det här livet, men vi kommer komma ihåg vad han har bidragit med till spelvärlden. Allt gott till Johns familj och vänner.

Nu har han dragit vidare till nästa level och vi kommer sakna honom. Spela i frid, John.

Vad tycker du?

0 0

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Uppfostrad av NES och SNES, med en förkärlek till pixlar och chipmusik. Fastnar för de små detaljerna och fingertoppkänsla i spel. Skriver 8-bitsmusik som ViperofVic på youtube.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.