QPAD QH-700 Recension

QPAD QH-700 är ett premium gaming headset och de bästa hörlurarna jag hittills testat! Det har kristallklart ljud, en tydlig mikrofon och är lika skön som raggsockor en kall vintermorgon. Jag och min fru älskar QH-700!

Tanken var från början att recensera dessa hörlurar tillsammans med Playstation 5 och maskinens nya 3D-ljudteknik. Men scalpers hände och det blev ingen ny konsol. Förgäves har jag väntar i månader utan några leveransuppdateringar. Under tiden har både jag och min fru använt QPAD QH-700 flitigt. Hon till arbete i hemmet för möten och telefonsamtal, jag till långa spelsessioner. Även om vi diskuterar dagligen vem av oss som ska få använda hörlurarna är vi båda överens om att QH-700 är det bästa headset vi haft nöjet att testa – och vi har testat många nu, bland annat mina tidigare favoriter Roccat Noz.

Men vad är det då som gör QPAD QH-700 till vår nya favorit?

Komfort och kvalitet

För det första är QPAD QH-700 supersköna att ha på huvudet. Muffarna är otroligt mjuka och vilar lätt mot huvudet utan att stänga all luft ute. Kåporna är relativt stora och sluter fint runt öronen, även snibbarna och öronkanten ligger innanför kåporna (normalstora öron by the way). Den stålförstärkta ramen är vadderad och headsetets lätta vikt gör att trycket på hjässan inte leder till huvudvärk – som QPAD:s andra headset QH-25 gör.

Vi har använt QH-700 i flera timmar i sträck dagligen de senaste månaderna utan några större problem vilket gör det till ett av de mest bekväma huvudattiraljerna vi känner till. Men komforten hade inte spelat någon roll om ljudet inte höll samma kvalitet – och det gör det!

Jag vet inte vilken del av hårdvaran som höjer ljudupplevelsen, men QPAD QH-700 har något, pyttelitet extra som höjer ljudkvaliteten snäppet högre än andra headset på redaktionen. Detaljerna i ljudet har en extra klang till sig som jag tycker saknas i mina andra headset. Till exempel blir den vackra musiken i Genshin Impact lite djupare och krispigare och de obehagliga ljuden i Little Nightmares II lite mer accentuerade. Och inte att förglömma tydligheten i röstsamtalen som genom QH-700 kommer lite närmare dina öronhålor.

Jämfört med de grymma Roccat Noz, som har ett 50mm membran med responstid på 10-20 000 Hz, har QPAD QH-700 ett fetare membran på 53mm och en större responstid på 15-25 000 Hz. Så om jag ska peka på någon del i hörlurarna som gör ljudet bättre vore det membranen. Och med det går vi över till den tekniska specifikationen för alla er som är nyfikna på maskineriet under plasthöljet.

Specifikationer

Det tåls att förtydliga att QPAD QH-700 inte har några särskilda egenskaper som särskiljer sig från sina gelikar. Den har ingen speciell mjukvara med profilhantering eller ljudfiltrering för tävlingsinriktade spel. Det saknar också bonusfunktioner så som utbytbara kåpor eller LED-belysning. Det enda som medföljer i kartongen är en förgrening till sladden och två års garanti (som inte bör underskattas).

QPAD QH-700 är däremot kompatibel med nästa generations konsoler Playstation 5 och Xbox Series X/S.

Men vad den saknar i premiumfunktioner väger den upp med i vad jag antar är kvalitativa komponenter som höjer ljudupplevelsen över normen. Nedan följer produktspecifikationerna från QPAD:s egna hemsida.

Transducer TypeDynamic, Closed Ø53 mm Driver
Frequency Response15 – 25,000 Hz
Nominal Impedance60Ω ± 30% per system
SPL Sound Pressure Level98 ± 3dB
T.H.D.< 2%
Sound Coupling to the earCircumaural
Ambient Noise AttenuationApprox. 20 dBA
Headband Pressure5N
Weight350 g
Cable Lengthapprox. 2 m
ConnectionMini stereo jack plug 3.5 mm
MICROPHONE
Transducer TypeCondenser (back electret)
Polar PatternCardioid
Frequency Response100 – 12,000 Hz
T.H.D.2% at f = 1 kHz
Max. SPL105 dB SPL
Length mic boom150 mm

Avtagbar mikrofon

QPAD har delvis tänkt till när de designat QH-700. Med så hög ljudkvalitet är det givet att använda headsetet till att lyssna på musik och spela single player-spel. Av den anledningen är det trevligt att kunna rycka av mikrofonen och ha det utrymmet fritt. Miken ansluter med ett 3.5mm jack, precis som headsetet, och är av gummi. Men trots att mikrofonen är mjuk går den knappt att böja. Om det finns något jag avskyr med headset så är det när mikrofonen är ett orörligt ok i mitt ansikte. Jag kan inte begripa varför man väljer att konstruera en mikrofon som är fixerad. Kan någon förklara det för mig?

Under månaderna som gått har jag vant mig och kommit att acceptera mikrofonen. Headsetets övriga egenskaper överväger kraftigt det faktum att mikrofonen är klumpig. Tack och lov är det en suverän mikrofon! Enligt mina mottagare i voice chat ger den ett klart och tydligt ljud. En vän har till och med sagt att mitt pvp-flåsande minskar med QH-700. Framför allt gör miken en bra jobb med att filtrera bort bakgrundsbrus som tangenthamrande från rummet bredvid eller rinnande vatten från köket.

Det bästa headsetet jag provat

Det bästa jag kan säga för att sammanfatta hur mycket jag trivs med QPAD QH-700 är att jag tidigare mestadels enbart använt headset när jag spelar online med vänner. Men sedan jag började använda QH-700 använder jag headset varje gång jag slår på ett spel. Och de gånger min kära fru arbetat hemifrån och har haft första tjing på QH-700 blir jag smärtsamt påmind av hur undermåliga våra övriga headset är.

QPAD QH-700 är dessvärre ett premium gaming headset och QPAD:s dyraste. Alltså är det inte något gemene gamer kommer ha råd med. Enligt prisjakt.se går QH-700 för 1 298 SEK. Det är inga pengar man bara hostar upp under en pandemi. Men råkar du ha en tusenlapp och lite växel liggandes i byrålådan, eller när headsetet väl går ner i pris, kan jag starkt rekommendera dessa lurar. Audiofiler kan troligtvis hitta bättre lämpade alternativ som enbart fokuserar på musiklyssning, men för gamers som älskar bra ljud och komfort är QPAD QH-700 ett väldigt bra val.

QPAD QH-700 går även att beställa från QPAD:s hemsida för €99,90 exklusive frakt.

Summering
QPAD QH-700 har överträffat mina förväntningar. För att vara ett headset från vad jag förknippar med ett budgetföretag är dessa lurar suveräna. Jag kan ha på mig dem i flera timmar utan att de blir obekväma, ljudet är kristallklart och enkelt att reglera och mikrofonen har bra ljudfiltrering. Min fru och jag kivas varje dag om vem som ska få använda dem - och om det inte är ett bra omdöme vet jag inte vad som är det.
Bra
  • Ljudkvaliteten
  • Komforten
  • Passformen
  • Avtagbar mikrofon
Sämre
  • Fixerad mikrofon
  • Hård sladd
9
Grymt
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.