Roccat Noz Recension

Roccat Noz är ett gaming headset som levererar hög kvalitet och komfort utan en massa krusiduller. Dessutom är Noz så pass stilrena att man vågar ha på sig dem ute i allmänheten.

Jag föreställer mig att när produktutvecklarna på Roccat satt ner för att brainstorma idéer för nästa headset var det någon som helt enkelt sa: hög kvalitet och tillgänglighet. Till den personen vill jag säga: tack.

Roccat Noz säljs för cirka 750 SEK.

Form

Roccat Noz bär de ledorden med stil. Men sin avskalade form, fri från överdådig design och överflödig konstruktion, är Noz minimalistisk och stilren. Perfekt för den modemedvetna spelaren eller för de som inte vill se ut som en vandrande byggställning. Den matta svärtan får headsetet att smälta in med såväl klädstil som hi-fi samtidigt som den bär en inneboende Darth Vader. De silverfärgade bokstäverna som stavar Noz på kåpan poppar fint mot det svarta och väcker nyfikenhet till det ovanliga ordet. Min enda kritik på headsetets utseende är Roccats egna stämpel som är på tok för stor. En mindre logotyp hade signalerat självsäkerhet vilket är betydligt mer passande för detta stiliga tillbehör.

Roccat Noz.

Roccat Noz kommer paketerat med enbart det essentiella: en sladdadapter (som gör den möjlig att ansluta till allehanda plattformar) samt en löstagbar mikrofon. Adaptern kopplar samman de annars separata ljud- och mikrofonsladdarna till en enkel 3.5 millimeters hane som fungerar med de flesta ljudanläggningar och mackapärer. Mikrofonen är böjbar och går att koppla ur när den inte används, till exempel när du spelar solo eller lyssnar på musik. Sladden är 2,45 meter lång och vävd i mjuk nylon. Volym- och mikrofonkontrollerna sitter på baksidan av vänster kåpa.

Beroende på vilken typ av användare du är kan den generösa sladden bli ett gissel. För mig som främst använder Noz till konsolgaming blir den långa sladden ett släp som konstant fastnar i fötter eller möblemang. Alternativt lindar jag in den men då tynger bunten istället ner handkontrollen och lägger vikt på handlederna. Till en stationär PC eller ljudanläggning kan däremot två och en halv meter sladd uppskattas.

Komfort

Sällan använder jag såpass sköna hörlurar som Roccat Noz. Mina tidigare headset har bestått av hårda, plastiga attiraljer som skavt, kvävt eller på annat sätt gjort upplevelsen plågsam (jag tänker direkt på dig, RIG 500 Pro). Men med Noz på mitt huvud har jag vid varje session kunnat fokusera på spelet framför mig, utan att bli påmind om vad jag har över mina öron.

Roccat Noz.

Vad är det då med Noz som gör den så skön att mot öronen? Ja till att börja med är den enkla, stålförstärkta ramen helt vadderad och iklätt ett mjukt och friktionshögt tyg som håller den på plats även under mina mest hektiska spelsessioner. Detta gör att den ligger fint och inte lägger något tryck på huvudet. Omfånget på ramen kan justeras. För det andra är kuddarna på kåporna rundade och fyllda med ett skum som träffar den perfekta balansen mellan hårt och mjukt. Kuddarna i sig är klädda i samma tunna tyg som ramen, vilket gör att dina öron andas.

Något som går emot de textilklädda kuddarna är det faktum att utomstående ljud lättare kan tränga genom. Men jag måste argumentera för att Roccat Noz inte släpper genom mer ljud än andra högklassiga headset. Jag hör vanligtvis inte ett knyst från min omgivning när jag använder Noz. Fråga bara min fru.

Däremot kan kåporna vara snäppet för små för vissa användare. Mina öron ryms fint under kuddarna, men att påstå att alla typer av öron ryms i dem vore att ljuga. Av den anledningen bör du undersöka Noz hos en återförsäljare innan du eventuellt slår till med ett köp.

Prestanda

Roccat Noz uppfyller än så länge de kraven jag anser att ett headset bör uppnå för sin prisklass. De är sköna och snygga i sin enkelhet. Men kan de prestera och nå treenigheten kvalitet? Vi river av de tekniska specifikationerna först. Mer information finns på Roccats hemsida.

  • Vikt: 210 gram
  • Kabel: 2,45 meter lång med 3.5 mm anslutning.
  • Membran: Neodymium magneter på 50 mm med responsfrekvens på 10-20 000 Hz.
  • Mikrofon: Avtagbar med responsfrekvens mellan 100 och 10 000 Hz och känslighet på 1kHz och -48dB.

Om det tekniska mumbojumbot inte säger dig någonting ska jag försöka beskriva min upplevelse med Roccat Noz. Det första jag testade med headset var mikrofonen. Eftersom kommunikation är centralt i dagens gaming är det a och o att mikrofonen förmedlar ett klart och tydligt ljud. Det gör den, både i ljudinspelning och aktiv chat. Självklart mäter den sig inte mot en dedikerad mikrofon, men för ändamålet duger den finfint, det vill säga kommunikation i spel.

Mikrofonen är böjlig och avtagbar för när du inte vill ha en antenn framför munnen. Däremot går mikrofonen inte att vika in eller på något annat sätt ta ur vägen. Vill du inte ha den framför dig behöver den kopplas ur. Mikrofonen går enkelt att stänga av med hjälp av en knapp på vänster kåpa, bredvid volymkontrollen.

Ljudmässigt levererar Roccat Noz ett krispigt ljud med superb återgivning i en variation av scenarion. Lurarna verkar särskult utvecklade för just gaming då musik, tal och ljudeffekter samlever i harmoni. Jämfört med stereoljudet från en vanlig teve är ljudet från Noz renare och ger därmed en mer intim upplevelse. Däremot verkar lurarna för svaga för att återge riktigt bombastiska ljud som explosioner och mörka, djupa toner. Detta eftersom headsetet inte har några inbyggda basförstärkare eller tillgång till mjukvaruförstärkning via ett usb-uttag. Av samma anledning är Noz inte det primära headsetet för musiklyssning.

Roccat Noz.

Enkel kvalitet

Roccat Noz är ett enkelt gaming headset utan komplicerade krusiduller som inte gör avkall på kvalitet. Ljudet är fint trots bristen på tung bas och mikrofonen är pålitlig utan att den för den delen går att veckla in som någon Transformer. Noz är minimalistisk i sin design på ett tilltalande sätt och väldigt bekväm att använda. Gamers som är ute efter ett par kvalitativa lurar som är enkla att använda och sköna på huvudet under långa sessioner kan ha Roccat Noz i åtanke.

0 Delningar
Summering
Roccat Noz är det senaste gaming headsetet från Roccat och levererar krispigt stereoljud under supersköna kåpor. Den lätta ramen är mjuk och lätt på huvudet och mikrofonen pålitlig. Noz är helt enkelt bekväma, kvalitativa och snygga.
Bra
  • Bekväma
  • Snygga
  • Fungerar utmärkt
Sämre
  • Svag bas
8
Bra
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.