Papparecensioner: Fall Guys

Fall Guys är hysteriskt kul i små doser men frustrerande under längre sittningar. Som med många andra partyspel kombar det bra med läsk och chips.

Om du följer någon av alla spelsidor på sociala medier lär du inte ha undgått Fall Guys, spelet som till synes tagit världen med storm. Pappig som jag är tittade jag på det och tänkte ”fy vad löjligt det där ser ut, jag laddar ner det till ungarna.” Nördig som jag är testade jag det naturligtvis själv först. Och när mina kiknande skratt ekade i lägenheten och kidsen undrade vad fasiken pappa höll på med, var det för sent.

Jag föll för spelet.

Fall Guys är ett partyspel, tänk Super Mario Party, som med enkel och innovativ speldesign sammansmält med battle royal-formeln. Resultatet är rent och skärt kaos. Du blir matchad mot 59 andra spelare och ni ska ta er genom en serie tokiga lekar. Den som sist står kvar koras som vinnare. Kampen är frenetisk och slutar allt som oftast med hysteriska skratt och ett nytt försök.

Visuellt socker och skadeglädje

En stor anledning till varför Fall Guys är så bra på att locka fram skratt tror jag beror på de glada färgerna och nöjet i att se sina motståndare snubbla, falla omkull, bli puttade och knuffade ut ur arenan. Figurerna (bönor enligt utvecklarna) har flummig motorik och kass balans, vilket gör de hektiska tävlingarna till en komisk fröjd att beskåda. Ungefär som de där teve-showerna från 90-talet där de tävlande hade sumo-dräkter på dig.

Fall Guys är ett relativt snabbt spel och även efter en förlust kan du fortsätta i en ny tävling inom en minut. Det går också lika bra att bara se på när de andra tävlar vidare. Det snabba tempot gör att Fall Guys är ett passande spel för sociala tillfällen, till exempel när barnen har vänner över och O’boyen är slut. Då kan de passa kontrollen vidare och turas om. Den enkla kontrollen och tydliga utformningen av banorna gör att alla kan spela och ha roligt med Fall Guys. Till och med mormor kan vara med när det vankas barnvakt. Win-win!

Ett problem med spelets intensiva struktur är att långa sessioner framför Fall Guys kan leda till irritation. Eftersom det är så lätt att förlora en omgång och med tanke på att antalet banor är begränsade uppstår negativ repetition fort. Lägg till lördagsgodis i mixen och du har potentiellt gråt och skrik på halsen. Utvecklarna lovar att utöka antalet banor med tiden, samt att förbättra spelets stabilitet och uppkoppling som också är orsak till frustration.

Köpincitament

När alla spelar som sprattlande gelébönor blir skiljaktigheten mellan spelare en viktig faktor och det är här köpincitamentet ligger. Jävligt listigt om du frågar mig. Du börjar enkelt med en handfull färger och mönster. Vill du ha mer måste du tjäna Kudos, spelets virtuella valuta som du sakta erhåller efter varje tävling. De går även kan köpa för riktiga pesetas i onlinebutiken. Alternativet är att spela skitmycket och levela ditt season pass för ett urval av kosmetiska föremål.

Bra start, osäker framtid

Fall Guys har fått ett bra momentum under sin korta tid på marknaden och det går inte att förneka anledningen till dess succé. Frågan är bara hur länge det håller. Med bara ett spelläge och begränsade lekar i sin rotation undrar jag hur länge gamers orkar tumla runt på samma banor. Att det kommer finnas roliga dräkter och samarbeten är jag tvärsäker på, men digitala kläder räcker bara så långt. Fall Guys behöver bredda sitt utbud av aktiviteter utan att förlora sin kärna.

Om inte annat är 200 spänn ändå en väl värd investerad peng jämfört med andra partyspel. Du och ungarna kan dela något roligt tillsammans och möjligheten till socialt nöje är inkluderat. Även om intresset bara varar i ett par månader (ni vet hur det är, My Little Pony ena stunden, Little Mix i nästa) är kostnaden mycket lägre än andra spel.

Du kan läsa mer om Fall Guys på dess färgglada hemsida.

Jag har testat Fall Guys på Playstation 4 där spelet debuterade som del av Playstation Plus augustiutbud. Jag kan starkt rekommendera att lösa in spelet nu om du har en aktiv Playstation Plus-prenumeration. Spelet finns även på Steam, och även om det går snack om att Fall Guys ska komma på andra plattformar och mobila enheter, är det inte bekräftat i dagsläget.

Obligatoriskt pappaskämt.
Summering
Fall Guys är ungefär som Animal Crossing: New Horizons, ingen räknade med att det skulle ta världen med storm. Men det gjorde det. Om du provar det kommer du förstå varför alla älskar det. Fall Guys är löjligt roligt och kravlöst. I korta sessioner, till fredagsmyset eller under ett kalas kan Fall Guys bidra till mycket skratt. Både spelare och åskådare kommer få ont i magmusklerna. Dessvärre kan för mycket av det goda leda till irritation. Det finns nämligen bara ett fåtal banor i dagsläget, så förlust-repetition kan infalla.
Bra
  • Hysteriskt kul
  • Enkelt att plocka upp
  • Alla kan ha kul
Sämre
  • Få antal banor i dagsläget - mer på väg
  • Bara ett spelläge
  • Potentiellt kort intresse
8
Bra
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.