Artikeln är ett betalt samarbete:
Vad är en VPN?

Det är många som använder en VPN, exempelvis på jobbet för att kunna skydda företagsnätverket eller i hemmet för att kunna låsa upp tv-plattformar.

Men vad är en VPN egentligen, och hur fungerar en VPN rent tekniskt? 

Tydliga svar på de frågorna och fler får du reda på i denna artikel. 

Vad är en VPN?

Som VPNBasen skriver i sin artikel om det är en VPN ett mjukvaruprogram eller en app som skapar ett mellanlager mellan din enhet och internet. Detta mellanlager skyddar din internetuppkoppling från personer som vill övervaka vad du gör, och du kan även låtsas vara i ett annat land med en VPN.

Via bilden nedan ser du vad en VPN är på ett överskådligt sätt.

Hur fungerar en VPN?

En VPN fungerar på så sätt att en applikation ser till att din riktiga IP-adress byts ut mot en anonym IP-adress. Din riktiga IP-adress är din personliga identifierare på internet, och det är den som gör att du kan spåras på internet och att såväl din internetoperatör som hackare vet vem du är.

Anledningen till att VPN-företagen kan byta ut ditt IP-nummer beror på att de har VPN-servrar. De fungerar ungefär som kraftfulla datorer som tar hand om (eller anonymiserar) VPN-kundernas internetuppkopplingar.

Och då servrarna oftast finns i många olika länder kan du i regel få ett nytt IP-nummer i ett annat land med hjälp av din VPN-tjänst.  

Är VPN-tjänster lagliga i Sverige?

Ja, VPN-tjänster är fullt lagliga i Sverige och i resten av västvärlden. Det finns länder med stark censur såsom Kina och Iran som väljer att förbjuda VPN-tjänster. Deras förbud handlar främst om att de vill ha kontroll över vad som skrivs och sägs på internet. 

4 anledningar att använda en VPN

1. Du kan låsa upp streamingtjänster

Med en VPN-tjänst kan du låsa upp många typer av streamingtjänster så du exempelvis kan titta på svensk tv utomlands. Med en VPN kan du även låsa upp Netflix och BBC iPlayer från var du än befinner dig, inklusive i Sverige förstås. 

2. Du surfar tryggare på wifi-nät

När du har en VPN surfar du tryggt på publika wifi-nät som du hittar på exempelvis restauranger och flygplatser. Det är nämligen så att nätverksägaren kan se vad du gör på nätet om du inte använder en VPN.

Det finns även hackare som kan använda egenskapade wifi-nätverk som lockbete i ett försök att ta över din enhet. Men även den faran skyddar en VPN dig från. 

3. Du slipper censur när du reser utomlands

Om du reser till ett land som censurerar internet kan du låsa upp tjänster såsom Facebook, Twitter och Instagram utan problem med hjälp av en VPN. Allt du behöver göra är att koppla upp dig mot en server i Sverige, sen är alla sociala medie-plattformar tillgängliga igen.

4. Du kan handla saker billigare på nätet

Då du kan låtsas vara i ett annat land med en VPN kan du också låtsas vara i ett land där tjänster är billigare än i Sverige. Exakt vilka tjänster det är kan vi inte säga här, men som tumgregel kan du tjäna mycket pengar på att köpa tjänster som har regionsbaserad prissättning. 

0 Delningar

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.