Roccat Kain (trådlös) Recension

Kain kapar navelsträngen och blir trådlös. Prestandan och kvaliteten är lika hög som sitt trådbundna syskon med förmånen att lättare följa med runt i och utanför hemmet. Men hur är det egentligen med batteritiden?

I juni recenserade jag Roccat Kain 120 AIMO, en precisionsmus med ny klickteknologi som gör klicken snabbare med lägre responstid. Jag blev hänförd av Kain och använder den rigoröst varje dag då den är behaglig och pålitlig. Roccat Kain har under månaderna som gått tagit platsen som mitt primära val i såväl arbete som gaming. Nyligen utökade Roccat utbudet av Kain med en trådlös modell som erbjuder samma kvalitet och precision fast utan förbindelsen och krånglet en sladd kan medföra.

Läs gärna den fullständiga recensionen av Roccat Kain 120 AIMO för en genomgående värdering av musens funktioner.

Roccat Kain 200 AIMO, den trådlösa varianten här, fungerar precis lika bra som Kain 120. När jag växlar mellan mössen känner jag lättnaden från den trådlösa varianten, även om det i min mening är minimalt. Däremot märker jag inte någon skillnad när jag är fokuserad i ett spel. Av alla egenskaper i Kain 200 är jag mest fundersam över dess batteritid.

Vad är tid egentligen?

Både på Roccats hemsida och på förpackningen till Kain 200 AIMO står det att musen erbjuder ”upp till fyra veckors speltid” och att batteriet har ”upp till 50 timmars batteritid.” Det här får mig att klia mig på huvudet. 50 timmar delat på 28 dagar är omkring en och en halv timme om dagen – ingen gamer i den tilltänkta målgruppen spelar bara en och en halv timme om dagen. Som kritiker vet jag naturligtvis att det inte går att lita på produktbeskrivningar, särskilt inte ordagrant. Det enda jag kan göra är att ladda upp råttan och testa.

Roccat Kain 200 AIMO innehåller ett litium batteri på 1000mAh (1 ampere i timmen). Eftersom Kain 200 är en elektronisk apparat med flera funktioner av varierande strömförbrukning är det omöjligt att beräkna den exakta batteritiden. I en laddning kunde jag ha på musen drygt 72 timmar i sträck, varav cirka 25 timmar bestod av stillastående dötid. I en annan laddning kunde jag använda Kain 200 nästan en hel vecka om jag stängde av den på nätterna, då bestod användningstiden mellan fem till åtta timmar dagligen.

All testning utfördes med maximal ljusstyrka på musens LED belysning och en laddningstid på minst åtta timmar mellan testerna. Eftersom mitt liv inte tillåter mig att testa Roccat Kain 200 AIMO aktivt i upp till 50 timmar i sträck eller i fyra veckor på 1,7 timmar om dagen, är detta den data jag insamlat. Rent användarmässigt upplever jag att batteritiden mer än duger och med lite framförhållning är det möjligt att maximera tiden inför en resa. För hemmabruk spelar batteritiden knappast någon roll eftersom en USB-kontakt alltid finns nära till hands.

Lätthanterlig

Roccat Kain 200 AIMO fungerar direkt när du pluggar in dess dongel och slår på musen (förutsatt att ditt operativsystem klarar av det). Men för att Kain ska fungera bäst bör den vara installerad med Roccats mjukvara Swarm. Med applikationen kan Kain 200 uppdateras och skräddarsys efter ditt behov (dpi, lyftavstånd, debounce etc.). Efter det initiala hindret blir Kain 200 väldigt lättanvänd och kan slås på och av utan att behöva synkronisera. Detta blir extra viktigt om du planerar att använda Kain 200 på mer än en dator.

Roccat Swarm gör det också möjligt att se signalstyrkan för Kain samt dess batteristatus, antingen som notiser eller som en ruta i skärmens hörn. Däremot går det inte att se när Kain är fulladdad om du laddar den separat. Här hade jag önskar att musens LED-belysning signalerat när batteriet är fulladdat, till exempel med ett grönt sken.

Självklarhet för vissa, avvägning för andra

Roccat Kain, både 120 och 200 AIMO, är fantastiska precisionsmöss som jag inte kan rekommendera nog. Däremot måste du fråga dig själv vad ditt behov är. Spelar och arbetar du främst vid en dator i hemmet behöver du kanske inte en trådlös mus på samma sätt som om du är utanför hemmet. Men om du ratar sladdar kanske trådlöst är det enda som fungerar för dig. Din livsstil och preferens avgör vilken modell av Kain som passar dig bäst.

Personligen är trådlöst inget jag föredrar. Även om jag slipper allt besvär en sladd medför tycker jag det ändå är mer krångel att ladda musen och hålla reda på den pyttelilla dongeln. Dessutom värderar jag den bestående prestandan hos en sladd jämfört med en trådlös koppling. Roccat Kain 200 AIMO har en 2,4GHz sändare, vilket är standard för elektroniska apparater som bland annat router, garageöppnare, mobiltelefoner, TV, radio och smarta hushållsapparater. I ett hem är det oftast inget problem med sändningsstyrkan i Kain, men ute på ett stort kafé där varje fikaentusiast sitter med en laptop och mobiltelefon i en lokal full med trådlösa enheter, är det möjligt att signalstyrkan blir påverkad av en belastad frekvens.

Sedan har du ju hela problematiken med att litium batterier sakta förfaller och förlorar sin laddningskapacitet – ett känt fenomen bland mobiltelefoner och bärbara datorer. Detta kan såklart motverkas genom att tömma ur batteriet mellan laddningar, men faktum kvarstår att batteriet långsamt blir sämre och sämre. Kain har en ”kicklivslängd” på 50 miljoner klick så det är fullt möjligt att knapparna förbrukas innan batteriet, men livslängden på batteriet är värt att ha i åtanke när du avväger trådlöst eller inte.

De många variationerna av Roccat Kain.

Fortfarande en superb precisionsmus

I det stora hela är upplevelsen med Roccat Kain 200 AIMO densamma som andra modeller i serien. Den är bekväm, pålitlig och precis. Med några tekniska skillnader i hårdvaran för att lämpa sig för trådlöst bruk är musen mestadels identisk med Kain 120. Till exempel har Kain 200 en annan optisk läsare som förbrukar mindre ström och klarar av att läsa i samma hastighet (400ips) och upplösning (16 000dpi) men med lite långsammare acceleration (40G).

Roccat Kain 200 AIMO är funktionellt en lika bra mus som Kain 120. Av alla gamingmöss jag har är det ingen som presterar lika utmärkt som Kain. Skärmar jag av mina negativa åsikter om trådlöst finns det inget att anmärka på. Däremot är Roccat Kain 200 AIMO en relativt dyr mus med en prislapp på omkring 1100 SEK. Eftersom Kain 120 numera kostar mellan 800 och 900 SEK blir avvägningen mellan trådlöst eller inte även en ekonomisk fråga.

Ute efter en mer ekonomisk precisionsmus? Kolla in vår recension på QPAD DX-80.

Jag tycker väldigt mycket om min Roccat Kain. Helheten i de kvalitativa komponenterna gör Kain främst till en pålitlig mus som ger intrycket av att minska avståndet mellan mig och spelet framför mig. Det här skrev jag om Roccat Kain 120 AIMO, vilket även stämmer med den trådlösa Roccat Kain 200 AIMO:

Jag är ganska kräsen när det kommer till gamingprylar. De ska vara snygga, funktionella och sköna att använda flera timmar i streck. Av den anledningen är det inte många gamingmöss jag testar som får bli bestående installationer i min spelstation. Roccat Kain är en av de få som lyckas övertala mig om sitt värde. Kains komfort och reaktiva klick tillsammans med optikens precision bildar tillsammans en helhet som är svår att avfärda. Min enda kritik är att Kain känns ömtålig. Den lätta vikten får mig att oroa mig för att den ska gå sönder om jag tappar den, eller om barnen använder den vårdslöst. Utöver det är Kain en av de bästa mössen jag haft nöjet att använda.

0 Delningar
Summering
Roccat släpper sin pålitliga och precisa gamingmus Kain i trådlöst format och resultatet är frihet och precision. Men vi undrar hur det ligger till med batteritiden egentligen.
Bra
  • Precisionen och klicken
  • Pålitlighet i rörelserna
  • Ingen sladd
Sämre
  • Upplevs något ömtålig
  • Några hundralappar dyrare än Kain 120
9
Grymt
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.