Pokemon TCG: Evolving Skies Recension

Eeveelution Revolution bryter ut när eevees och drakar invaderar spelplanen i Pokémon TCG.

När jag var yngre var jag väldigt intresserad av Pokemon Trading Card Game. Goda minnen har gjorts med en Pokémon-lek på var ände av bordet och spelet var en omväxling från Magic. I min omgivning dog fysiska kortspel tyvärr ut och det har på senare år ersatts av online-alternativ som Shadowverse.

Med Evolving Skies har jag då återvänt till barndomsspelet. Det har även uppgraderats med online-multiplayer via online-klienten Pokemon Trading Card Game Online.

Varje booster pack innehåller en kod för online-spelet så du lätt kan komma igång och tävla med andra.

Först och främst bör jag meddela att 10 fysiska booster packs erhöll jag från The Pokemon Company International som har varit med och sponsrat den här recensionen. Utöver det har jag erhållit fler booster packs genom egna köp och genom att spela online-spelet. Booster packsen innehåller också varsin kod som man kan lösa in till Pokémon Trading Card Online och därmed utöka sin digitala samling ytterligare. På så vis har jag erhållit en rivstart i mitt online-tävlande.

Jag rekommenderar till folk som vill spela Pokemon TCG Online att faktiskt köpa en fysisk lek, för precis som med booster packs erhåller man en kod som låser upp leken online. Det finns flera bra lekar med strategier för nybörjare som Victvini V Battle deck och Inteleon VMax League Deck, men om man är sugen på just Evolving Skies så kan jag meddela att Rayquaza vs Noivern Battle Decks finns nu att köpa bland återförsäljare.

Here be dragons

Pokemon TCG: Evolving Skies är den senaste expansionen för Pokemon TCG och består av 237 (!) nya kort. Fokuset i expansionen ligger på både Eevees utvecklingar (Eeveelutions) och drakpokémon. Låt oss först fokusera på de fjälliga varelserna. Drakpokemon räknas som en egen typ, men de saknar egna energikort och istället använder de sig av alla energier. Majoriteten av deras attacker kräver minst två energityper och det kan därför vara en utmaning få vidundren att fungera.

Drakpokemon har starka attacker, men är svåra att utföra då de kräver flera energityper.

Vad det innebär i praktiken är att du som spelare kommer titta på korten som om de var multifärgade och försöka placera dem i lekar som redan uppfyller energikraven, som t.ex. om du har en drakpokemon som använder sig av elektrisk energi och psykisk energi så lär du placera dem i en elektrisk/psykisk-lek istället för att göra en hel lek bestående av en massa skräcködlor som alla behöver en massa olika energier för att fungera.

Jag fick en Dragonite V i ett av mina booster-packs och hens attack Dragon Gale behövde bara en extra electric energy för att fungera, så det fungera utmärkt att slänga in Dragonite V i en vatten-lek och sen bara lägga in ett väldigt litet antal elektriska energier som jag fiskade upp med kort som Chatot, Sonia, Energy Search och andra kort som söker igenom leken på energier. Just den typen av kort blir ett måste om du som spelare väljer att satsa på de vidunderliga bestarna.

Eevee, Eevee, Eevee och Eevee!

De nya Eeveelutions-korten är några av de mest eftersökta i den här expansionen.

Är du ett fan av Eeveelutions? Då är det här expansionen för dig!

I Evolving Skies hittar man alla Eeveelutions i både V-form och VMax-form och de är alla formidabla krigare. Faktum är att du hittar några av expansionens starkaste Pokémon i den här skaran.

Under spelandet stötte jag på Espeon Vmax och Umbreon Vmax som båda röjde igenom min Victini V-lek som om det var inget. Värst var nog Espeon VMax, vars attack Mindstorm blir starkare ju fler energier jag hade fästa på mina pokémon. Att få ut så många energier som möjligt var ju tyvärr min leks huvudstrategi.

Under min speltestning erhöll jag inte något Eeveelution-kort (förutom VMax ovan, men ingen Sylveon V att utveckla den från) som gjorde att jag kunde prova på hur bra de nya eeveelutions är från mitt eget perspektiv, men jag fick många Eevees som har den fenomenala attacken Vee-search. För ett energi får spelaren söka upp till 3 V-pokemon och placera dem på bänken. Det gör att den lilla sötnöten passar in i vilken lek som helst som använder sig av V-Pokémon för att dominera brädan, vilket är de flesta lekarna nuförtiden.

Livet blir ganska jobbigt när Espeon VMax är arg på en.

Ingen rök, ingen eld

Evolving Skies har tack vare sitt fokus på både Eevee-utvecklingarna och drakarna hyllats av fans över hela världen. Expansionen har dessutom många sällsynta kort som är överdrivet snygga.

Men helt perfekt anser jag inte att Evolving Skies är.

Som eldpokémontränare får man vara beredd på besvikelse. Där är bara sammanlagt sju eldpokémon och om man förväntar sig att ett stort inköp av Evolving Skies-boosterpacks ska leda till att man har en grym eldlek efteråt får man nog hålla igen på entusiasmen. Jag är uppe i att ha öppnat 30+ Evolving Skies booster packs på den digitala fronten och pyromanerna når inte ens ett halvt dussin i antal.

Som eldtränare har du inte många val i Evolving Skies, men de som finns är helt dugliga för strid.

Det betyder dock inte att det inte finns bra eldpokemon i Evolving Skies. Bland de sju eldpokemon som finns hittar man Flareon V, Flareon Vmax, Victini och Volcarona V som samtliga är bra på att spränga motståndet.

Vi eldtränare kanske inte ska beklaga oss för mycket – Victini V-leken med Cinderace från en tidigare expansion är fortfarande bra och det nya mäktiga supporter-kortet Raihan hjälper oss att ladda brandbomberna snabbare.

Business as usual

Trots att väldigt många Pokémon från Evolving Skies är förträffliga har de ändå inte haft en stor effekt på den nuvarande spelscenen. Jag är inget proffs i Pokemon TCG, men under spelomgångarna noterade jag att de flesta lekarna var centrerade runtom Pokémon V och Pokémon VMax från tidigare expansioner även om det också fanns lekar kring Evolving Skies-korten.

Det talas dock väl om kort som Glaceon VMax i communityn och dess potential att stoppa lekar som förlitar sig för mycket på VMax-Pokémon. Glaceon VMax har nämligen en Pokémon Power som fullständigt blockerar skada från andra Pokémon VMax och därmed blir ett anti-kort till det nuvarande metat. Det återstår och se om Glaceon Vmax kommer ha den effekten på tävlingsscenen i Pokémon TCG.

Kan Glaceon VMax stoppa VMax-pokémon från att dominera metat?

Just Pokémon V och Pokémon VMax dominerar spelet absolut och ”vanliga” Pokémon får ofta en stödroll. Det var inte ovanligt att jag stötte på lekar som endast hade enstaka Pokemon V och VMax i sin lek och inget ytterligare och var helt okej med att dra om start-handen i början för att få dem som sina starters. I mitt eget lekbygge inkludera jag ofta Pokémon med ”Call for family” för att dra ut Pokémon V själv.

Rayquaza VMax + Flaaffy = Sant

Rayquaza VMaxs attack förbrukar massvis med energi. Tur är att Flaaffy finns till hands för att ladda upp ormdraken med massvis med blixtenergi innan det är dags att dominera spelbrädan.

Som skrivet tidigare gör inte Evolving Skies några stora förändringar i metat just nu, men det kan förändras i framtiden med kommande expansioner. Det betyder dock inte att det inte finns combos och lekar som är utmärkta redan nu. Tvärtom, nu när Rayquaza VMax gör entré på spelplanen har drakormen stöd från det elektriska fåret Flaaffy i samma expansion. Rayquaza VMaxs attack förbrukar mycket energi av en vald sort, men med Flaaffy får besten i sig massvis med blixtenergi. På så vis kan Rayquaza VMax härska i arenan.

Ett kort som jag personligen tycker är intressant är Wishiwashi. Det är ett litet stim av fiskar som blir starkare ju fler vattenenergier den har på sig. Förutom att skadan ökar massivt höjs även dess HP. Tillsammans med Cryogenal från Evolving Skies och Frosmoth från Sword & Shield som båda gör att man kan sätta ut flera energier på en runda ser jag en växande potential för de små krabaterna att erövra de sju haven… och Pokémon TCG förstås!

Många bäckar små som man säger.

Tränarna som gör skillnad

I kortspel är det svårt att återhämta sig när motståndaren lyckas få övertag. Olika kortspel löser den här problematiken på olika sätt. T.ex. Shadowverse har ett system med evolution-points som är skapat just för att spelare ska kunna göra comebacks. I Evolving Skies finns det kort som delar samma ambition. Ett av dem är supporter-kortet Raihan.

Med det får spelaren inte bara fästa ut ett extra energi (så man hinner ikapp sin fullt laddade motståndare!) utan man får också leta upp vilket kort som helst i sin kortlek och lägga det i sin hand. Detta är en fantastiskt bra effekt, men du kan bara spela det om en av dina Pokémon blev utslagen under din motståndares förra tur och det är därför det är ett comeback-kort.

Raihan gör det enklare för spelare i underläge att återhämta sig.

Flera nya föremål finns också att hitta i Evolving Skies. Lite irriterande här kan man tillägga att många är fokuserade på de nya Eeveelutions. Där är t.ex. en Ribbon Badge som bara fungerar på Pokémon som heter Sylveon V. Flera badges fungerar på samma sätt. Det är en frustrerande upplevelse att öppna ett boosterpack och se sådana kort då man saknar de andra i ledet.

Min motståndare får full användning av Ribbon Badge, men inte jag då jag saknar en Sylveon V.

Slutkläm

Evolving Skies är definitivt samlarnas dröm och även om expansionen är lite ojämn på vissa hörn (avsaknad av eldpokemon, föremål som bara fungerar på Eeveelutions) så har de nya korten lämnat många goda intryck på mig och jag lär fortsätta spela Pokémon TCG Online sidan om mitt beroende till Shadowverse. Det anser jag är ett högt betyg.

0 Delningar
Summering
Evolving Skies har många spelares favorit-pokémon och kommer göra många samlare väldigt glada. För de som tävlar i spelet ligger potentialen mest och puttrar under lock, men många bra kort som Raihan finns det i expansionen. Gillar du eevees och drakpokémon så ska du definitivt slå till redan nu.
Bra
  • Raihan gör matcherna mer spännande
  • En samlares dröm
  • Alla Eeveelutions för fansen
  • Mycket potential för framtiden
Sämre
  • Var är mina eldpokémon?
  • Ingen stor effekt på meta
  • Föremål för bara eeveelutions är lite tråkigt
8
Bra

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.