Papparecensioner: Hyrule Warriors: Age of Calamity + Expansion Pass

Hyrule Warriors: Age of Calamity tar det underhållande spelkonceptet från Dynasty Warriors och sätter det i Nintendos älskade varumärke framgångsrikt. Age of Calamity tar till vara på och respekterar sitt källmaterial, expanderar berättelsen från Breath of the Wild och blir något mer än bara en spin-off. Trots repetition förtjänar Age of Calamity sin plats i huvudserien genom välarbetat gameplay och berättande. Ett måste för både stora och små fans!

2014 kom den osannolika korsningen mellan Dynasty Warriors och The Legend of Zelda. Hyrule Warriors var en bisarr del i en annars väldigt fast och traditionell spelserie. Mot alla odds skänkte Hyrule Warriors till Nintendo Wii U en hel del hack ’n slash-underhållning genom en bekant skepnad. Så pass att spelet även kom till Nintendo 3DS 2016 och senare Nintendo Switch 2018 i form av Hyrule Warriors: Definitive Edition. Men medan detta Hyrule Warriors var en häxblandning av Zelda-stoff är detta nya Hyrule Warriors: Age of Calamity en prequel till The Legend of Zelda: Breath of the Wild, med fokuserad berättelse, återvändande karaktärer och sammanhängande visuell stil.

Hyrule Warriors: Age of Calamity är mer än en tokig spin-off.

Även om Age of Calamity inte är en ”sann” preque som direkt slutar där Breath of the Wild börjar (bu-hu!), har den tillräckligt med förankringar för att måla upp en tydlig bild av kriget som blev kungarikets undergång. Den mest uppenbara förändringen är dock att spelet gör en genreskiftning från Breath of the Wild. Istället för stämningsfullt utforskande och kluriga pussel, ska du besegra horder av fiender i spektakulär action. Det har intensiv, stridsfokuserad spelmekanik som är utformad för att du ska känna dig som en hjälte! De allra enklaste vapenattackerna slungar fiender som löv i en orkan och kan få de allra minsta av Zelda-fans att känna sig mäktiga. Erfarnare spelare finner istället nöje i att träna in spektakulära kombinationer för maximal förödelse. Det är hederlig underhållning i renaste form! Variationen mellan karaktärerna och de vapen och förmågor de kan nyttja ger spelaren stora variation i sin krigsföring. Detta väger upp till den ganska glesa fiendvariationen.

Hyrule Warriors: Förhindra Undergången

Hyrule Warriors: Age of Calamity utspelar sig hundra år före Breath of the Wild, och föranleder den annalkande kataklysm som blir Hyrules undergång. Och medan utgångspunkten är dyster och dramatisk har berättelsen även ögonblick av komik och hopp. Karaktärerna du lärde känna i Breath of the Wild gör comeback plus att ett par nya ansikten blir introducerade. Tillsammans skapar de en dynamik i berättelsen som väcker spänning i konflikten mot ondskan. Den episka kampen mot Ganon sträcker sig över massor av uppdrag som går att spela om för bättre poäng och resurser. Materialen från uppdragen använder du för att uppgradera vapen och utrustning – och för den som vill experimentera med egenskaper eller maximera vapen är ett mått av grinding att förvänta sig.

Med det sagt är själva variationen av vapen och stridsegenskaper stor och är centralt för underhållningen. Zeldas sheikah slate är ett väsensskilt vapen från Links tillhyggen. Och Impas avancerade ninjamagier väcker extas när du väl bemästrar dem! Hestus maracas tilltalar den som tycker om att dominera med fåniga medel och vill man sprida förstörelse med kärlek kan feerna stå till tjänst. Även om du fokuserar på Link eller Zelda finns det tillräckligt med valmöjligheter för att stävja tristessen. För även om spelet är kvalitativt, med en mästerlig inramning, besitter den i sin kärna ett spelmekaniskt upplägg som lätt kan urholka upplevelsen. Alla hack ’n slash-spel står inför samma utmaning. I Hyrule Warriors: Age of Calamity motverkar man den med stor variation mellan kämparna och ett filmiskt berättande. Personligen tycker jag balansen är väl avvägd, men för någon som föredrar substans över stil kan Age of Calamity snabbt bli lite trist.

Av Nintendokvalitet

Hyrule Warriors: Age of Calamity passar fint som ett Switch-spel eftersom uppdrag och sidoaktiviteter går att avklara i relativt korta omgångar vilket gör spelet perfekt för pendlaren eller under tråkiga stunder. Vare sig du spelar om ett uppdrag för att samla resurser eller tar dig fram i storyn får du alltid en känsla av tillfredställelse av korta spelsessioner. I handhållet läge kan du sitta med Age of Calamity i omkring tre timmar, men jag rekommenderar kortare sittningar med actionspelet. Prestandamässigt får du ut mer av den grafiska skönheten på en storbildsteve och med en kontroll i handen blir inte labbarna lika utmattade. Ett lokalt samarbetsläge finns, men dessvärre klyver det prestandan så mycket att nöjet blir mer än halverat.

Grafiskt och musikaliskt är Hyrule Warriors: Age of Calamity ett spel i ett led av kvalitativa Nintendospel – trots att det utvecklats av en utomstående studio under Koei Tecmo – skaparna av Dynasty Warriors. Grafiken är iögonfallande och matchar Breath of the Wild perfekt, även om densiteten i grafik fått ge vika för densiteten i fiender. Klassiska ljudeffekter befäster den magiska Zelda-känslan medan röstskådespel och musikstycken engagerar dig i storyn. Age of Calamity är överlag en kvalitetsproduktion värdig sin plats vid sidan av andra stora mästerverk i spelserien.

Hyrule Warriors: Age of Calamity, Nintendo 2021.
Hyrule Warriors: Age of Calamity, Nintendo 2021.

Expansion Pass – mervärde på gott och ont

Nyligen såg Age of Calamity den första delen av sitt Expansion Pass levererat. Med ett blygsamt innehåll på två nya, häftiga vapen, en ny spelbar karaktär och en karta med hutlöst många uppdrag är del 1 av passet mer av samma. Om du återvänder till spelet efter att ha klarat det kommer du säkert känna ett motstånd då flera uppdrag kräver att du återbesöker gamla banor för att samla resurser för att låsa upp de nya vapnen och funktionerna i passet. Detta kan blir långtråkigt eftersom du inte får tillgång till allt på en gång. Om du istället, som jag i det här fallet, börjar Age of Calamity färskt med Expansion Pass blir upplevelsen drägligare.

Med det sagt är det fruktansvärt kul att nyttja de nya vapnen i strid! Zeldas motorcykel (samma som den i Breath of the Wild Expansion Pass) är lika galen som den är häftig och Links stridsgissel är både påhittigt och roligt att använda. Den spelbara kämpen som medföljer är inget mindre än en lasersprutande Guardian! Dessutom tillkommer en extra svår svårighetsgrad och nya tuffare fiender att dräpa. Har du några extra rupees i spargrisen är det ingen dum idé att investera i Expansion Pass – särskilt om du gillar det kravlösa röjet som Age of Calamity erbjuder.

Del två av Expansion Pass, som släpps i november, kommer innehålla nya kämpar, nya egenskaper för befintliga kämpar, fler vinjetter och mer banor.

Hyrule Warriors: Age of Calamity finns ute nu exklusivt till Nintendo Switch för cirka 599 SEK, och Expansion Pass omkring 179 SEK. Du kan läsa mer Hyrule Warriors: Age of Calamity på Nintendos hemsida.

0 Delningar
Summering
Hyrule Warriors: Age of Calamity är den andra delen i Hyrule Warriors-serien, men till skillnad från föregångaren förankrar sig Age of Calamity som en viktig del av canon och utökar Breath of the Wild med intressant bakgrundshistoria. Spelet är kvalitativ med mycket underhållande action och stor variation bland vapen och karaktärer. Medan uppdragsstrukturer och aktiviteter i Age of Calamity och tillhörande Expansion Pass innehåller en del repetitiv grovgöra förblir detta inlägg av Hyrule Warriors en definitiv upplevelse för fans av både Zelda och Breath of the Wild.
Bra
  • Underhållande action!
  • Utökar berättelsen.
  • Stor variation mellan vapen och karaktärer!
  • Kvalitativ produktion.
Sämre
  • Prestandadipp vid co-op.
  • Låg variation av fiender och uppdragsmål.
  • En del repetition och enformig grind.
8
Bra
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.