Den 20 juli 2021 stämde staten Kalifornien Activision Blizzard i ett rättsfall som nu är inne på sin andra vecka i strålkastarljuset. Det är närmare bestämt det statliga organet California Department of Fair Employment and Housing som efter en två år lång utredning tog beslutet.
Activision Blizzard anklagas för att bryta mot arbetsplatslagstiftningar, framför allt gällande sexuellt ofredande och trakasserier riktade främst mot kvinnor. I stämningsdokumentet står bland annat att företaget främjar en studentikos arbetsplatskultur där män favoriseras genom att lättare få ledande positioner, högre löner och befordringar.
Inget nytt under solen – eller?
Den här sortens rapporter avlöser varandra tätt i dagens spelmedielandskap – såväl Ubisoft som Riot har relativt nyligen fått städa framför sina dörrar. Vad som är utmärkande i det här fallet är att det är staten som reagerat, och med vilka detaljer de benämner fallet.
I en paragraf benämns så kallade ”cube crawls”. Dessa innebär att en grovt drucken (manlig) medarbetare kryper genom arbetsbåsen på kontoret och ofredar anställda hen kommer över (dokumentet nämner bara män som förövare och kvinnor som offer här). Manliga medarbetare anländer inte sällan till jobbet bakfulla som en del av denna arbetsplatskultur och kvinnliga medarbetare måste ständigt värja sig mot sexuella närmanden i såväl kommentarer som ovan sagda fysiska trakasserier. I ett särskilt tragiskt fall blev det för mycket för en kvinnlig medarbetare när hennes manlige kollega hade med sig sexleksaker och glidmedel på en gemensam affärsresa står det i dokumentet. Hon tog livet av sig.
Andra överträdelser som detaljeras i dokumentet involverar ojämn föräldraledighet, repressalier för kvinnor som utnyttjar föräldraledighet och hårdare krav på kvinnor för att få genom ledighetsansökan. Detta medan män i högre grad tilläts spela oavbrutet på arbetstid, och dessutom stod närmre HR-personal som då tog partiet för den anklagade.
Syftet med stämningen är ett påtvinga Activision Blizzard ett domstolsföreläggande, alltså ett lagligt bindande dokument att göra något åt allt som föranlett stämningsansökan.
Kotaku, som rapporterat med iver från start, publicerade i morse en lång artikel om en av de många företeelser företaget står anklagat för. Det handlar om den beryktade Cosby-sviten och går i detalj in på vad Alex Afrasiabi särskilt pekats ut för (han är en av två personer som benämns vid namn i stämningsdokumentet). För den som betvivlar bevisföringen kan artikeln läsas här.
Damage Control
Sedan stämningsansökan lämnats in och publicerats har det rört sig oavbrutet i Activision Blizzards kommunikationskanaler. Den 21 juli publicerade företaget ett första uttalande där man kallade rättsmålet för ett ”oseriöst beteende från oansvariga statsbyråkrater.” Hela uttalandet går att läsa här. Frances Townsend, A-B:s regelefterlevnadsansvarige, kallade rättsfallet för ”meritlös”, medan chefen för Blizzard-delen, J. Allen Brack, använt ord som ”extremt bekymrande”.
Tidigare Blizzard-cheferna Chris Metzen (vice VD för story och franchise-delen fram till 2016) och Mike Morhaime (medgrundare och VD fram till 2019) har svarat med ursäkter och försökt förmedla sina bilder av det inträffade både som en del av företaget och nu som åskådare från sidolinjen. Dessa går att läsa i långa Twitter-trådar, vari många nu och tidigare anställda skrivit om sina personliga erfarenheter under deras tid vid rodret.
Anställda engagerar sig
Efter Activision Blizzards uttalanden har över 2 000 anställda (mer än 20 % av företagets anställda och som även inkluderar personal på King) skrivit på ett öppet brev som fördömer företagets svar på anklagelserna. I det kallar man svaren motbjudande, förödmjukande och skadliga för strävandet efter jämlikhet inom spelindustrin. De underskrivande kräver uttalanden som reflekterar allvaret i situationen och att Townsend avgår från sin nuvarande post (Executive Sponsor inom ABK Employee Women’s Network).
I skrivande stund (onsdag 28 juli) är en så kallad walkout planerad. Anställda som beslutat sig för att delta kommer inte att utföra något jobb den här dagen. Denna strejk är inte fackligt organiserad (även om prat om facklig organisation inom företaget nu växer sig starkare), men följs åt av en rad krav från de medverkande: (1) Avskaffande av alla förlikningsklausuler i anställningskontrakt, (2) Konkreta och handfasta förändringar i rekryteringen som syftar till att förändra representationen inom företaget (förändringar som hela företaget ska gå med på och förhålla sig till), (3) Tillgängliggörande av lönedata för att säkerställa lika kompensation för lika arbeta, (4) Anlita en tredjepart för att utvärdera de brister som lett till nuvarande problem och ge förslag till förbättringar.
Det senaste gällande strejken är att Blizzard gått ut med att strejkande medarbetare kommer att få betalt som en vanlig arbetsdag.
Kotick uttalar sig
VD för Activision Blizzard, Bobby Kotick, publicerade ett uttalande under tisdagen som adresserar en del av det som nämnts ovan. Förutom att advokatfirman WilmerHale nämns som tredjeparten som ska granska Activision Blizzard, tar Kotick upp fem punkter som ska implementeras i företaget med omedelbar verkan:
- Mer personal till avdelningarna för regelefterlevnad (Compliance) och HR för att ge bättre stöd till anställda,
- Lyssningssessioner arrangerade av tredjepart där cheferna lyssnar på de anställdas idéer,
- Utvärdering av samtliga anställda med personalansvar med syfte att avskeda möjliggörare,
- En översyn av rekryteringspraxis där det ska säkerställas att dagens direktiv om mångfald efterföljs,
- In-game-förändringar, där olämpligt innehåll (relaterat till pågående rättsfall) i spel kommer att rensas bort, så som referenser i World of Warcraft till dess kreativt ansvarige Alex Afrasiabi, vars namn förekommer i stämningstexten som en ”särskilt vidrig förövare”.
Koticks svar fick i sin tur genmäle från författarna till det öppna brevet, vars underskrifter nu passerat 3 600 till antalet. Författarna är nöjda med att äntligen få det gensvar de förtjänar, men kritiserar också att samtliga punkter i brevet inte togs upp. Det gäller framför allt förlikningsklausulerna, specifikt medarbetardeltagande vid rekrytering, transparens inom löner samt att valet av tredjepart för granskning skett utan anställdas input.
I kölvattnet
När en vecka av tumultet passerat går det bara att konstatera att dammet inte på långa vägar lagt sig. Samtidigt som strejken utspelar sig verkar det dessutom ändå vara tyst på i varje fall Blizzards del av kontoret. Rapporter om att utvecklingen av World of Warcraft står helt stilla börjar trilla in. Vi lär med andra ord få erfara förseningar och andra ändringar i kommande släppschema. Och det är givetvis helt i sin ordning. Det är på tiden att spelindustrin står till svars för urkass personalpolitik. Det här är varken första eller sista gången ens detta specifika företag kommer att hamna under lupp – sanna mina ord. Frågar du mig är det här en del i en industritäckande rit som vi måste gå genom för att fortsätta vägen mot att få ses om det mogna, anrika och fantastiska medium som spel ju faktiskt är.