SteamWorld Dig Wii U

[gameinfo title=”Spelinfo” game_name=”SteamWorld Dig” developers=”Image & Form” publishers=”Nintendo” platforms=”Wii U” genres=”Plattform, äventyr” release_date=”28 augusti 2014″]

SteamWorld Dig är ett omtyckt litet indiespel som har gjort ganska bra ifrån sig. IGN gav det 9,5. NintendoWorldReport hyllade det med 9/10 och tidigare i år fick det en 8:a av Varvat. Det är ett spel som handlar om att gräva upp guld och diamanter för att ha råd med bättre utrustning och kunna gräva ännu djupare. Det är ett enkelt men beroendeframkallande koncept som klämmer åt den där ”bara-en-till”-nerven. Nu, efter att ha grävt hål på Playstation 4, Vita, PC och Nintendo 3DS, bryter SteamWorld Dig ny mark på Wii U.

Samma spel men….

Precis som i de andra versionerna av SteamWorld Dig styr spelaren roboten Rusty som ärver en gruva mitt ute på vischan, i en håla kallad Tumbleton. Kort efter inledningen är det bara att gräva upp allt guld och alla ädelstenar som går att hitta på vägen ner i djupet. Skatterna använder man för att köpa resurser och föremål som underlättar arbetet i underjorden. SteamWorld Dig är lätt att lära sig då kontrollen är enkel, men också för att spelets inlärningskurva är perfekt avvägd. Fiender och fällor introduceras i lagom takt och nya egenskaper och funktioner blir tillgängliga precis när man behärskar föregående teknik. Det svåra är snarare att lägga ifrån sig kontrollen efter att gruvarbetarflowet sätter sig.

8_vectron
Det är de nya egenskaperna som är de riktiga skatterna. I sann Metroid-stil kan spelaren då ta sig till nya platser som tidigare var utom räckhåll.

SteamWorld Dig är riktigt kul. De svenska utvecklarna Image & Form verkar ha hittat den där magiska formeln hack ’n’ slash-spel lever på, nämligen möda = belöning. Att hacka sten och jord är kanske det absolut tråkigaste som finns, men när en ädelsten eller värdefull metall bara ligger en ruta bort, är det svårt att inte hacka lite till. Det underlättar även att miljöerna är varma och bär med sig en estetik och identitet av retrorenässans. SteamWorld Dig är som sprunget ur en tid där allt var roligt utan att vara flashigt.

…med ny kontrollmetod.

Wii U är den femte plattformen som spelet släpps på och med Wii U:s smått unika kontrollmetod är det ganska befogat att det också anpassas efter hårdvaran – även som spelet klarar sig bra utan det! Förutom den grafiska uppgraderingen till 60 bildrutor i sekunden och högupplöst grafik (1080p) går det att bestämma storleken på användargränssnittet och spela utan TV:n. Tycker man inte om den stora gamepaden som Wii U använder sig av, går det att spela med Wii U Pro-kontrollen. Själv tycker jag gamepaden är perfekt som kontroll då jag kan välja att flytta delar av användargränssnittet till kontrollens skärm. Dock tycker jag det är lite bortkastad potential att dess pekfunktion inte används (testa det!?!?).

7_oldworld_boozer_bottle
Det bör nämnas att dessa skärmdumpar dessvärre inte är från Wii U-versionen, men de ser faktiskt nästan identiska ut.

Hämta hackan, börja gräv

SteamWorld Dig är något jag starkt rekommenderar till alla som gillar äldre spel av arkadtyp, dungeon crawlers, plattformsspel, ja till och med de som gillar Torchlight kan finna nöje i att utforska denna gruva. Nu är kanske rätt tillfälle att nämna att alla i Europa, Nya Zeeland och Australien som tidigare köpt SteamWorld Dig till Nintendo 3DS får en cross platform-rabatt på 25% när de köper Wii U-versionen. Men även utan rabatten är denna lilla pärla, eller rättare sagt diamant, väl värd €8.99.
För en mer ingående recension är ni välkomna att läsa Kim Jonssons recension av SteamWorld Dig från i mars. Värt att tänka på är att spelet genomgått små detaljförbättringar som kan ha påverkat den då aningen ”sladdriga styrningen”.

SteamWorld Dig finns ute nu till Wii U i Nintendo eShop.

Läs mer om vår betygsskala >>

[youtube id=”Fe-9OPMUz4w” width=”600″ height=”350″]

[recension titel=”SteamWorld Dig” betyg=”8″ skribent=”Daniel Vallejo” datum=”2014-08-28″][/recension]

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte att synas. Obligatoriska fält är märkta med *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.

Glömt lösenord

Ange ditt användarnamn eller din e-postadress. Du kommer att få en länk för att återskapa ditt lösenord via e-post.