Pokémon TCG: Fusion Strike

Med 284 kort och den mäktiga Mew borde väl Fusion Strike vara en av de bästa expansionerna någonsin ... eller?

Det här är Fusion Strike

Pokémon Fusion Strike är här och det är den största expansionen utgiven på engelska med hela 284 kort (!). Vi blir introducerade till Fusion Strike Style, en ny battle style som Single Strike Style och Rapid Strike Style.

Fusion Strike består av kort från japanska expansionen Fusion Arts, men också andra japanska releaser som inte har släppts här. Bland dem finner vi Eevee Heroes och Skyscraping Perfection som också lånade kort till Evolving Skies.

Precis som med Evolving Skies innehåller de fysiska booster-packsen koder för digitala packs.

Expansionen är centrerad kring Mew, som finns både som ett Pokémon V-kort och ett Pokémon VMAX-kort i setet. Fusion Strike-Pokémon hjälper varandra ofta genom att höja varandras attack-potential eller sabotera för motståndaren på ett koordinerat sätt. Ett perfekt exempel är Genesect V: Den låter en fylla på handen tills man har lika många kort som Fusion Strike Pokémon i spel. Bara något sådant uppmanar en definitivt till att ha många Fusion Strike Pokémon i sin lek!

Stil & Presentation

En sån här snygg Gengar kan du hitta i Fusion Strike om du har tur. Mycket tur.

Pokémon TCG Fusion Strike har rosa och lila som huvudfärger i sitt tema. Rosa är för Mew och lila är för Gengar, de två populäraste Pokémon som finns i setet. Den Gengar som man ser på booster-packsen är dessutom Gengar VMax – ett Pokémon-kort som har varit efterlängtat här i väst och har nu äntligen anlänt.

Även om Fusion Strike Style är huvudgimmick och tema för expansionen är ändå Fusion Strike en väldigt blandad påse, på grund av att korten kommer från flera olika set.

Mew är expansionens poster-child och online-arenans mästare.

Artworken på korten är otroligt snygga och det gäller inte bara de sällsyntaste av de sällsyntaste korten, utan även helt ordinära kort ser riktigt bra ut. I ett digitalt booster-pack drogs mina ögon till en Smeargle som smetar ut målarfärg över hela rutan. Där är flera vanliga kort som lämnar imponerande intryck på en. Pokémon Fusion Strike är med andra ord en snygg expansion!

Även de vanliga korten ser grymt snygga ut i Pokémon Fusion Strike.

Många kort är inte alltid bra

En kritik har dock förts fram mot Fusion Strike-setet, från flera håll. Setets massiva antal med spelkort gör det faktiskt svårare för spelare att dra de korten som de vill ha. Sen är antalet sällsynta kort med alternate-art också något färre än vad som fanns i Evolving Skies. Men om där är en återkommande negativ kommentar i produktrecensionerna så är det just detta. Min egen erfarenhet är att jag med bara några få booster-packs fick hyfsat bra kort, som bl.a. superstarka Genesect V. Men jag fick givetvis inte stjärnkortet Mew VMax som alla är ute efter.

Min set-up i det nya metat

Den här gången var jag utrustad med en Inteleon VMax-lek som gjorde utmaningarna något lättare!

Metat är som med tidigare set fortfarande centrerat kring Pokémon V och Pokémon VMax. I min föregående recension var jag lite mer grön och hade precis återvänt till Pokémon TCG, men den här gången har jag lärt mig mer och dessutom utrustat mig själv med en Inteleon VMax-lek från föregående set. Några modifieringar senare fick jag en lek som jag verkligen gillar och som fungerar som följande: Med kort som fiskar ut Pokémon V och Pokémon VMax (som nya Adventurer’s Discovery!!) gör jag allt för att få ut Inteleon VMax så snabbt som möjligt. Efter det använder jag vanliga Drizzle och Inteleon för att fylla handen med tränare och föremål som sätter käpparna i hjulen för motståndarna. Det handlar om kort som Crushing Hammer, Rubber Helmet och Boss’s Order. De två första tar bort energikort och det sista byter motståndarens aktiva Pokémon. Med den leken gick jag ut på online-äventyr!

Att spela Fusion Strike

Metat har förändrats en hel del sen Evolving Skies. Det är fortfarande Pokémon V och Pokémon VMax, som sagt, men nu är det andra V-jättar som dominerar. En vanlig motståndare som jag mötte var t.ex. Greedent VMAX.

Greedent VMax var en vanlig motståndare som jag stötte på under min speltestning. Många var det som var sugna på att få Turn a Profit att fungera!

Greedent VMax har attraherat många spelare för sin attack Turn A Profit. Den gör bara 30 skada, men om den är den avslutande attacken på en motståndares aktiva Pokémon så får man dra 2 extra priskort! Med andra ord, en vanlig Pokémon blir värd 3 priskort, en Pokémon V 4 och en Pokémon VMAX blir värd 5!! Det är klart folk vill prova på den här leken. Men det är svårt att få till den combon och Greedent VMax hör inte till de starkaste lekarna just nu.

Turbo Mew VMAX

En lek som har kommit att totalt dominera standard-formatet är Turbo Mew VMax. Leken är centrerad kring Mew VMax och andra Fusion Strike Pokémon som Mew hämtar kraft från. Mew VMax har attacken Cross Fusion för två färglösa energier som låter dig kopiera andra Fusion Strike Pokémons attacker. Där är då två nya Pokémon som spelaren ska fokusera Mew kopieringsförmåga på. Den första är Latias som har den förträffliga attacken Dyna Barrier. Det är en sköldattack som gör skada, men också förhindrar all skada från Pokémon VMax som de flesta spelare använder. För att göra ordentliga sving med skadepoäng är där Genesect V som Mew VMAX kan låna attacken Techno Blast från. 210 skadepoäng är inte pjåkigt. Lägg där också till att Turbo Mew VMAX-lekar ofta har kort som hjälper till att höja den skadan.

Mew VMAX är både stjärnan på omslagen och i spelet.

Techno Blast har en inbyggd svaghet med att attacken behöver en runda för att ladda om. Men Mew VMAX är faktiskt så jävlig att den har ett sätt att kringgå hela det problemet. Mew VMAX har nämligen 0 i Retreat Cost. Har man en likadan extra på bänken är det bara att byta och använda Techno Blast på nytt. Lägg till Genesect V:s Fusion Strike System som fyller på handen och du börjar förstå varför leken dominerar.

Genesect V är en ordentlig best på egen hand, men tillsammans med andra Fusion Strike Pokémon och Mew VMAX bildar de ett nästan ostoppbart lag.

Den här leken är så populär att mycket av diskussionerna kring spelet handlar om hur man kontrar leken. Det finns dock sätt, så helt obalanserat är det inte. Då jag har mött leken har det ofta gått bättre när jag lyckas ta bort energikorten från Mew VMAX. Hett tips: Crushing Hammer finns fortfarande i Standard.

Tränare

Adventurer’s Discovery drar ens Pokémon V från leken till handen. Den är jättebra att ha i början. Även om kortet låter awesome vill man ändå inte ha 4 av den i leken, för senare i spelet är den bara dödvikt.

För mig var där några kort som stod ut. Jag har tidigare nämnt Adventurer’s Discovery som min egen lek numera använder. Att dra hela 3 Pokémon V-kort (Pokémon VMax inluderade) är ett starkt drag. Om jag fick det här kortet på handen i början innebar det att jag på runda 2 redan kunde bygga upp min Inteleon VMax och köra över mina motståndare early game.

Det är lätt då att frestas till att ha fyra Adventurers Discovery i sin lek men kortet är bara bra i början. Drar man kortet senare är det mestadels bara ett dött kort i handen.

Börja först – ännu bättre än någonsin!

Battle VIP Pass gör den som går först ännu starkare. Jag ogillar det starkt.

Där är ett tränarkort till som är väldigt bra i början och det är Battle VIP Pass. Från skillnad från Adventurers Discovery går det bara att använda Battle VIP Pass på den absoluta första rundan. Battle VIP Pass är ett Item-kort medan Adventurer’s Discovery är ett supporter-kort. Det innebär att man kan spela Battle VIP Pass om man börjar först, vilket man inte kan göra med supporter-kort. Det här kortet ser man ofta i Turbo Mew VMAX-lekarna, men den hittar sin användning i alla sorters lekar.

Det är nu i recensionen jag vill framföra lite kritik mot hur den den generella upplevelsen av Pokémon TCG är i dagsläget. Det är vanligt i kortspel att den spelaren som går först har fördel och så har det alltid varit. Alla kortspel försöker också balansera bort den fördelen på olika sätt. I Magic: The Gathering drar andra spelaren färre kort och i Shadowverse har andra spelaren fler evolutionspoäng osv.

Att den som börjar har enorm fördel är vida känt med andra ord. Det kan då tyckas lite märkligt att man i Pokémon TCG väljer att trycka kort som ger den som går först ännu större fördel. Jag var imponerad i föregående recension av Evolving Skies att det fanns kort som Raihan som låter spelare som möter motgång att göra en comeback. Även om det finns en chans att både Battle Pass VIP och Adventurer’s Discovery blir döda kort på handen tycker jag personligen det är bättre att ge den andra spelaren mer chans för att göra comeback samt att kanske ge de spelare som inte vill köra med Pokémon V fler alternativ. Det är min åsikt, helt enkelt.

Fusion Strike vs Evolving Skies

Pokémon TCG är ett spel som hela tiden utvecklas. Det betyder att dagarna då Turbo Mew VMAX härskar inte kommer vara för evigt. Brilliant Stars som är nästa expansion planeras komma ut den 25:e februari och det återstår att se vad som händer då. Med tanke på hur nära de två expansionerna ligger i tiden är det värt att fråga sig: Är Fusion Strike bättre än Evolving Skies? Evolving Skies hade många attraktiva samlarkort, men expansionen hade inte mycket inverkan på metat. Fusion Strike har däremot omstöpt metat totalt. Man kan dock känna sig utmattad när man ofta ser samma lek på motståndarsidan.

Fusion Strike har inte lika många exkluderande Pokémon Tools som Evolving Skies, men vissa kort är bara för Fusion Strike Pokémon.

Slutkläm

Med det fastslaget mottager jag dock hellre en helt ny spelbar lektyp än inget. Metat kan alltid utvecklas genom fler metoder för spelare att kontra Turbo Mew VMAX, eller en ny lektyp som utmanar Mew på tronen. Med andra ord bedömer jag att Turbo Mew VMAX-leken är något positivt snarare än negativt.

För samlaren kan Fusion Strike vara en liten nedgradering från Evolving Skies. 284 kort och favoriter som Mew och Gengar låter klart som en samlares dröm, men många kort gör att chansen att dra de korten man vill ha från booster-packs så mycket svårare.

Något som jag inte var förtjust i med Evolving Skies var att det fanns många Pokémon Tools som enbart var för Eevees utvecklingar. Där är mindre av det slaget i Fusion Strike. Där är t.ex. ett Fusion Strike Energy för Fusion Strike Pokémon men de verkar för hela stammen istället för t.ex. ett band som bara Sylveon kan ha. Det tycker jag är lämpligare och det motiverar en att bygga ihop en hel lek kring flera kort istället för en Pokémon.

I sammankoppling tycker jag att båda expansionerna går jämt ut med varandra och har lika många fördelar som nackdelar. Men jag anser ändå att fokuset på att ge de spelare som går först fler fördelar är där skon klämmer för mig. Jag älskar snabba matcher i kortspel, men det kan i mitt tycke kännas lite surt att på förhand veta att man förmodligen redan har förlorat om motståndaren går först och har en Battle VIP Pass på handen. Alla kortspel bör försöka fixa ”going first”-problematiken istället för att förstora det. I övrigt är Fusion Strike en väldigt bra expansion.

0 Delningar
Summering
Fusion Strike levererar där Evolving Skies inte gjorde det genom att ge Pokémon-tränare en ny formidabel lektyp, Turbo Mew VMax. Därefter har expansionen några skavanker som t.ex. att 284 kort gör det svårare för en att dra korten man vill åt och kort som Battle VIP Pass hade vi kunnat vara utan. Alltigenom är det en jättebra expansion, men mitt personliga misstycke mot Battle VIP Pass gör att jag värderar Evolving Skies högre.
Bra
  • Mew och Gengar är så coola
  • Turbo Mew VMAX är en riktigt bra lek
  • 284 kort!!
  • Sjukt snygg art
Sämre
  • Svårare att dra de korten man vill ha
  • Battle VIP Pass hade vi kunnat vara utan
  • Turbo Mew VMAX dominerar lite för mycket...
7
Gillar

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.