Turrican Anthology Vol. I & II Dubbelrecension

Turrican är en klassisk serie springa-skjuta-spel som redan har fått en remaster-samling på moderna konsoler. Så vad gör detta dubbelpaket egentligen här? Svar: De fyller upp lite håligheter, och gör det dyrt.

Turrican Anthology Vol. I & II är samlingar av totalt åtta spel. Volym ett innehåller Turrican, Turrican II, Super Turrican och dess Director’s Cut-version samt en bonus i form av Mega Turrican Score Attack. Volym två innehåller Turrican 3, Mega Turrican och dess Director’s Cut, Super Turrican 2 samt Super Turrican Score Attack. Det första och största problemet med dessa samlingar är med andra ord paketeringen. Med en så förvirrande mix och uppdelningen i två separata paket – vart och ett ditt för cirka 360 kronor – lämnar utgivarna ININ och Strictly Limited Games mycket i övrigt att önska.

En gång till

Hela upplägget bakom Turrican Anthology är som upplagt för förvirring. Det är trots allt inte länge sedan vi fick Turrican Flashback Collection (1½ år sedan, närmare bestämt). Det är dessutom ett paket som ger betydligt mer för pengarna som det ser ut just nu. Inte nog med att Turrican Anthology kostar en rätt maffig summa för båda volymerna – Turrican Flashback Collection är i detta nu på 40 % rea på Nintendos eShop. Det här får en onekligen att undra varför utvecklare och utgivare ens bemödade sig med förlagan. Men här finns trots allt ett par skillnader, och de ska så klart få sin tid under förstoringsglaset.

Anthology vs. Flashback

Turrican Anthology är på de allra flesta sätt en mer kompetent version av föregångaren. Till skillnad från Flashback, där undertecknad var med om en del krascher och buggar för flertalet spel, är denna antologi redan från början ett rejält steg upp i kvalitetssäkring. Det enda jag har stött på efter ett par timmar med varje titel är en färgbugg i Turrican 3, där flertalet sprites blev gråskala. Jag har inte lyckats reproducera denna bugg.

Turrican Anhtology tillämpar i övrigt en snarlik presentation gentemot Flashback-samlingen, med ett ledord: mer av allt. Varje spel innehåller precis som förra samlingen en egen meny valmöjligheter inom kontroll, video, audio och gameplay. Kontrollen förklaras noga och har bland de bästa valmöjligheter jag sett i en remaster. Och väl är det, för kontrollerna från originalen (begränsade till en styrspak plus en eller två knappar!) hade aldrig accepterats av dagens gamers.

Turrican Anthology: inskannad manual med kontrollinstruktioner.

En älskvärd detalj är att samtliga titlar nu har flera av sina originalmanualer inskannade i hög kvalitet. Det kanske inte känns så speciellt för yngre målgrupper, men för den äldre generationen gamers är det här guld värt. Att utvecklarna på Ratalaika Games gjorde sig besväret betyder rätt mycket och ökar helt klart värdet på Turrican Anthology-volymerna. Som en ren bonus behöver du inte heller göra egna kartor till banorna längre; båda spelsamlingarna fyller i en åt dig under spelets gång. Ett tryck på högerspaken plockar fram denna välkomna kvalitetsfunktion (detta är spelen dåliga på att tala om). Du kan dessutom radera alla ifyllda områden om du vill börja om på ny kula.

I övrigt är videoinställningarna är nästan identiska med förlagan, och precis som jag sade då är det bland de bästa tjocktevefilteremuleringarna jag någonsin testat. I ljudinställningarna blir saker och ting dock riktigt intressant.

Turricanska tunggunget

Samtliga spel i båda volymer har förutom sitt originalljud ett remastrat soundtrack som med kärlek och bravur framställts i en professionell, modern studio. Inte nog med det – vissa av spelen har dessutom var sitt CD-soundtrack. Källan till CD-ljudet är mig något osäker, men det verkar vara en CD-version producerad under spelens utveckling på 90-talet. Oavsett är det alltså tre olika soundtracks för flertalet av dessa spel, och de låter alla distinkta. Ett jukebox-läge i varje separat titel låter dig lyssna till vissa av dem som du vill. Av någon anledning begränsas ditt val dock till Original eller Studio Remaster (alltså utelämnas den äldre CD-remastern). Det är skumt.

Att musiken utgör en central del av Turrican är ingen slump. Som återkommande läsare och spelmusikkonnässörer vet är musiken komponerad av självaste Chris Hülsbeck. Att få höra (nästan) varje låt i tre olika renderingar är en ynnest som nästan berättigar den hutlösa totalsumman för dessa paket. Det är nästan så att en överväger att förbeställa den gigantiska boxen på sju vinylplattor som finns att förboka på Strictly Limited Games hemsida. Men bara nästan.

Inte riktigt där, men svår att säga nej till

Det är en grym besvikelse att Turrican Anthology inte släpptes som en enhetlig volym. Det hade åtminstone i mitt tycke sett bättre ut med en prislapp på 699 kronor för hela samlingen, även om det fortfarande är så man behöver luktsalt. Turrican Anthology innehåller dock (om än tillsammans) de definitiva versionerna av alla spel i Turrican-serien, plus två poängjaktspel som faktiskt är intressantare än de kan verka. Det är ett omsorgsfullt sammansatt paket. Kanske var jobbet med manualskanningen, musikmastringen och alla nya kontroller och funktioner faktiskt så dyrköpta att prislappen är ett nödvändigt ont. Det betyder dock inte att man som spelare måste gilla det.

Precis som i recensionen av Turrican Flashback så måste jag poängtera att Turrican-serien inte riktigt åldrats med full värdighet. Jag finner dock att mitt återbesök har varit mer givande än jag först trott. Gameplay och speldesign må vara av varierande kvalitet, men känns överlag betydligt bättre än sist. Det gäller särskilt för Super Turrican och Mega Turrican, som enligt denne skribent är seriens absoluta toppar. Här finns dessutom en lista med trevliga achievements/troféer (helt in-game på Switch-versionen) som gör återbesöket lite extra roligt.


För övrigt står min önskan från Flashback-recensionen kvar: En samling med de mindre bra versionerna av Turrican-spelen som kommit genom åren vore verkligen intressant. En ohelig mix av Game Boy, TurboGrafx-16 och diverse hemdatorer. Men kanske är det nu mest av allt dags för ett nytt spel i serien. Efter tre samlingsvolymer av seriens förflutna är det inte utan att en uppföljare står högst på önskelistan nu.

Turrican Anthology Vol. I & II släpptes den 29 juli 2022 på Nintendo Switch och PlayStation 4. De kostar cirka 360 kronor per volym på respektives digitala marknadsplats. Fysiska utgåvor finns att köpa via Strictly Limited Games. Denna recension är möjlig tack vare recensionskoder för Switch-versionerna.

0 Delningar
Summering
Hade Turrican Anthology bara varit en enkel volym hade den varit mycket lättare att rekommendera även för en dyr prislapp. Som det ser ut nu är det dock svårt att ge tummen upp för andra än absoluta fans – samma fans som antagligen redan förhandsbokat de fysiska utgåvorna. Seriens bästa titlar finns redan i Flashback-samlingen, som i skrivande stund dessutom är nedsatt i pris. Köp hellre den, om du inte verkligen måste spela Turrican 3 och Super Turrican 2.
Bra
  • De definitiva versionerna av alla Turrican-spel
  • Mycket musik och flera sätt att avnjuta den
  • Fenomenala inställningar för i princip allt!
  • Väldigt stabil emulering
Sämre
  • Skulle ha varit en volym
  • Dyrt!
7
Gillar
En glad skånepåg bosatt i huvudstaden med ett särskilt intresse för språk. Talar bland annat japanska och tyska flytande (melass är också flytande). De första spelminnena är trånandes bakom storasyster framför Mega Man 2, Wrecking Crew och Super Mario Bros. Första gången som hållare av handkontrollen var det Zelda 2: Adventure of Link som spelades – än idag kvar i backloggen.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.