Vi ska kika närmare på Logitech G915 X LIGHTSPEED TKL (i bluetooth-utförande), ett kompakt gamingtangentbord som är en i flera avseenden förbättrad variant av det ursprungliga G915 från 2020. För skojs skull jämför vi vissa aspekter med mitt väderbitna G610, inhandlat 2017 och betydligt billigare även justerat för inflation.
Vi testar taktila tangenter, dvs sådana som har brytare med visst motstånd över aktiveringspunkten och lättare rörelse under den. Modellen finns även med linjära brytare och med klassiskt klickande, precis som det även går att få ett G915 X LIGHTSPEED med både numeriskt tangentbord och fast sladd.
Första intrycket
Vid första anblick är G915 X en gedigen pjäs – relativt sett, då det ju handlar om ett kompakt trådlöst lågprofiltangentbord, där portabilitet torde vara en viktig aspekt. Ovansidans borstade svarta aluminium och mattsvarta tangenter ger en känsla av påkostad högteknologi, i synnerhet i kombination med alla de fräna ljuseffekterna som går att ställa in. Jämfört med föregångaren G915 utan X så är godset i aluminiumpanelen tjockare, tangenterna är av PBT i stället för enklare ABS och avstånd till aktiveringspunkt förkortat från 1,5 millimeter till 1,3.
G610 som förpassats till avbytarbåset har slaglängd på 4 millimeter med aktiveringspunkt vid 2 och ABS-tangenter. Vänster Skift och W har gått sönder flera gånger var sedan inköp och skifttangentens jobb görs i dagsläget av numpad-ettan, medan END tjänstgör som W. Möjligen påverkades tangenternas hållfasthet av den lilla episoden när jag råkade välta ett stort glas klibbigt öl över det. Olyckan ledde till handdisk för alla keycaps och sköljprogram i diskmaskin utan diskmedel för tangentbordet. Om 915 skulle klara maskindisk med sin aluminiumpanel är kanske bäst att inte spekulera i. Det är tydligen också så att tecknen på tangenterna är ingjutna i PBT-plasten, medan den tidigare modellens (och sexhundratians) ABS-tangenter har påmålad text.
Jag uppskattar de taktila tangenternas subtila skillnader i motstånd – jag tänker mig att det är till fördel vid kortare slaglängd. I spelstridens hetta spelar det förstås ingen roll hur lätt anslaget är, det är full kraft som gäller. Och därvidlag har G915 X nackdel jämfört med gamla G610 då bullernivån är markant högre, även med stödbenen utfällda. Nackdel för omgivningen åtminstone; jag har hörlurar …
Knapphändighet
Ovanför F-tangenterna sitter i vanlig ordning knappar (”mediatangenter”) för att ställa in gaming-läge, reglera ljusstyrkan, spela musik och i det specifika fallet parkoppla bluetooth och aktivera Lightspeed. På mitt gamla tangentbord är dessa knappar i samma slags hårdplast som det omgivande höljet. Funktionellt om än en smula tråkigt. På G915 X har man tyvärr valt mjuka gummiknappar. Dessa är så mjuka att de glider åt sidorna vid tryck. Man känner tydligt brytaren igenom materialet men blir ofta osäker på om man tryckt tillräckligt. Volymratten, på klassiskt Logitech-vis tvärställd i övre höger hörn, är av gjutjärn och lär inte vålla några bekymmer.
Logitechs gamingtangentbordsbelysning är vanligtvis styrd via appen G HUB, och G915 X är inget undantag. Jag som är van vid G610:s monokroma ljuseffekter gläds väldigt åt G915:s fullfärgsspektakel. Utöver vanliga lustiga effekter kan du exempelvis ställa in färg manuellt per tangent och spel. En del av dessa inställningar kan man till och med välja att spara i tangentbordets eget minne. På så sätt går det att flytta runt mellan enheter med bibehållen spelupplevelse. Med G HUB:s Keycontrol kan den hågade konfigurera upp till femton funktioner per knapp.
Det hela drar förstås rikligt med kräm. Med fullt disco igång kan man behöva ladda om redan efter 42 timmars aktiv användning. Med belysning avslagen når 915 en batteritid på upp till 1000 timmar enligt specifikation. Tyvärr är bokstäverna då i det nämaste osynliga. Tur att man hör till en generation som hade maskinskrivning på schemat i högstadiet och därmed behärskar touchteknik! Tangentbordet finns faktiskt även att få i vitt, vilket torde eliminera problemet åtminstone till viss del.
Ljushastighet
Logitech G 915 X LIGHTSPEED har just Lightspeed. Det betyder möjlighet att seriekoppla annan bluetoothmojäng till datorn genom tangentbordet. Därmed blir en USB-port på datorn ledig. Tyvärr funkar det inte med vilken råtta som helst, utan kräver, föga förvånande, Logitechs lightspeed-produkter. Att tangentbordet kopplas med bluetooth innebär ju också tillgång till parkoppling med inte bara Mac- och Windowsdatorer, utan även Chromebooks, telefoner och plattor med Android eller iOS.
Summa
Sammantaget är Logitech G915 X Lightspeed ett välgjort tangentbord som väl löser sin uppgift, innehåller förbättringar jämfört med tidigare modell och andas ett visst mått gedigen kvalitet. Behändigt utan att för den skull vara bräckligt. Personligen föredrar jag hårdplastknapparna på 610 framför det mjuka silikongummit, och är principiellt mer välvilligt inställd till fullstora tangentbord med numpad. Emellertid kan jag väl till nöds plocka fram ett sånt tangentbord om det vankas inmatning av långa dataserier. Det går också att köpa separat numpad med USB. Brytarnas utförande – taktil, linjär eller klickande – torde i första hand vara en vanesak, men däremot väntar vi med spänning på den dagen det går att mappa om Logitechs horisontella volymratt till ett skrollhjul. Och det finns ju möjlighet till permanent sladd, med eller utan numpad och alla tre sorters tangenter.
Specifikationer:
Modell: Logitech G915 X LIGHTSPEED TKL
Anslutning: Bluetooth, USB C
Tangent: Taktil
Numpad: Nej
Backlight: Lightsync RGB
Längd: 368 mm
Bredd: 150 mm
Höjd: 22,6 mm
Vikt (utan sladd): 860 g
Sladdlängd: 1,8 m
Anslagstyngd (taktil): 45 g