Plantronics RIG 500 Pro

RIG 500 Pro är ett gaming headset med bra ljud, men en petig mikrofon och klumpig passform. Det finns helt klart bättre saker att sätta på sitt huvud.

Jag är en ganska kräsen gamer när det kommer till attiraljer, men jag brukar ha förståelse för kvalitet i förhållande till pris och målgrupp. Plantronics relativt dyra RIG 500 Pro har jag däremot svårt att ha överseende med. Den kostar upp till tusenlappen men har egentligen bara en positiv egenskap: ljudet. Suffixet Pro i produktnamnet är skrattretande malplacerad och i värsta fall missvisande. Det finns inget som professionella gamers, eller någon seriös gamer för den delen, i överhuvudtaget kan uppskatta med RIG 500 Pro.

Egenskaper

Plantronics RIG 500 Pro.

Till att börja med har RIG 500 Pro de vanliga funktionerna som volymkontroll, reglerbar mikrofon och anpassningsbar ram. Som många andra headset i samma prisklass har den 50 millimetersmembran för ljud och 3.5 millimetersanslutning. Utöver det består kuddarna av två material, textil och fejkskin, vilket gör att de andas lite bättre. Sammanfattningsvis listar Plantronics dessa egenskaper hos RIG 500 Pro:

 • Membran på 50 mm
 • Lättviktigt exoskelett
 • Akustiska kammare
 • Kuddar i två material
 • Volymkontroll
 • Anpassningsbar form
 • 3.5 mm kontakt
 • Dolby Atmos för Xbox One och Windows PC

Av alla dess egenskaper är det ljudkomponenterna som sammanfaller till något positivt. Dobly Atmos, en mjukvara som aktiverar ett 3D surround på Xbox One och Windows, är grädden på moset. Men ungefär där tar alla mina lovord om RIG 500 Pro slut, nu plockar vi fram sågen.

En byggställning på skallen

Plantronics påstår att RIG 500 Pro har en ram i lättviktsmetall men det är min uppfattning att headsetet väger betydligt mer än konkurrenterna. Till och med min gamla trotjänare Steelserier Siberia 200 väger mindre – och är skönare! – än RIG 500 Pro. Designen är futuristisk och hård, något som absolut kan tilltala vissa gamers. Men den visuella framställningen är inte lika skön på huvudet som det är för ögonen.

Vikten är till en början genomlidlig och acceptabel. Går användningstiden däremot över några timmar blir RIG 500 Pro ett ok på hjässan. Det mjuka bandet som går över huvudet och ska hålla hörlurarna på plats trycker något ofantligt hårt på fontanellen. Använder jag RIG 500 Pro i mer än 30 minuter får jag huvudvärk. Vikten kombinerat med ramens utåtstående böjning och kuddarnas överdrivna tjocklek får hela kabraket att se ut som en glorifierad byggställning runt mitt huvud. Och sitter jag inte blick stilla med en käpp i röven så glider headsetet mer än ofta av. RIG 500 Pro är det värsta jag haft på mig, både ergonomiskt och funktionellt.

Houston, hör ni mig?

Målsättning.

Droppen som får bägaren att rinna över är mikrofonen. Det finns inget mer irriterande för mig och de jag spelar med än när kommunikationen brister på grund av tekniska problem. Att missa signaler och kommandon under raider och pvp är förödande för gruppens framgång. Av den anledningen är mikrofonen den allra viktigaste funktionen på ett gaming headset. Vad är då problemet med micken på RIG 500 Pro?

RIG 500 Pro har en mikrofon som går att stänga av genom att vika upp den. Brytningen ligger i samma anordning som den du reglerar mikrofonens vinkel och höjd med. Funktionen hade inte varit ett problem om inte brytaren reagerat på minsta förändring. Har jag inte en kirurgs precision när jag justerar mikrofonens position stängs den troligtvis av, som så har hänt flertalet gånger i stridens hetta. Tar vi då också i beräkning att hörlurarna slinter och mikrofonen slår i axeln, har vi ett problem som står för majoriteten av speltiden.

Helt oacceptabelt

Jag är som sagt kräsen när det kommer till gamingaccessoarer. Enligt mig ska de vara funktionella, sköna att använda både i korta sessioner och under maratonsittningar. De ska dessutom hålla hög kvalitet och ha en snygg design. RIG 500 Pro uppfyller enligt mig inte något av kraven. Den är varken skön, pålitlig eller snygg. Priset är inte befogat eller förtjänat och jämfört med andra headset där ute finns det flera i samma prisklass som utklassar RIG 500 Pro. Till exempel Roccat Noz. Ljudkvaliteten och Dolby Atmos är inte skäl nog att investera i detta headset.

Men jag är bara en person med starka åsikter kring hårdvaran. Mina kollegor har recenserat två andra headset från Plantronics: RIG 400 HX och RIG 500 Pro E. Båda har värderat headseten mycket högre än mig, så jag rekommenderar dig att läsa deras omdömen om du trots allt ändå är intresserad av Plantronics headset.

0 Delningar
Summering
RIG 500 Pro trillar lätt av, sänder dåligt ljud genom mikrofonen och känns tung på huvudet. Sitter du väldigt stilla kan du iallafall njuta av ett bra ljud.
Bra
 • Bra ljud
Sämre
 • Klumpig
 • Dålig mikrofon
 • Tung
 • Obekväm
4
Dåligt
Jag är en gamer av den gamla skolan och uppskattar både spel som utmanar mitt tålamod och spel som jag kan fly in i. Mina bästa minnen kommer från Super Mario Bros. 3, Mega Man, The Legend of Zelda och Final Fantasy. Nu finner jag mina kickar i Destiny, Bloodborne och Shovel Knight och gömmer mig i Bethesda och BioWares världar.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.